Tardà i el pacte CiU-ERC

Aquesta notícia es va publicar originalment el 17/12/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Si en aquest moment hi ha a ERC alguna cosa de nefasta i tòxica, té nom i cognom: Joan Tardà. A la que s’han torçat les negociacions entre CiU i ERC, el diputat a Madrid ja s’ha despenjat amb declaracions contra els dirigents convergents, als que anomena, de manera ben gràfica “els fills de Cambó”. És realment patètic que, quan fins i tot Duran Lleida abaixa el to i reconeix que l’única opció es pactar amb ERC, Joan Tardà es posi a remar en direcció contrària.

Curiós personatge, aquest Tardà. Segons ell, és impensable de fer cap acord amb CiU si no hi ha prèviament data per al referèndum. I és el mateix Tardà que va donar ple suport al segon Tripartit, amb un acord amb José Montilla que es va negociar en només dos dies i que no incorporava cap referència a cap referèndum. Aquell pacte, que tant va agradar a Tardà, es basava només en repartiment de conselleries i en una vicepresidència decorativa per a Carod-Rovira.

Tardà és un friqui de l’extrema esquerra més arnada i passada de moda. Un personatge que encara creu que, a Catalunya, la barrera divisòria clau en la política és la que separa les dretes i les esquerres. Aquest va ser l’error que va portar ERC a fer el segon Tripartit, el que tan car li va costar al partit el 2010. Però compte: d’ençà de la manifestació de l’11 de Setembre del 2012, a tothom amb dos dits de front li ha quedat clar que les aliances i les afinitats es decantaran en la línia divisòria sobiranisme-unionisme.

Això ho ha entès Artur Mas, i ho ha entès Oriol Junqueras, ho ha entès Duran Lleida i sembla fins i tot haver-ho entès Joan Puigcercós, que fa temps que no piula. També ho ha pescat José María Aznar, un individu lúcid i que té la virtut de parlar clar, que ja prepara tota l’artilleria ideològica i mediàtica del PP i la FAES contra el previsible pacte CiU-ERC, que és el pas previ a la independència. I ho ha pillat el gat vell Felipe González, que intenta activar l’airbag del federalisme per esmorteir el xoc fatal Catalunya-Espanya.
L’únic que no entén res de res és Joan Tardà. I sort encara que Tardà sembla l’últim de la seva nefasta espècie dins d’ERC. El pacte entre CiU i ERC arribarà, perquè els dirigents d’una i altra banda saben que és l’única opció coherent i, per tant, inevitable. I que trigui dies i setmanes a signar-se és convenient, no fos cas que votants de CiU o d’ERC, ja escamats per pactes anteriors, arribessin a la conclusió que els seus s’han venut per un plat de llenties.

És evident que a Tardà (un veritable fòssil del passat) li encantaria fer un altre tripartit. I estic segur que es faria sense data de referèndum i després de cinc minuts de negociacions amb Navarro i Herrera pel que fa al repartiment de la menjadora. Està claríssim. Però el tripartit (per sort) no suma, i el país podrà seguir endavant.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

I tu ets un liberal repulsiu de la fundació Catalunya Oberta
anti-liberal, 17/12/2012 a les 00:11
+66
-37
No m'estranya que a molta gent d'ERC els produeixi nàusees pactar amb un partit neoliberal com el vostre.
Acritud innecessària
Enric, 17/12/2012 a les 00:21
+54
-12
El teu to i agressivitat està fora de lloc. En Tardà tuiteja
sense pensar-s'ho prou, però un article com aquest ja requereix una mala baba molt més repensada. Cal que tothom assereni els ànims i confiar en els líders. Amb permís d'en Duran, oi que sí?
Pixar fora de test
Anònim, 17/12/2012 a les 00:57
Interessant
+62
-10
Amb articles com aquest i sense conèixer el personatge criticat, és pixar fora test i contribuir a la divisió nacional. Evidentment que Unió, o els fills de Cambó com va dir en Tardà i Esquerra no tenen els mateixos objectius econòmics ni socials, són antagònics! El que tenen en comú és el noble objectiu de tenir el seu propi país lliure per després cadascú intentar fer la seva política. I per aconseguir-ho s'han d'entendre puntualment i treure's de sobre el problema "Espanya".
Jo tinc clar que en Tardà se'l vol treure però no ho tinc tan clar amb el Duran i Sànchez Llibre de torn...no els he vist mai al Fossar, en manis indepes,etc.
L'electorat va parlar clar i el que cal és que tothom estigui al seu lloc.
Anònim, 17/12/2012 a les 01:14
+10
-2
El que està clar és que el pacte sortirà i cadascú haurà d'estar al seu lloc. CiU al govern havent cedit amb algunes coses per fer posible que ERC doni la estabilitat necessaria, però ERC a la oposició per criticar les retallades que imposa el deficit fiscal i punxar a CiU perque avanci cap a la independencia, però respectant que sigui el partit en el govern el que governi i el que trovi la manera de que Catalunya s'autodetermini. Quan calgui col·laboració per qüestions d'interés nacional, el govern ja demanarà ajuda a ERC, ICV i potser fins i tot a les CUP i al PSC, com de moment ara en demana a ERC, i si ha anat fent les coses bé no se li podrà negar.
La feina ben feta no té destorb.
Bona nit i tapat
En Siscu d'Artesa, 17/12/2012 a les 07:37
+13
-40
Ara tot és molt més clar, ara va quedant enrera la brillant retòrica de'n Junqueras i va sortint a la llum la veritable ERC dels milers de Tarda que hi aniden.

Be, catalanets, ja teniu el que heu votat, ara oblidem-nos de sobiranies i mandangues. Cada poble te el que es mereix.
El més important del referèndum es que es faci, no la data
Isabel C., 17/12/2012 a les 08:02
+19
-33
Totalment d'acord amb l'article. Per això no vaig votar ERC, perquè sabia que a l'hora de la veritat, individus com Tardà boicotejarien la línia impecable d'en Junqueras i ens portarien a fer el ridícul mundial que estem fent i que està dinamitant la voluntat de la majoria del poble de Catalunya per a fer un govern fort, capaç de conduïr-nos cap al referèndum. El més important del referèndum és que es faci durant aquesta legislatura, no la data, però, sobre tot, que el condueixi un govern fort, inalterable i capaç d'anar endavant com una pinya indestructible sense decaure pels gegantins atacs que ens vindran de l'Estat espanyol i de totes les seves instàncies (mediàtica, institucional, clavegueres, manifestos de pretesos intel·lectuals, etc.).
Encara més important que fer el referèndum: GUANYAR-LO amb molta diferència
Isabel C., 17/12/2012 a les 08:06
+19
-12
Abans ho he oblidat. Em semblava que mai diria això, però a dia d'avui estic més d'acord amb la posició d'en Mas i Duran que no pas amb la d'esvalotats com Tardà. Abans he dit que el més important del referèndum és que es faci i he oblidat afegir quelcom encara més vital: I QUE ES GUANYI. Es a dir, que no ens podem encotillar en una data, sinó que l'hem de fer dintre d'aquesta legislatura, sí, però escollint el moment en què sigui més segur que el podem guanyar. I això, ara per ara, encara no es pot fixar. I no n'hi ha prou amb guanyar-lo per 200.000 o 500.000 vots, tots ho sabem. Sabem que per a que Europa i el Món sencer no gosin ni respirar i reconeguin sense condicions la independència de Catalunya, cal guanyar-lo per molta més diferència. Per això, avui, estic més amb en Mas i en Duran, no podem fixar ara una data concreta sense abans dissenyar be tot el pla que ens portarà a guanyar-lo per àmplia majoria.
A CiU tots son Sants?
Anònim, 17/12/2012 a les 08:24
+30
-5
Ja de petit, em deien a casa que dos no es barallen si un no vol. Alguna cosa dolenta hi haurà també a CiU quan no es posen d'acord, oi? Diguem-li Duran, o diguem-li Lleida, O potser en serà algú o altre que viu amagat: La Caixa o Gas Natural? Però segur que en Mas també té alguna pedra a la sabata que entorpeix l'entesa. Però tot plegat no em treu la son; estic convençut que el pacte ja està enllestit.
Fets, no paraules:
Anònim, 17/12/2012 a les 08:27
+20
-16
Els catalans vam votar un dimecres i el mateix diumenge José Montilla ja era president.
Junqueres te feina.
Anònim, 17/12/2012 a les 08:30
+16
-21
I ho arreglarà tot. Hi ha Tarda i hi ha Duran que seran separats de mica en mica. Pot ser Duran tingui futur al PP com Millo i Tarda a la CUP. Tots dos personatges han de dexapareixer de la politica catalana.
Qui ofèn, es desqualifica sol
Isabel C., 17/12/2012 a les 08:36
+17
-16
Respecte del comentari de les 00:11 que titlla de repulsiu l'autor de l'article, què més es pot afegir, oi? Ja es desqualifica prou tot sol. O potser sí que convé recordar-li una sola cosa: la majoria dels catalans no podem esperar que tu aconsegueixis la classe de país que vols, governat per l'esquerra que t'agradaria, per a fer realitat la necessitat imperiosa d'independència. No podem perdre el temps discutint ara si de dretes o d'esquerres, si lliberal o comunista. Això ho deixem per quan toqui, per quan aquest sigui un país sobirà i independent com tota la resta d'Estats d'Europa.
Totalment d'acord
Pau, 17/12/2012 a les 08:42
+15
-41
Totalment d'acord amb l'article. Com pot ser en Tardpa un supervivent de l'ERC del tripartit d'en Montilla? Alguna cosa li falla a l'Oriol que no s'hagi adonat que Tardà no és compatible amb la "nova" ERC.
Las coses clares i la xocolata espessa.
Jaume (Olot), 17/12/2012 a les 08:49
+47
-9
Doncs per bo o per dolent,Tardá parla clar i diu el que pensa i pensem molts. No es pot dir el mateix d'en Duran i Lleida, sempre jugant a la Puta i la Ramoneta, un dia es independentista i l'altre unionista. Aneu a pastar fang...
la llarga mà del CNI
Enric, 17/12/2012 a les 09:21
+40
-13
Articles com aquests només benificien a l´estat espanyol...tinc tota l´impressió que el CNI ja està treballant.....al loro.
JO ERC
JO ERC , 17/12/2012 a les 09:54
+31
-8
Els convergents semblen un disc rallat i així els i va anar a les eleccions (- 12 diputats).

Que si Montilla, que si tripartits, que si ERC es ven al PSC...

Ja podeu anar canviat el rollo i sobretot trencar els pactes amb el PP a molts llocs, no no que d´això no en parlen els convergents i potser per això ERC va pujar 11 diputats fa unes semanes.
Sense consulta no hi ha pacte
Anònim, 17/12/2012 a les 10:03
+29
-7
Sr. Puigpelat, el senyor Tardà ho diu clar, molt clar, sense data de referèndum no hi ha acord. I amb això jo estic plenament d'acord. Tant CiU com ERC tenen un mandat i aquest és fer la consulta, CiU ha de pactar, ja no dic una data, però si un termini (el quan) i una manera de fer-ho (el com) i tot això per escrit i signat. El senyor Tardà s'haurà equivocat amb moltes coses, però amb aquesta l'encerta de plé. Si s'ha de fer pressió, fem-la aquells que deien en campanya que volien fer una consulta i ara no volen signar-la.
L'Esquerra que encara piula
Reagrupat, 17/12/2012 a les 10:05
+12
-18
Junqueres ha vingut a renovar Esquerra. Tardà va ser part de la torna que va haver de pagar per fer el canvi. És un fervent defensor - i arrauxat - de les "esquerres" com feien Carod i Puigcercós i altres ex dirigents impulsors del tripartits. Serveix de veu de la consciència per recordar-nos que en la renovació encara queden serrells pendents.
sou uns botiflers
Anònim, 17/12/2012 a les 10:09
+36
-13
Els de la puta i la ramoneta s'ofenen quan els hi diuen les veritats, com pots confiar en un grupet que ni s'atreveix a dir la paraula "independència"'
Mori el Borbó i el Cambó
Republicà, 17/12/2012 a les 10:19
+44
-21
Joan Tardà és l'únic d'ERC que té clar quins són els orígens del partit i a qui és deu. I ERC es deu, abans que res, als valors republicans i als i les treballadores.

Junqueras, que tots pensem i estem d'acord què és la millor opció per presidir ERC, anteposa el país a l'esquerra. Molt bé, és el que toca ara. Però no va malament que Tardà recordi que la independència és un tràmit i que un cop assolida el que ha de fer ERC és encapçalar les esquerres i lluitar contra l'ultraliberalisme de CiU. I és d'agrair que Tardà dediqui molt del seu temps a explicar aquests valors a la gent de les JERC. Actualment hi ha molta gent a la política sense tenir ni idea ni d'on està ni perquè defensa el què defensa. Ara només sabem gritar independència i espoli fiscal.
Visca el Tardà
Anònim, 17/12/2012 a les 11:04
+19
-9
Anònim, 17/12/2012 a les 08:27
Els catalans vam votar un dimecres i el mateix diumenge José Montilla ja era president.
Primer dubto que " els catalans votessim un dimecres", ara seguim la trama el que és segur que metaforicament podem dir " els catalans votem un Estatut un dimecres i el Mas " se lo cepilla" un diumenge".
I com a militant d´Esquerra us puc assegurar que el Tardà és molt estimat i és del millor que tenim, i si no us agradà plim, mentrès ens agradi a nosaltres.
I ara que reagrupats?
Anònim, 17/12/2012 a les 11:11
+10
-6
Reagrupat, 17/12/2012 a les 10:05
Repassa l´història , de qui hi havia al 1 Tripartit, i no cal dir a qui la militància d´Esquerra triaria entre el Tardà i el teu lider .
Tardà president!
Anònim, 17/12/2012 a les 11:13
+21
-13
Doncs jo crec que el senyor Joan Tardà és dels pocs polítics que diuen el que pensen sense ser influenciats per ningú, ni pels del seu partit, i això sí que és admirable. Aquest home és molt necessari dins d'ERC. Per mi, el problema el tenen CiU, i aquest problema es diu Duran. Estic segur que s'acabaran entenent, no els queda cap més remei.
Lamentable atac a un gran polític
Howlinmad, 17/12/2012 a les 11:14
+30
-14
Joan Tardà simplement va recordar que, efectivament, a la dreta catalana li han tremolat sempre les cames a l'hora de la veritat.

A part d'això, Tardà està al 100% amb la direcció d'ERC en la necessitat de buscar un bon acord amb CiU. Públicament fot canya, però és lleial a l'estratègia del partit. Per contra, Duran, com a bon mentider patològic, públicament diu que vol l'acord amb ERC ("sense descartar altres opcions", ehem ehem, "ponts amb el PP", ehem ehem) i en privat es dedica a torpedinar el pacte en tots els fronts. De fet, és gràcies a ell que divendres no es va signar un pacte Mas - Junqueras que ja estava enllestit.

Molt lamentable, doncs, aquest atac gratuït a un polític que és respectat per propis i estranys com un exemple d'integritat i de servei al país.
espoli
Anònim, 17/12/2012 a les 11:21
+5
-0
s'han de posar d'acor ja es tiraran els plats pel cap quan siguem independents, arreglar amb urgencia que la propera declaracio de renda es pugui pagar a Catalunya, i si ni volen deixar fer el referendum que proclamin direntament ,la independencia al parlament, i sacabi aquesta forma de putejarnos amb els cales que mai els evien quan toca i s'acabi el haver d'aguantar tants insults
Tant de bo que aquest pàjaru sigui una rara avis
Jordi M, 17/12/2012 a les 11:46
+16
-13
D'acord amb l'article però ja m'agradaria que tingués raó, quan diu que Tardà és una rara avis dins la nova ERC. Tardà evidentment, que se sent més proper a qualsevol esquerranisme i/o republicanisme espanyol que a Convergència. Ell evidentment, que signaria a ulls clucs un nou Tripartit i que deu simpatitzar amb aquells energúmens que el 1931 cridaven 'Mori Cambó'. Però, ja dic, tant de bo que realment es tracti d'una figura anecdòtica, no representativa, excèntrica. Tant de bo. Jo en tinc dubtes. Però tant de bo. Tant de bo.
El país, SEMPRE, és abans que la ideologia
Jordi M, 17/12/2012 a les 12:12
+9
-7
Un post anterior afirma que Junqueres anteposa el país a l'esquerra i admet que això potser sigui el que toqui ara. L'altre dia la tertuliana de quota d'Iniciativa als debats també feia aquella afirmació però com a retret sense matisos: va acusar Junqueres d'anteposar el país a l'esquerra. Vejam, carallots, anteposar el país a la dreta o a l'esquerra hauria de ser obligatori, sagrat, sempre, fins i tot quan siguem lliures. Sabeu de cap país del món on hi hagi un sol partit d'esquerres o de dretes que digui o hagi dit mai que anteposa la seva ideologia a l'interès del país? Im-pen-sa-ble. Pobre del partit, sigui de dretes, sigui d'esquerres, que gosés donar la sensació dé pretendre-ho. I el sol fet que aquí es plantegi com a quelcom criticable o com a quelcom temporalment acceptable ja dóna pistes de fins quin punt l'encerta l'articulista en retratar la mena d'esquerres que patim, que tant de servei li han fet el passat a Espanya i que tant de bo, tant de bo que exemples com Joan Tardà només siguin anecdòtics dins ERC.
Ara toca independència.
Anònim, 17/12/2012 a les 12:12
+2
-16
Sempre he pensat que aquest home pareix que acaba de sortir de la cova...
Puigpelat és el passat
Patriota, com tu, 17/12/2012 a les 13:28
+29
-13
Si el tripartit sumés i es fés tindríem a Junqueras de president, i algú dubta que Junqueras no faria la consulta?
Puigpelat, tu si que ets del passat, que encara veus la Catalunya dual entre la catalunya catalana (ciu) i la sociata...
Ah! I et recordo que enfront el tripartit hi havia una CiU en mans del PP, primer, i un Mas que va trair a Catalunya retallant l'Estatut amb ZP. Sense els tripartits no hi hauria hagut ni propostes de pacte fiscal ni estat propi, per part dels fills de Cambó (que ho són, i què?)
Ull viu amb el CUNIS
Erolesquantsurtin, 17/12/2012 a les 13:36
+25
-12
Sr.Puigpelat, apa, ja pot passar a cobrar la paga mensual per la fundació Catdem. La "extra", encara no sabem si li podrem pagar.
Stop maniobres de distracció, #tenimpressa!
Tània, 17/12/2012 a les 13:51
+36
-11
I visca la demagògia i el ressentiment, eh, Puigpelat? El 2006, Montilla no incorporava cap referèndum en el seu programa, d'acord, però tampoc l'incorporava Mas!!! El 2006, PSC i CiU eren tots dos igual d'autonomistes, i només ERC defensava, tota soleta, amb 21 escons, el dret a decidir i la independència. Ara, aquest dret és assumit per altres partits: benvinguts tots, Puigpelat! Però no ens donis lliçons d'autodeterminació als d'ERC, perquè portem força més quilòmetres i ferides acumulades que vosaltres. Fóra bo que aquestes lliçons les donéssiu a Duran i, de fet, a tota la cúpula de CiU i al seu entorn empresarial-fàctic-mediàtic, que sembla que ara els tremolen les cames amb la consulta i no volen fixar data ni any, "Puta & Ramoneta strikes back!". I què passarà si ara CiU vol congelar la consulta? També serà culpa d'ERC i del Joan Tardà? Va, home, va! Fa quatre dies tots els convergents teníeu #moltapressa, i ara després del semàfor vermell de La Vanguardia ja esteu tots tremolant o tirant pilotes fora. Menys xerrameca i menys maniobres de distracció com la teva, i més FIXAR L'ANY DE LA CONSULTA! 2014 SÍ o SÍ! Catalunya sí que té #moltapressa!!!
ODI
Anònim, 17/12/2012 a les 14:02
+10
-2
En temps que haurien de ser d'unitat, només puc veure en els escrits el vell odi de sempre entre els partits de la nostra terra.
Per això no veig clar el futur del país, ja que l'odi visceral dels uns contra els altres i els altres contra els uns penso que no pot ser mai un bon company de viatge.
Un article sense trellat
Anònim, 17/12/2012 a les 14:20
+22
-11
"cosa nefasta i tòxica";"curiós personatge";"friqui de l'extrema esquerra més arnada";"no entén res de res";"l'últim de la seua nefasta espècie";"fóssil del passat". Senyor en Joan Tardà, què li heu fet a l'articulista per a que us estime tant?
Josemari, como ves, aquí también se te aprecia.
Xe,xe,xe! Que alguns comentaris anònims siguen poca-soltes es pot explicar però un article d'aquesta categoria desprestigia no només qui el signa sinó també el mitjà que el publica.
Per cert si algú coneix un fòssil modern que ho digui!
Quan dediqueu un article a la CUP serà per llogar cadires!!!
Francesc Puigpelat, l'articulista convergent i...
Anònim Barcelona, 17/12/2012 a les 14:39
+28
-16
Francesc Puigpelat, l'articulista convergent i del grup Godó...Tot el que no pertanyi a CiU és : anatema !
Odia ERC
Anònim, 17/12/2012 a les 15:10
+33
-20
Està claríssim que aquest individu, em refereixo a Puigpelat, odia ERC. No és un especimen únic, també hi ha el Colominas, per exemple, que li fa companyia.
El mateix
Anònim, 17/12/2012 a les 15:27
+13
-12
Cada partit o federació té el que es mereix. Uns en Duran i d'altres en Tardà.
Tota la rao
Anònim, 17/12/2012 a les 16:21
+11
-14
Duran s' endu la fam , pero Tarda es molt pitjor un sectari fanatic . el que no tinc tant clar es que estigui sol . Gent com Anna Simo no son tant barroers pero son de la mateixa corda
...en fi.
Cotó Fluix, 17/12/2012 a les 16:23
+11
-1
En fi, que vol que li digui Sr. Puigpelat?
"De pressa i bé, mai s'havingué" que deia la padrina. Menys mal que no ha de negociar res vosté, amb el que ens juguem. Menys mal que a les cúpules de CiU i d'ERC han apre´s la llissó i hi ha seny!
Salut
Tard
Anònim, 17/12/2012 a les 16:41
+14
-13
En Tardà és el Joan Ferran d'ERC. Un intransigent que piula quan no plou com a ell li agrada sense mirar si ho rebenta tot. Fa el joc al senyor Aznar encara que digui que no.
Un joc que ho explico al meu bloc




Les 2 mitges taronges
anònim madrileny, 17/12/2012 a les 17:09
+7
-10
Com que els extrems es toquen, proposo que, ara que està de moda fer partidets nous, es creï el Partit Tarduranà (o Durantardà). L'un podria aportar sectarisme i l'altre nicarnipeixisme, amb els brillants resultats que tots coneixem. De pas, en Tardà podria cedir a en Duran una part de la seva esponerosa cabellera, que la calba d'aquest home, amb el fred que fa per l'altiplà, sempre m'ha fet patir. I, vistos els comentaris, felicito en Puigpelat per deixar-se mossegar amb tantes ganes per aquesta colla de trabucaires tardaners.
En Puigpelat no sap llegir neutralment.
Pensador gratuït, 17/12/2012 a les 18:10
+30
-9
Escolta, Puigpelat, en Tardà va dir que sense la consulta, si d'ell depengués, no votaria ni la investidura de Mas. Et pregunto: la consulta forma part de l'eix dretes-esquerres o de l'eix Catalunya-Espanya? Doncs t'ho diré perquè veig que no ho tens clar: de l'eix Catalunya-Espanya.

És més, en Tardà va dir això com a element de pressió sabent que si CiU accepta la consulta, ell haurà d'acceptar part de les retallades dogmàtiques de Mas. Ho entens, o t'ho torno a explicar?
Que poca esperança tinc
Enric, 17/12/2012 a les 18:26
+8
-5
Tenim un enemic massa poderós per les nostres possibilitats, escasses i damunt molt dividides. L'única esperança seria anar units, cosa que no és produirà, per tant no hi haurà referendum. Independència?, algú li va dir i no anava errat "una quimera". I be sap Deu que ho dic amb dolor, i be sap Deu que m'agradaria morir-me independent, peró que és pot esperar d'uns que lluiten entre si, davant del que tenim davant?. Hem tingut una il·lusió, que ens ha durat?
un aclariment sisplau.
Anònim, 17/12/2012 a les 18:57
+4
-1
Anònim, 17/12/2012 a les 15:27
Cada partit o federació té el que es mereix. Uns en Duran i d'altres en Tardà. Això com s´interpreta , com tots dos dolents o un ( el Duran) dolent i l´altra ( el Tardà) bo, si fos això últim el votaria positivament sinó el votaria negativament.
Xec en blanc a CiU, no gràcies
Albert ., 17/12/2012 a les 19:14
+27
-10
ERC no pot donar un xec en blanc a CiU perque el final ni tant sols tinguem la consulta i només serveixi per continuar fent retallades i la mateixa política socioeconòmica que defensa el PP, que tant agrada a liberals com el sr Puigpelat. Si no hi ha un compromís ferm en aquest sentit més val que s'abstinguin d'entrar al govern.
Això és un periodista?
Anònim, 17/12/2012 a les 19:54
+17
-7
Dir que en Tardà és un fòssil està al nivell de dir-te a tu Francesc Puigpelat que ets un carallot!
Ànims!
Raimon, 17/12/2012 a les 21:05
+10
-15
Sr.Puigpelat: el felicito pel seu magnífic i encertadíssim article i,alhora,li dono ànims per a soportar estoicament la pluja de comentaris demagògics, tronats i, també, grollers, que li estàn caient a sobre, de part de la variada - i bén numerosa- fauna pijo- progre-trinxeraire que gaudim al nostre pais i que,malauradament,ens allunya de aquells paisos d'Europa als que ens convindria asssemblar- nos.Ens espera una legislatura divertida, entre els fatxes de dretes i els tronats i obsolets d'aquesta esquerra «de pacotilla» tan nostrada!
Culpelat
Pere, 17/12/2012 a les 21:58
+9
-3
aquest paio és el del gir copernica amb la llengua, article preWert que anava en la mateixa linia





un convergent antiesquerranos i espanyolista
Bon article
Un d'enmig, 17/12/2012 a les 22:47
+12
-19
El senyor Puigpelat no pretén crear mal ambient sinó evidenciar el perill que representa el típic ressentiment anticiu d'un sector d'erc (gestor d'errors greus del passat immediat). L'aversió visceral per ciu no ha portat res de bo a Erc ni al país. Confiem en l'esperit constructiu del senyor Junqueras. I que tots sàpiguen estar a l'altura de les circumstàncies.
Tardà
kiketrane, 17/12/2012 a les 22:47
+20
-7
Puigpelat fòsil tu o jo , que ja tenim més de cinquanta.Oi?.Mira pots estar d'acord o no amb en Tardà però és un home honest i en la politica catalana no conec ningú més honest que ell.Aquesta facilitat en desquaificar la gent d'esquerra com frikies o altres qualificatius semblants semblarien pertinents si a la resta de putrefactes que s'han corrumput i ho han corrumput tot al seu voltant se'ls apliques la mateixa mesura i se'ls qualifiqués de manera idèntica,però no ho feu.Sobre l'extrema esquerra arnada i passada de moda m'imagino que tu deus prefeir una dreta moderna com han preconitzat tots els neolliberals des de l'aznar al duran,des de la cospedal a mario conde , des de millet a montull, o deeus simpatitzar amb persones de la talla moral d'en diaz ferran.La meva experiència vital, similar a l teva per edat, m'han fet adonar que aquests gats vells que tan s'adonen de les coses són els que ens han portat a l'abisme on estem.I que a tu et deu semblar d'allò més modern i fashion.
E cau bé
Anònim, 18/12/2012 a les 02:45
+12
-10
Doncs a mi ,em cau força bé aquest personatge
VOZPOPULI CACHO li diu cafre i voste friqui
indptista instrumental, 18/12/2012 a les 11:50
+9
-3
Alguna mania comuna tenen els lliberalots espàñolistes de VOZPOPULI Director Cacho i l'equilibrat i centrat, i gens partidista , Sr Puigpelat. Suposo que ara toca canya a ERC. Sr Puigpelat espero amb dalit quin serà el tractament que fereu de la CUP.
Tardà sí, Puigpelat no
Anònim, 18/12/2012 a les 15:30
+11
-4
A mi el Tardà m'agrada. Qui em cau malament és el Puigpelat, que és un liberal de la fundació Catalunya Oberta. Recordo que fa un temps ençà ens va obsequiar a l'Avui amb una sèrie d'articles neoliberals que n'hi havia per llogar-hi cadires. I ara ens surt amb aquest estirabot contra el Tardà.
Respecte
Pep, 18/12/2012 a les 16:01
+9
-2
Es pot discrepar del senyor Joan Tardà. No en sóc fan. No m'agrada el seu com, tot i que representa un segment a tenir en compte. Però diria que el senyor Francesc Puigpelat, volent ser crític d'en Tardà, el millora. D'altra banda, seria discutible fins a quin punt un responsable de comunicació d'una institució com l'IRL ha d'opinar sobre dirigents polítics. Però si ho fa, potser no seria de més exigir, com a mínim, respecte formal. No dóna mostra de gaire serietat qualificar de "friki" i de "tòxic" un diputat elegit, quan exerceixes responsabilitats com les del senyor Puigpelat. Si això de la independència va de debò, potser seria aconsellable començar a aprendre a fer les coses una mica milor que no pas els nostres veïns espanyols.
Penòs
Setze, 18/12/2012 a les 20:50
+6
-1
Colomines , Sanchis, Puigpelat... els uneix la pijeria i un odi visceral a ERC. Sempre treuen el tema del tripartit i el Montilla, però olviden els pactes de la seva estimada CiU i el PP.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Francesc Puigpelat    
Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és escriptor i periodista. Ha publicat una vintena de llibres, entre els que destaquen Els últims dies del general Prim (2014), El retorn de Macbeth (2013), Faust, el Terrorista (2010), Els Llops (premi Carlemany, 2005) i Apocalipsi blanc (premi Josep Pla 1999). Quant a literatura infantil i juvenil, és autor de Romeo i Julieta. Segona part (2014), El nen que va xatejar amb Jack Sparrow (2015) i coautor de la col·lecció Monday & May. Ha escrit anteriorment a El País, La Vanguardia, El Periódico i l'Avui, entre altres mitjans.
Miquel Iceta i Pedro Sánchez, durant un acte de campanya | PSC
01/01/1970
Fonts de la direcció federal "respecten" l'afirmació del líder del PSC però recorden que la proposta és només la "seva opinió" i no la del partit
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 17:35 
 17:23 VÍDEO «Perquè torni el president, s'ha de votar el president»: nou espot electoral de JxCat. Carles Puigdemont demana el vot per la seva candidatura per restituir el govern legítim, la democràcia i la llibertat.
 17:23 El PSOE desautoritza Iceta per defensar l'indult dels presos polítics. Fonts de la direcció federal "respecten" l'afirmació del líder del PSC però recorden que la proposta és només la "seva opinió" i no la del partit.
 16:59 El síndic denuncia al Congrés que és "inadmissible" que els candidats al 21-D no tinguin igualtat de condicions. Acusa la Junta Electoral de no garantir la llibertat d'informació i critica els expedients oberts a Terribas pels editorials de Catalunya Ràdio.
 16:50 EL DIARI DE CAMPANYA DEL 36 8 de febrer: la dreta tem que el tema de l'amnistia als presos doni vots al Front Popular. La Lliga Catalana anomena l'aliança de les esquerres com "la coalició del Sis d'Octubre". Nova entrega del diari (en blanc i negre) de la campanya del 36; per Pep Martí.
 16:37 Molt d'Iceta, autoconfiança i bon rotllo: l'estratègia del PSC per ressorgir el 21-D; Jordi Bes entra a la cuina de campanya dels socialistes. La carrera socialista a les eleccions gira entorn del candidat, que és hàbil a l'hora d'adaptar el discurs en funció de l'auditori. L'equip que l'acompanya en la campanya el pilota el secretari d'organització del partit, Salvador Illa, i acumula veterania.
 15:54 Els Avis per la Llibertat de Reus mantenen la pugna amb la Junta Electoral. El col·lectiu recull signatures contra la prohibició de manifestar-se per la llibertat dels presos i, ara, també per la defensa dels Drets Humans.
 15:34 Suspès el judici per l'agressió ultra a membres d'un CDR del Bages. Els acusats s'han presentat a la vista sense advocats i asseguren que no pertanyen a cap filiació política.
 15:14 Admesa a tràmit la querella de tres ajuntaments gironins contra les càrregues de l'1-O. Els advocats preveuen que el procés serà "llarg i complex" però confien que permeti aclarir que l'acció policial va ser fruit "d'un pla consensuat".
 14:40 LA CARAVANA Fachin omple el buit de Domènech. L'exlíder de Podem ocupa titulars amb la seva aliança amb la CUP en un matí en què el líder dels "comuns" no ha fet cap convocatòria mediàtica. Contracrònica de Sara González
 14:29 LA CARAVANA. El «bon Déu» independentista del pare Manel. El sacerdot, que ocupa un lloc simbòlic en la candidatura de Junts per Catalunya, apareix en un acte social de la llista. Per Oriol March.
 14:29 Els Mossos irrompen ara a les conselleries a la recerca de cartells pels presos polítics i llaços grocs. Treballadors públics denuncien que han anat pels despatxos i han aixecat acta.
 14:09 Rajoy mostra «voluntat de diàleg» per l'endemà del 21-D però adverteix que garantirà la unitat d'Espanya; informa Isaac Meler des de Badalona.
 13:17 Iceta s'ofereix als empresaris per intentar evitar «el desastre econòmic». El socialista assegura al Cercle d'Economia que, si es escollit president, es dedicarà "fonamentalment" a que "torni la confiança a la societat". Per Jordi Bes
 12:56 Junqueras, per carta a Rajoy: «A la presó no hi ha cap intern de la indústria de la corrupció». Tardà llegeix al Congrés la missiva líder d'ERC al president espanyol: li demana que accepti els resultats del 21-D i li desitja un "bon Nadal en companyia dels seus".
 12:53 Vic substitueix la pancarta prohibida per la Junta Electoral per una de nova: «Llibertat d'expressió». Ciutadans ha denunciat un total 13 ajuntaments d'Osona.
 12:54 L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, manté el compromís per fer efectiu el dret legítim dels catalans a defensar els seus ideals. Es mostra estupefacte per rebre una denúncia per l'1-O i anuncia que l'Ajuntament ja ha recorregut la decisió de la Junta Electoral d'obligar a retirar la pancarta dels presos polítics.
 12:45 «L'exèrcit espanyol no està en condicions de controlar un país com Catalunya». El coronel retirat Amadeo Martínez Inglés dona detalls de la guerra psicològica de l'Estat, en una entrevista a TV3.
 12:42 Defensa investiga les amenaces de dos civils a Puigdemont des d'un tanc de l'exèrcit. El PDECat demana la compareixença de la ministra Cospedal al Congrés i ERC també reclama explicacions.
 12:39 Anonymous hackeja Indra, l'empresa encarregada del recompte de vots del 21-D
El grup hacktivista posa de nou en marxa l'#OpCatalunya i entra durant 20 dies a l'empresa que gestionarà el procés informàtic de les eleccions catalanes
.
 12:14 Fachin reforça la campanya d'ERC i la CUP per alimentar el vot sobiranista. L'exlíder de la CUP forja una aliança estable amb els anticapitalistes i Procés Constituent més enllà del 21-D. Ho explica Sara González
 11:54 Rajoy demana un diàleg «civilitzat» a Catalunya i pronostica que després del 21-D es recuperarà la «normalitat». El PDECat respon al president espanyol que el que seria "normal i de sentit comú" a Catalunya és "elevar a la categoria de llei la voluntat dels catalans de decidir en referèndum el seu futur polític".
 11:39 Puigdemont troba un «atracament» el dèficit fiscal i situa l'estat propi com la millor política social. El president de la Generalitat acusa Espanya de ser un estat que "torça el dret" i demana un país de "ciutadans lliures" a través de l'educació i drets democràtics. Informa Oriol March.
 11:39 Marta Rovira i Carles Mundó: els substituts de Junqueras als debats de TV3 i La Sexta. El cap de llista d'ERC, en presó preventiva des de fa un mes i mig, no participarà al cos a cos polític.
 11:36 Isabel Ferrer, número 15 per Barcelona de Junts per Catalunya, aposta per un sistema "integral" de serveis socials amb cinc àmbits: sanitari, educatiu, habitatge, laboral i econòmic. Reclama desplegar la renda garantida de ciutadania i un "pla de xoc" per als joves nouvinguts a través de la inserció social i laboral.
 11:37 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, vol ser prudent sobre els presos polítics i esperar a veure si hi ha sentència condemnatòria: en cas que sigui així, és partidari de demanar indults i descarta la via de l'amnistia. "Sens dubte demanaria l'indult perquè en aquest país haurem de tancar ferides que tenen un origen polític", ha destacat Iceta en una entrevista al Món de RAC1, i ha recordat que ell sempre ha qualificat de desproporcionats els empresonaments.
 11:26 Albano Dante Fachin subratlla la "lectura compartida" que fa amb la CUP i Procés Constituent de la situació actual, anuncia que faran actes de campanya plegats, i reivindica que des de la "pluralitat" es poden fer moltes coses
 11:22 La CUP presenta la Plataforma x la República de la mà de Procés Constituent i Som Alternativa, l'espai liderat per l'exesecretari general de Podem Catalunya Albano Dante Fachin
 
 10:55 El pare Manel, un dels candidats simbòlics de Junts per Catalunya, demana al "bon Déu" que sàpiga "educar la gent senzilla que no entén això de la independència". La candidatura de Puigdemont celebra aquest dimecres un acte per presentar el programa social des de l'auditori de l'edifici ONCE.
 11:16 ÚLTIMA HORA La Junta Electoral posa Mònica Terribas i Catalunya Ràdio al punt de mira i els hi obre un expedient sancionador.
 10:29 Arrimadas, sobre els consellers presos: «Ser polític no concedeix carnets d'impunitat»; informa Pep Martí. La candidata unionista també carrega contra Artur Mas: "Va dir que si buscaven responsables del 9-N, el busquessin a ell. Doncs ja l'han trobat". Ha demanat als comuns que, si es donen els números, "s'abstinguin" per facilitar un govern constitucionalista.
 10:08 
 10:00 La portaveu de Podem Irene Montero  s'embolica amb el cas Sixena: «Ara potser l'he cagat!».
 09:56 Ciutadans (Cs) «celebra» la retirada de la pancarta de Vic pels presos polítics. La formació taronja ha denunciat tretze ajuntaments d'Osona.
 09:53 Arrimadas assegura davant Nova Economía Fòrum que Catalunya "viu una fractura social sense precedents". Diu que Catalunya ha de recuperar "la veritat" i que "les empreses tornaran" si governa Ciutadans.
 09:19 Comença l'acte d'Inés Arrimadas a la Tribuna Catalunya de Nova Economía Fòrum, informa Pep Martí.
 09:06 Puigdemont: «El PSC és el masover del 155 i quan ve l'amo el deixa passar», informa Xavier Borràs. Junts per Catalunya omple el Torín d'Olot per al retorn del president en videoconferència. Artur Mas, que també ha participat en el míting de campanya, afirma que "el Tribunal de Comptes el que vol és fer-nos fora de casa".
 09:05 Merixell Serret defensa que el president de la Generalitat ha de ser «algú que realment pugui exercir». La consellera destituïda i cap de llista d'ERC a Lleida diu que s'ho pensarà "dues vegades" si tornar a Catalunya significa entrar a la presó.
 08:08 La Guàrdia Civil assumeix el control de la seguretat de les centrals nuclears catalanes, a partir de l'any vinent.
 07:54 DE GUSTOS I COLORS Carles Riera, de la foscor a la meravella de viure. El cap de llista de la CUP a les eleccions del 21-D tria Julià de Jòdar, la "Vida" d'Estrella Morente i Lluís Llach, "Crash", i "Peaky Blinders"; per Esteve Plantada.
 07:36 M'HI POSO PER... Ruben Wagensberg, del «no» estricte a fer de pont entre ERC, «comuns» i CUP. El coordinador de "Casa nostra, casa vostra" va rebutjar l'oferiment dels republicans fins menys de 24 hores abans del termini límit per tancar llistes, després de consultar-ho molt amb la seva parella, el company de pis i els pares. Un nou retrat d'un dels independents del 21-D, per Roger Tugas.
 07:34 PORTADES «Un 'desastre' económico y un 'ridículo' electoral», a l'«ABC». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 07:21 Puigdemont i Pablo Iglesias responen l'home que els va amenaçar des d'un tanc i demanen responsabilitats.
 06:59 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: Presidencialisme a l'ordre del dia. "A falta de projectes clars el 21-D va de persones, de demanar als votants actes de fe. El sobiranisme, en polítics que no saben si podran ser-hi, i l'unionisme en líders fins ara ineficaços", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són noticia l'enquestòmetre, la porra i els programes a NacióDigital, els fans d'Arrimadas al Cercle, el Foro Babel i Antoni Tàpies.
 23:25 Anna Gabriel: «On son els cínics que exigien garanties democràtiques per a l'1-O, i ara callen?»; informa Pere Fontanals. 
 22:26 LA CARAVANA. El vers lliure d'Albano Dante Fachin se suma a la partitura independentista. L'exdirigent de Podem debuta en un acte d'ERC en l'espai on el 2015 es va presentar CSQEP i ja té previst participar en altres mítings dels republicans i la CUP amb un discurs crític amb el posicionament equidistant dels "comuns". Ho explica Roger Tugas.
 22:12 ÚLTIMA HORA Ingressat el jutge de Barcelona que investiga l'1-O. El titular del jutjat número 13 va entrar a l'hospital aquest dilluns per un problema intestinal.
 21:45 ​Xavier Garcia Albiol diu que l'Estat «no permetrà» que Carles Puigdemont faci cap «espectacle» si torna a Catalunya. El candidat popular visita Sabadell i fa una trobada amb militants en un bar del nord. Assegura que el president destituït viu "Matrix".
 21:44 LA CARAVANA. Pilarín Bayés, una llonganissa i les «nines russes» de Junts per Catalunya. La il·lustradora, acompanyada d'un gorro inconfusible de color groc, debuta en un míting de la candidatura de Puigdemont. Per Oriol March.
 21:37 ERC recupera el rol de Junqueras i Puigdemont promet tornar: duel obert pel vot sobiranista. Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de tornar de Brusse·les i ser empresonat si guanya el 21-D. Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira. Informa Joan Serra Carné.
Entrades anteriors »
Cartells de campanya de les esquerres: «Les dretes són el feixisme, el feixisme és la guerra: vota les esquerres: dona pensa en els teus fills, de Cristóbal Arteche». I un del PCE, «Para devolver a sus familias a los 30.000 presos». Autor: Manuela. | Còpia digital: CRAI Biblioteca Pavelló de la República, UB
Pep Martí
01/01/1970
La Lliga Catalana anomena l'aliança de les esquerres com "la coalició del Sis d'Octubre"
Llançament de quatre satèl·lits des del Port Espacial de Kourou | ESA
01/01/1970
Aquesta setmana s'han posat en òrbita quatre satèl·lits que donaran servei de localització, navegació i rescat
Pancartes amb els lemes electorals de les tres candidatues independentistes, al centre de Vic | Adrià Costa
01/01/1970
Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de trepitjar Catalunya i ser empresonat si guanya el 21-D | Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira