L'exemple de la revolució bolivariana

| 19/03/2013 a les 00:03h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/03/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A l'Amèrica Llatina hi estan passant coses trascendentals per al futur de l'espècie. Als Països Catalans, però, no hem estat capaços de copsar amb plenitud allò que s'ha esdevingut en aquest continent. Un bon exemple l'hem tingut amb el tractament mediàtic de la mort d’Hugo Chávez. Amb honroses excepcions, la majoria de mitjans catalans i espanyols han presentat el president veneçolà com un sàtrapa, minimitzant-ne les virtuts i exaltant-ne els defectes. Contra Chávez hem practicat un periodisme de guerra, i això ens ha impedit copsar una part important de la realitat. En canvi, si els mitjans haguéssim ofert una informació més contrastada sobre l'anomenada “revolució bolivariana”, potser hauríem tingut elements per comparar l'evolució de Veneçuela i Catalunya durant els darrers anys. Si fem aquest exercici contextualitzador ens adonarem que els catalans no en sortim gaire ben parats.
 

Exposem algunes dades rellevants. El PIB veneçolà va crèixer l’any 2012 un 5,5%, mentre el PIB català queia un 0,3%. El deute extern veneçolà com a percentatge del PIB ha passat del 38,4% de 1998 al 28,8% de 2011 (dades de Nacions Unides), mentre a l'Estat espanyol ha passat del 90% de 2002 al 170% de 2012 (dades del Banc d'Espanya). El 1999, a Veneçuela hi havia un 49,4% de la població vivint en la pobresa, i un 21,7% en situació de pobresa extrema. El 2011 la xifra havia baixat fins al 29,5% i l'11,7% respectivament (dades de Nacions Unides). A Catalunya, en canvi, en els últims anys la pobresa s'ha incrementat: hem passat de tenir un 16,6% de pobres l'any 2008 al 19,1% de 2011 (dades IDESCAT). De fet, la darrera Enquesta de Condicions de Vida de la Diputació de Barcelona (2012) eleva la xifra a nivells veneçolans: el 29,5% dels catalans viurien en la pobresa segons la tasa AROPE, que contempla la pobresa monetària (població amb ingressos inferiors a un 60% de la mitjana). Pel que fa a l'atur, a Veneçuela ha passat de l'11,3% el 1998 al 8% de 2012 (dades de Nacions Unides). A Catalunya s'ha passat d'un atur per sota del 9% l'any 2000 al 22,5% de 2012 (dades de l'Enquesta de Població Activa). Així doncs, queda clar que en matèria social i econòmica, malgrat partir de posicions molt diferents, Veneçuela avança i Catalunya recula.

A la Veneçuela de Chávez també hi ha ombres. Amnistia Internacional, en el seu darrer informe anual, assenyala la violència delictiva i la corrupció policial com el primer problema del país i acusa al govern de no posar-hi remei (Veneçuela té una taxa d'homicidis de 45 morts per cada 100.000 habitants, la cinquena més alta del món segons dades de Nacions Unides de 2012). AI destaca quatre casos de represaliats polítics: un sindicalista acusat de conspiració, un exgovernador acusat de “difondre informació falsa”, una jutgessa detinguda “arbitràriament” per concedir la llibertat provisional a un banquer corrupte i l'editor d'un setmanari satíric acusat d'injúries. Cap d'ells es troba a presó: o estan en llibertat condicional o compleixen la pena en arrest domiciliari. Tot plegat és lamentable, però resulta curiós que molts dels qui ara destaquen els informes d'AI o Human Rights Watch sobre Veneçuela no facin el mateix quan aquestes organtizacions fan públics els seus balanços sobre Catalunya i l'Estat espanyol. Si parlem de represàlies, en el darrer informe d'Amnistia Internacional dedicat a Espanya, sota l'epígraf “Tortura i altres maltractaments”, es destaquen set casos de vulneració de drets humans bàsics. El primer que s'assenyala, per cert, és el desallotjament des indignats de Plaça Catalunya a càrrec dels Mossos d'Esquadra. AI també alerta sobre casos de racisme i discriminació i recorda que l'Estat espanyol es nega a investigar les desaparicions i crims de la dictadura. Així doncs, segur que Veneçuela té molts defectes, però els catalans tampoc podem anar pel món donant lliçons de democràcia.

L’any 1823, el libertador Simon Bolívar, factòtum de la independència dels països de la Gran Colòmbia, digué al seu pas per Cajamarca: “Tan de bo que al Perú i a tota la nostra Amèrica hi hagués el patriotisme que tenen els catalans”. Mirant amb perspectiva els fets dels darrers quinze anys, avui podríem invertir la frase: tan de bo que als Països Catalans i a tots els pobles d’Europa hi hagués el patriotisme que es respira a Veneçuela. Perquè en el fons es tracta d'això: de patriotisme. La revolució bolivariana no és més que una declaració de sobirania duta a la pràctica amb totes les conseqüències. Perquè la sobirania ha d'anar molt més enllà de la retòrica i les proclames en seu parlamentària: s'ha d'exercir. És patriota no qui se'n diu, sinó qui lluita per la dignitat i la justícia. Per això els processos duts a terme pels pobles lliures de l'Amèrica de Bolívar, amb tots els seus defectes i contradiccions, són exemple. Tinguem-los presents ara que a Catalunya i a Europa s'apropa el temps d'exercir la democràcia i fer la nostra revolució.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

COMENTARIS

Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 19/03/2013 a les 00:21
+21
-21
A veure, senyor Pala, consideri el seguent cas: Un dia va voste pel carrer i un senyor se li acosta i li regala un saquet que conte 1 kg d'arros. En el mateix instant, un altra senyor es troba amb un etiop refugiat en un campament fugint de la sequera i tambe li regala un saquet amb 1 kg d'arros. Voste que creu?, que voste ha millorat el seu benestar mes que l'etiop, igual, o mes aviat es l'etiop que ha millorat mes que voste?. Un cop resposta la pregunta, li importaria no ser tant de lletres?.
Estertors d'un Gran Parc Temàtic Progre
Jordi M, 19/03/2013 a les 01:30
+57
-33
Una de les coses més estupendes de la independència serà que tindrem menys fans de les satrapies bananeres i de l'integrisme islàmic. Menys fans de tot el que soni a antioccidental, vaja. No dic que deixarem de tenir-ne però almenys en tindrem en la mesura residual que n'hi ha a qualsevol democràcia. Serem un país més normal. Ara aquests tocacampanes abunden per dues raons. Primera perquè tres segles sense estat propi ho propicia. I segona perquè Espanya porta cent anys afavorint-ho: ens prefereix així que nacionalistes catalans. Per cert, el Sendero Farabundo Guacamole de Chiapas i els Aiatol·les Sense Fronteres s'han solidaritzat ja amb la independència de Catalunya en justa reciprocitat a tanta mandanga per part nostra o noncara?
Subjectivitat castrista
Anònim, 19/03/2013 a les 08:30
+18
-10
Anem a pams, per començar Venezuela te petroli, Catalunya no. Seguint amb el tema, la redestribució de la riquesa ha millorat sens dubte, però la qualitat democràtica s'enfonsa a cada el·lecció, i les linees vermelles són a tocar. Si el seu model és Cuba, perfecte, si el model és una democràcia veritable, mal camí. I acabant, vostè ha vist/escoltat l'energumen que fa de president interí. El Chàvez, vist des de la distància, encara feia gràcia en els seus programes televisius, però aquest fa una barreja de por, riure i fàstic. En qualsevol cas, fora convenient que en comptes de parlar des de la distància de les postals oficials, abans tingués una conversa amb veneçolans autoexiliats, per a compendre tot el que implica el chavisme.
Més tranquil
Anònim, 19/03/2013 a les 09:25
+18
-18
Ara estic més tranquil, sabent que els amics del sr Palà de la CUP ens portaran directes cap el paradís celestial bolivarià.
Patriotisme dels catalans?
Anònim, 19/03/2013 a les 09:40
+6
-2
Algú hauria de dir la font d'aquesta afirmació atribuïda a Bolívar, per la xarxa no es troba res de sòlid.

Per altra banda, suposant que fos veritable, sens dubte es debia referir a un patriotisme espanyol i carlí enfront dels cent mil fills de Sant Lluís.
Molt bé Palà
CAT, 19/03/2013 a les 09:45
+24
-24
Article genial,

Per desgràcia ara apareixeran una pila de fatxes i ignorants criticant-lo.

Per desgràcia continuem sent un pais d'analfabets i de cobards.

Independència Països Catalans ja !!!
Ni fascistas espanyolistas, ni feixistes catalans.
Anònim, 19/03/2013 a les 10:06
+10
-13
Veo que la Catalunya Independent seguirá teniendo queluchar contra la caspa. Al menos no es un mal endémico en el resto del Estado. Ánimo, catalans d' esquerres, si conseguís la independencia la lucha sólo habrá vuelto a empezar.
Feu por aquests progres fonamentalistes!!
Demòcrata, 19/03/2013 a les 10:18
+31
-23
S'ha d'estar ben innoculat de fonamentalisme per comparar les arbitrarietats autoritàries permanents de Veneçuela amb les arbitrarietat que es poden donar puntualment als països Europeus. No són comparables.Comparar una república bananera amb democràcies liberals, socials i de dret occidentals, on s'ha vist?

T'ho diu un que quan era adolescent era de l'esquerra independentista i va viure d'aprop l'operació Garzón.Però que no és un babau, i sap diferenciar un règim veneçolà que avança cap a l`autoritarisme de les democràcies occidentals imperfectes, que a vegades es passen de la línia.I no defenso Espanya, que sé que es passarà de la línia tot el que es pugui per no deixar-nos ser independents...però per sort tenim instruments democràtics occidentals per fer-hi front.

Sentit comú: Si has posat Telesur aquests dies, en 10 minuts en tenies prou per advertir que el règim veneçolà és una monstruositat. Lligar Chàvez amb la figura de crist, i de Deu? Però saps el que es això? Saps de que parles?

Aquesta esquerra que minimitzeu la llibertat en nom de no-se-qué, sou molt perillosos. Sou l'antesala del Gulag, del mur.....


...ahhh no conec cap Veneçolà que vulgui tornar. Tots volen venir cap aquí....

Independència i llibertat! Però si-us-plau, no amb aquests referents!Catalunya ha de ser independent per ella mateixa!!

Estic-fart-de-bascos-corsos-flamencs-chavistes-mapuches-lombards-escocesos-quebequesos-.....!!

Jo sóc català, i sóc, el poble sense estat mes important d'Europa, I VULL SER INDEPENDENT!!


Article impecable
Anònim, 19/03/2013 a les 11:25
+24
-24
Em trec el barret, un article perfecte i aclaridor.
Exprópiese!
LoPep, 19/03/2013 a les 11:46
+25
-21
Conec algun veneçolà que no n'està gens content, del règim chavista.
Dir-li lladre i demagog al Chaves és poc.

Els sudamericans haurien d'aprendre del Brasil: forta empenta a l'ensenyament de ciències i enginyeria i menys viure del cuentu i dels recursos naturals.
revolución bolivariana?
Rafa, 19/03/2013 a les 13:43
+27
-21
Únicamente desde la miseria más absoluta es posible la aparición de fenómenos como Chavez en Venezuela. Cuando no se tiene nada y no hay nada que perder es posible entregarse a populismos mesiánicos como el de Venezuela. Teniendo además en cuenta que la alternativa son los oligarcas de siempre y una corrupción comparada con la cual la de España es de chiste.
En cuanto al crecimiento, sólo diré que el crecimiento de la economía es un indicador importante, pero ni el único ni el más trascendental. Obviamente quien ya ha crecido mucho -Japón pongamos por caso- tiene más difícil crecer que quien lo tiene todo por hacer.
Otro dato que omite es que cuando Chavez llegó al poder en 1998 el precio del barril de petróleo estaba sobre los 15 $. Actualmente y desde hace tiempo es mismo barril cuesta más de 100 $. Ese petróleo es el que ha permitido a Chavez sus políticas populistas. Con el petróleo en aquellos niveles nada de eso hubiese sido posible
parc tematic progre
dolçxavi, 19/03/2013 a les 14:06
+3
-15
felicitats jordi mai mes ben explicat , encara que matitzan si que tambe i han moviments soliridaris amb catalunya
No fotem
Anònim, 19/03/2013 a les 17:29
+6
-4
Es que era un satrapa , el supremo li diuen ara els seus

Amb els diners a cabassos del petroli ( amb el preu pels nubols ) ha tingut per pagar subsidis i comprar i embrutir a part de la poblacio ( com fan a Andalusia amb els diners dels catalans )

Que una certa esquerra catalana tingui de referent al Supremo , fot vomitar i es de vergonya aliena
Hipocresia
Jan, 19/03/2013 a les 19:31
+6
-5
Es tracta del típic article hipòcrita dels neoprogres. No patiu que ni el Roger Palà, ni cap ni un de la seva corda, farà les maletes per anarse'n a viure a la república bolivariana. Per molt que diguin s'està més bé sota el sol dels països capitalistes i neoliberals (mare meva quina paraula tan lletja que he pronunciat, demano perdó per la meva ofensa!!)
Immillorable
Anònim, 19/03/2013 a les 20:59
+2
-8
En Rafa l'encerta de ple. Bravo!
Ens fa falta ser més humils
robertg, 19/03/2013 a les 21:48
+6
-3
La majoria de catalans viuen immersos sota el paraigua mediàtic del neoliberalisme que ho condiciona tot, començant per la manera de pensar i raonar.
És dificil que puguin entendre el que està passant a Amèrica Llatica arran de la irrupció del Chavez.
D' aqui quatre dies veurem atònits com els pobres, miserables i rucs indis d' abans que fins fa quatre dies havien de fotre el camp per sobreviure fent les feines més rudimentaries, ens acaben passant la ma per la cara, donant-nos cinquanta mil voltes en educació, en formació universitaria, en preparació laboral i professional, en responsabilitat, en qualitat de vida, en capacitat d' empreniment, en valors humans i espirituals,en justicia social, en solidaritat, en creativitat i a sobre essent molt més feliços del que mai podrem ser nosaltres des del nostre envaniment i egocentrisme. No trigarem gaire a comprovar-ho.
Que ningú pensi que soc marxista ni leninista ni res semblant. Sempre he estat i seré liberal. Faig aquesta reflexió pels anys que porto viatjant per aquest continent, coneixent, aprenent, comparant. I sobretot rectificant.
Cuidaooo!
Anònim, 19/03/2013 a les 21:56
+11
-1
Compte amb el petroli veneçolà, que s'està acabant a un ritme major que el saudí. El somnis conbstruïts a base de parar la mà i cobrar s'acaben.
Prou demagogia
TMP, 19/03/2013 a les 23:09
+16
-8
Quedo parat al llegir tanta demagogia sobra un militar colpista qu´arriba al poder de forma violenta.
Desconec els viatges que vosté pugui haver fet a Veneçuela, pero ha de saber que les xifres macroeconomiques que vosté ha citat en aquest escrit, tenen una fiabilitat CERO.
Perqué no parla de Inflació, per ex., que es una dada molt mes objectivable (34% segons el govern...)
Quants immigrants reben i quants ciutadans en marxen?
A part del petroli, sap vosté si es fabrica algun producta que dongui una mica de valor afegit a l´economia nacional? La resposta es que no, ja que Veneçuela ha d´importar tots els bens consumibles i ni tant sols poden conrear aliments per abastir la propia població.
Com explica vosté que un pais exportador de petroli tinguin apagades de llum per falta de subministrament?
El futur en mans de un conductor de metro s´els hi presenta molt, pero que molt fosc i jo no vull aixó per Catalunya.
No s´hi val a fer demagogia escrivint falses veritats.
Fonamentalistes i esquenadrets
Anònim, 20/03/2013 a les 03:12
+7
-8
Aquí tots som analfabets, covards i estem mal informats. Tots menys els que combreguen amb l'ideari del senyor Palà i d'en CAT 19/03/2013
bona!
Anònim, 20/03/2013 a les 06:25
+6
-14
Roger ets l'únic que val la pena d'aquest mitjà
Fàstic
Xavi G., 20/03/2013 a les 09:45
+7
-5
Llegint la majoria de comentaris a aquesta notícia, m'estan entrant moltes ganes de vomitar. Com pot ser que la gent repeteixi tòpics que s'han demostrat tan falsos? Com es pot dir que a Veneçuela no hi ha democràcia, quant gent tan "marxista" com la Fundació Carter l'ha etiquetat com la més transparent del món?

I per tothom qui creu que jugant la carta del petroli guanya en l'argumentació, em podríeu explicar per què la resta de països productors de petroli no han repartit la riquesa igual?

Ningú parla de la perfecció a Veneçuela (o al menys espero que ningú ho faci), però hi ha un problema seriós en aquest país (i en tot el món occidental) quan la gent fa més cas a discursos televisius o de la premsa (privada i amb interessos a Llatino-Amèrica, per cert) que provar de configurar la seva pròpia visió a partir de les dades REALS, no inventades.
Bolivarians
Anònim, 20/03/2013 a les 10:45
+5
-2
Doncs sí, el Chàvez i els seus són molt bolivarians.

Però bolivarians del Bolívar autèntic: un aristòcrata crioll que si va lluitar per la independència va ser perquè volia governar el país ell i els de la seva classe. Per als pobres i als negres (valgui la redundància) no va fer res ni se'n va preocupar. Igual com els "salvadors" que tenen ara.
em fot gràcia
innisfree, 20/03/2013 a les 11:26
+4
-4
Em fot gràcia el CAT de les 9.45.

"Per desgràcia ara apareixeran una pila de fatxes i ignorants criticant-lo."

Bon argument, noi. O sigui, que qui dissenteix és un fatxa i un ignorant. Doncs, vinga, cap al "paredón" falta gent.

"Per desgràcia continuem sent un pais d'analfabets i de cobards."

Que és un país d'anafabets sí que és un fet objectiu. Tu mateix ho demostres clarament quna escrius "país" sense accent i "covard" amb bé alta.

Forma't, sisplau, i després opina.

...

Ah, i, si jo fos el Chaves de torn en una futura Catalunya independent, el primer que faria seria tancar els mitjans on escrigués el senyor Palà. Tanta llagoteria és suspecta.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Roger Palà
Barcelona, 1978. Periodista i cooperativista, impulsor del digital Crític, especialitzat en periodisme d'investigació. Ha estat cap de redacció de la revista Enderrock i ha col·laborat amb mitjans com la Directa, El Triangle, la revista El Temps i el diari El Punt Avui. És membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i participa de l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat. Ha coordinat durant quatre anys l'Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics. És autor del recull d'articles Mots incendiaris (Lo Diable Gros, 2012). 

A Twitter: @rogerpala
El groc en record als presos polítics ha conviscut aquest any amb el vermell de les roses i el verd de la primavera | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
"La força d'un destí", de Martí Gironell, i "Operació Urnes", de Laia Vicens i Xavi Tedó, els dos llibres més venuts de ficció i no ficció en català | El bon temps ha acompanyat l'èxit d'una jornada amb gran afluència i la presència constant del color groc en record als presos polítics, els grans absents
01/01/1970
Els líders independentistes argumenten que, amb la fase d'instrucció ja encarrilada, no hi ha motius per continuar empresonats en centres penitenciaris de Madrid
Ernest Maragall divendres passat a les Cases d'Alcanar. | Sofia Cabanes
01/01/1970
El diputat independent d'ERC veu "fonamental" i "imprescindible" una entesa amb els comuns i assegura que un referèndum pactat pot aportar solucions
The Chanclettes a La Daurada Beach Club
01/01/1970
NacióDigital sorteja quatre entrades dobles per a l'espectacle #DPutuCOOL de The Chanclettes
Al Video Instan tenen un catàleg de més de 44.000 pel·lícules | Albert Alcaide
Jordi Bes | 1 comentari
01/01/1970
L'emblemàtic Video Instan de Barcelona deixarà el carrer Enric Granados per evitar una pujada de l'arrendament d'un 266% | Inicia una campanya de micromecenatge per finançar el trasllat a un local del mateix Eixample i obrir-hi un cinema de petit format
Aida Morales | 5 comentaris
01/01/1970
Els locals regulats de consum de marihuana i els grups polítics de l'Ajuntament de Barcelona alerten de "captadors" en zones turístiques que ofereixen droga, fins i tot, a menors d'edat | El 2017 es van tancar 41 locals sense llicència a la capital catalana
Andreu Mas-Colell | Adrià Costa
Pep Martí | 5 comentaris
01/01/1970
L'exconseller es mostra convençut que Puigdemont gestionarà la situació per "tenir Govern el 22 de maig" | Afirma que "tot indica que el conseller d'Economia i Finances serà Pere Aragonès" i li té "tota la confiança" | "El xoc entre Llarena i Montoro demostra l'error de judicialitzar la política", assegura
Una marxa ultra. | José M. Gutiérrez
Aida Morales | 17 comentaris
01/01/1970
La xarxa dels denominats Grups de Defensa i Resistència (GDR) consta d'una desena d'entitats amb una vintena de persones cadascun | La gestualitat neofeixista i d'extrema dreta d'alguns dels seus components ja s'ha fet evident en alguns actes
Mariano Rajoy en una roda de premsa | ACN
Roger Tugas | 8 comentaris
01/01/1970
Els principals arguments per desacreditar el procés i el referèndum es desmunten en tan sols mig any pels informes d'organismes internacionals o del mateix govern espanyol
La nova portaveu d'ERC, Marta Vilalta. | Adrià Costa
01/01/1970
La portaveu republicana fixa com un possible desllorigador l'elecció d'un president temporal mentre s'acaba de tramitar la llei que permeti investir Puigdemont a distància | Assegura que "probablement" la independència s'aconseguirà "de la mà del diàleg, la negociació i l'acord" i no descarta tornar a abordar el referèndum pactat amb l'Estat
Màrius Serra | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El popular escriptor i enigmista publica "La novel·la de Sant Jordi", un divertit homenatge al gènere negre que publica al segell Amsterdam, d'Ara Llibres
El restaurant Pitarra, tancat | Albert Alcaide
Toni Vall | 9 comentaris
01/01/1970
«No pot ser que Barcelona tracti tan malament la història, la seva història, el seu patrimoni material i immaterial, el seu llegat físic i emocional. No pot ser aquest campi qui pugui»
Pep Martí | 1 comentari
01/01/1970
La junta d'Ignacio García-Nieto ha encarregat un informe jurídic per aclarir si disposa de tots els permisos
Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i Fernando de Páramo, durant un ple del Parlament. | Josep Maria Montaner
Pep Martí | 9 comentaris
01/01/1970
La formació taronja espera que s'aclareixi l'escenari polític a Catalunya per decidir la seva estratègia de cara a les municipals