mistral ventoso
Per Anònim juncosa pedrerol el 27 de desembre de 2014 a les 10:47
Molt afortunat element de consideració , però es necessita un estudi demercado per valorar els fills que són del poble català i els fills que són del poble pla ... o sigui el llinatge del cognom es queda en martinez o alguna cosa així ,,, indescriptible sensació de deliri psiquiàtric , atès que l'element de consideració és la democràcia .
pedreroles piñon
Per juncosa gerad de sans Jordi el 27 de desembre de 2014 a les 10:45
Molt afortunat element de consideració , però es necessita un estudi demercado per valorar els fills que són del poble català i els fills que són del poble pla ... o sigui el llinatge del cognom es queda en martinez o alguna cosa així ,,, indescriptible sensació de deliri psiquiàtric , atès que l'element de consideració és la democràcia .
INDEPENDÈNCIA JA !!!!
Per oriol pratginestós el 19 de juny de 2012 a les 12:19
Per a seguir sent espanyols ? ,. a la que posem el debat damunt la taula en l´eix nacional ,. ja veurieu com molts d´iniciativa sindicalistes opten per baixar del vaixell,... la questió nacional a hores d´ara és irrenunciable,.. , si els d´Iniciativa s´hi sumen de conya ,. però ells sempre fan una cosa : Diuen que accepten el dret d´autodeterminació ,.. però no el promouen pas,.. això que ho facin uns altres,.., tansols hi ha un camí . Siguem un Estat europeu i després fem l´esquerra nacional d´aquest estat ,... la resta son com diria en Pla,.. Collonades
Desitjable i necessari
Per Anònim el 26 de maig de 2012 a les 14:30
És necessari. Avant!
debat nacional a l'esquerra
Per Anònim el 17 de maig de 2012 a les 18:06
La resposta més seriosa (i més impossible) seria que l'esquerra anés unida demanant una NOVA constitució espanyola basada en la unió de pobles enlloc de la unitat, i amb el dret a la secessió.Els federalistes espanyols, podrien defensar el seu projecte amb legitimitat i els federalistes europeus podríem defensar la integració de Catalunya a Europa com un Estat més,i la resta de partits nacionals podrien defensar el seu projecte.
ICV hi estaria d'acord possiblement,i atrauria a molts votants del PSC que ja estan farts de discursos identitaris i volen una solució, però costaria més atraure a ERC que estarà pressionada pels més radicals però que és un dels camins possibles per arribar a fer un referèndum legal i vinculant.
Demanar una NOVA constitució espanyola és el camí.I si l'esquerra espanyola no s'hi suma, doncs serà l'Adéu Espanya...
Triangle a Syriza
Per Minaire el 16 de maig de 2012 a les 23:58
En Palà vol fer un Triangle (ERC, ICV i EUA), reminiscècies del seu passat triangolero. Per cert què va ser del Triangle en temps del tripartit ?. Silenci triangolero a tots els desgavells del tripartit. El poble de Cat. ja sap el pa que donen les polítiques d'esquerra, només cal anar demà a les 8 a la cua de l'atur.
No seria a la catalana
Per Anònim el 16 de maig de 2012 a les 22:16
Seria a l'espanyola. Els d'Izquierda Unidida són tan espanyols com els de Falange. Però segur que tots serien molt d'esquerres i molt espanyols i podríen tornar a donar la Generalitat a la sucursal del PSOE. En Joan Ridao en podria ser el secretari general.
ERC i ICV no són esquerra radical.
Per Marc)) el 16 de maig de 2012 a les 19:27
SYRIZA és una abreviatura en grec del nom sencer del partit: Coalició de l'Esquerra Radical. I perdoneu-me però ERC i fins hi tot ICV (malgrat la seva façana ecolo-progre) són centre-esquerra socialdemòcrata en el seu sentit clàssic.
La única SYRIZA a la catalana sorgiria d'una gran coalició de partits anticapitalistes que volguéssin un canvi i no una simple reforma del sistema. Hores d'ara aquest objectiu només l'acompleixen les CUP, Esquerra Anticapitalista-RG i potser algún corrent crític dins EUiA. Si acabaran confluint o no de cara a properes eleccions presentant una gran coalició anticapitalista és una incògnita, però les condicions més adients hi són, i cada dia més...
Complexitats
Per Anònim el 16 de maig de 2012 a les 17:15
Syriza no té com a model la Rússia soviètica per això no integra el KKE que sí és prosoviètic.
El moviment de Syriza tampoc es pot definir pròpiament com a revolucionari tot i que sí algunes de les organitzacions que la formen.
El model grec és més proper al que la CUP o Esquerra anticapitalista estan promovent a Catalunya i que òbviament passa per aglutinar moviments, persones i entitats properes de caràcter reformista i revolucionari, entre aquestes sectors crítics i descontents d'ERC i ICV.
Ara bé, aquesta suma no és fàcil i implica que en el discurs general una part de les propostes de cada grup quedin dissoltes i per tant que molta altra gent senti que un element improtant per ella no ho sigui pel conjunt.
La dificultat a casa nostra radica en la combinació dels dos eixos estartègics esquerra-dreta i Catalunya-Espanya. L'aritmètica de l'un resta la de l'altra i el federalisme màgic no se'l pot creure ningú. Per això penso que cal intentar-ho però que serà molt més fàcil integrar aquestes sensibilitats un cop tinguem estat propi i només ens calgui incidir en un eix.
I lamentablement aquí SI hi pinta ben poc, per molt que us pesi a alguns.
Improbable
Per Observador el 16 de maig de 2012 a les 16:18
Aquesta coalició trencadora de Syriza es pot donar en un estat-nació. Aquí que som nació però no estat és impossible. Recordem com el patètic tripartit va gestionar l'estatut de 2006 o, pitjor encara, el nou finançament. Mentre l'esquerra no adopti, amb el mateix dogmatisme que proposa per exemple "papers per tothom", la sortida d'Espanya anirem marejant la perdiu. A Grècia, la pujada de l'extrema esquerra i de l'extrema dreta sumen 0. Ara a veure qui en gestiona el futur.
Caldria preguntar-se moltes coses sobre Grècia. Caldria preguntar-se com és que en una Grècia teòricament pobra 6000 seguidors grecs viatgen a la final de l'Eurolliga a Istambul i només 300 catalans. Això demostra que Grècia és un desastre, una espècie de gran Extremadura, on tothom viu de collons sense pagar res. No tenen futur. I si voten el 13 de juny més Syriza, tampoc. Després d'haver tirat de veta ara voten opcions extremes que els treguin de l'atzucac.
Home , ERC diuen que son liberals
Per Anònim el 16 de maig de 2012 a les 15:42
Home, tant Carod , com Puigcercos , com Junqueras han dit que son una barreja entre liberal i socialdemocrata i els d´IC van de pijo ecologistes ,
Aixo queda molt lluny d´un partit com Syriza que te un model proper a la Rusia Sovietica
Política amb lletres grans
Per Xavier el 16 de maig de 2012 a les 13:59
Amic Roger, no et conec però fa més d'un any que faig el mateix discurs que tu de manera oral i en alguns articles i contes que tinc al bloc del Fòrum Narcís Monturiol :
blocs.mesvilaweb.cat
El Fòrum Narcís Montuuriol és un grup d'opinió amb una història curta - 1 any tot just- que ens definim com d'esquerra nacional i que està format per ex-militants del PSU de Catalunya i d'ERC ; actualment votem amb el nas tapat ICV, ERC o a les CUP; tenim a la nostra òrbita més d'un centenar de persones i algun amic periodista que també escriu a naciódigital
el meu mail de casa és xafumi@hotmail.com
una abraçada
Xavier
Independència i Socialisme
Per Anònim el 16 de maig de 2012 a les 12:18
A Fèlix de les 17:22: Fes el favor de callar Looser i parla amb la seriositat necessària que necessita aquest transcendent moment de la història.
No em vinguis amb infantils i folkròrics comentaris sobre la gent d'esquerres que això ja no cola maco.
Reconeixeu d'una p... vegada que el vostre sistema econòmic està enfonsadíssim i que, o comencem JA a practicar alternatives, o no deixareu res més que CAOS social, energètic i ambiental a les nostres societats.
Simplement 1 dada: Catalunya consumeix quasi 3 vegades de recursos (ambientals, energètics, assimilació de residus) del que el seu territori pot donar. Com ho fem doncs? Molt fàcil, consumint els recursos futurs dels nostres fills i depredant a altres païssos quan anem de gossets, via les Espanyes, amb les operacions de la Genocida OTAN
Salutacions,
SI
Per Marc g. el 16 de maig de 2012 a les 11:50
L'anàlisi que fas està equivocat. Aquest grup Grec és revolucionari, trenca els paràmetres del règim. Els tres partits d'esquerres que anomenes ja són del regim, no trenquen els paràmetres. Qui els trenca els parametres al principat de catalunya és SI(solidaritat catalana per la independència).
FELICITO TOTS ELS COMENTARISTES
Per indptista instrumental el 16 de maig de 2012 a les 11:07
No se qui te rao però el nivell dels comentaris es bo. Hem passat dels pijosprogres i neocons a debat politic.
és imprescindible
Per Massana el 16 de maig de 2012 a les 00:19
Estic molt d'acord amb la necessitat de vertebrar un espai que desbordi el bipartidisme aquí com a Grècia, i el PSC ultimament tot i emmirallar-se amb Hollande s'assembla més al PASOK. És necessaria aquesta esquerra catalana, però em sembla que els partits esmentats no estan gens disposats a fer aquest pas.
Fa quasi un any vaig escriure al meu bloc alguna entrada sobre això mateix.
http://massana.blogspot.com.es/2011/06/la-construccio-de-lesquerra-catalana.html
http://massana.blogspot.com.es/2011/06/la-necessaria-esquerra-catalana.html
Tant de bo fructifiqués! A Grècia tenim Siryza, a Euskadi tenim Bildu... i els catalans?
Mallorca
Per Anònim el 15 de maig de 2012 a les 23:59
PSM-IniciativaVerds-Entesa (sense ERC ni EU) un 10% de vots a Mallorca a les seves primeres eleccions autonòmiques -2011-. Fins i tot varen obtenir més % de vots a les generals que la coalició Compromís (el número de diputats a triar per la circumscripció de les Illes Balears va fer complicar obtenir el diputat)
Grècia fora de l'euro
Per Anònim el 15 de maig de 2012 a les 22:34
El que està clar és que Grècia hauria d'estar ja fora de l'euro. La ciutadania europea no pot pagar les extravagàncies i la corrupció de la classe política grega. Ja s'ho feran ells. M'importa un rava si a Grècia governa l'esquerra radical o els neonazis, sempre que estiguin fora de l'Europa Comunitària.
Pel company Pep
Per CUPaire el 15 de maig de 2012 a les 21:54
Pep,
No sé de quina CUP ets però sort en tenim que el teu sectarisme no és representatiu. Tot i això, el teu discurs m'és familiar: l'he escoltat moltes vegades, sobretot en nits de farres i barraques; però és totalment surrealista i sectari.
Per molt que vulguis enviar ERC i ICV-EUiA a Sibèria, t'agradi o no, són partits amb unes bases i una militància que ens és propera i amb els quals -com diu el Roger- compartim part del projecte i de la lluita.
La pregunta que ens hem de fer és: volem esdevenir una força veritablement popular, útil i transformadora? Sí? Doncs llavors cal seguir camins com el que ha seguit Amaiur a EH.
Per cert, Pep, són opinions com les teves les que fan plegar a activistes compromesos com jo.
Salut, Manel i sí: la resposta es troba al carrer.
Independència abans
Per Anònim el 15 de maig de 2012 a les 21:41
Primer declarem la independència amb la màxima unitat possible, després ja ens dividirem en esquerres, dretes, centres i tot el que ens vingui de gust. Fer-ho abans és estúpid, inútil i només afavoreix l'espanyolam.
no és tant dificil
Per Des de Suècia el 15 de maig de 2012 a les 21:06
En Felix ha dit:
"Tota la retòrica aquesta de "les esquerres", de que tot s'arregla amb més sector públic i més impostos, està molt bé per a captar el vot dels més desinformats..."
Bé, doncs no se si saps que a Suècia es fa tot això que tu dius que es per captar el vots dels més desinformats", i el pais funciona, i bé, la veritat. I la socialdemocràcia sueca no és perfecte, però està a l'esquerra, a anys llum de PSC-PSOE.
El problema no són les idees de defensar el sector public, si no qui les apica i com.
Poder popular
Per Pep el 15 de maig de 2012 a les 19:14
Imaginar la CUP dins d'aquest projecte surealista demostra molt poc coneixement de què és la CUP. Deixeu de fer-vos palles tota la gent d'ERC, ICV i d'on vulgueu que sigueu amb aquesta proposta, ningú us salvarà del vostre declivi. Com molt bé ha dit el Manel, la resposta està al carrer.
sempre ens oblidem d'EUiA
Per Anònim el 15 de maig de 2012 a les 18:01
Manel, estic d'acord amb tu. Han de ser les persones utilitzant les eines dels seus partits, coalicions o moviments socials que articulin aquest espai.
Ara bé, et passes de frenada amb això de l'absència de bases socials! I en concret, ràpidament oblides EUiA!!
D'acord que les CUP estan fent una construcció des de les bases molt positiva però EUiA porten fent-ho molts anys prenen l'herència del PSUC (aquella que dius que utilitza ICV).
En qualsevol cas, cal un Front Popular nacional de les esquerres catalanes i no una simple coalició. Un Front Popular on no hi hagi cap sigla per sobre de cap altra. Tampoc la de les CUP.
Salut!
El paradís radical i la mare que els va parir
Per Fèlix el 15 de maig de 2012 a les 17:22
Benvolgut Roger, tot apunta a que Syriza podrà ser el partit més votat de les noves eleccions gregues. Bé. Vull que escriguis un article a Juny de 2013 i que aleshores m'expliquis "les proeses del govern de Syriza". I no s'hi valdrà a dir "és que l'herència era molt fotuda ...", "és que cal donar-los més temps ...".
Tota la retòrica aquesta de "les esquerres", de que tot s'arregla amb més sector públic i més impostos, està molt bé per a captar el vot dels més desinformats, que tradicionalment voten a qualsevol que els prometi "el paradís sense fotre ni brot". Jo només sé que dues legislatures de "les esquerres" ens han conduït a la fallida més absoluta, a un endeutament que mai no podrem pagar i a una taxa d'atur que mai no havíem vist a casa nostra.
Els qui no tenen res a perdre perquè ni tenen res ni mai han aspirat a tenir res (els de les rastes i els porrets), ho troben molt divertit això de ser "antisistema" i de passar-se el dia fotent el mandrós: ara un porret, ara un clauet ... i sant tornem-hi. Però pels qui tenim família i volem el plat a taula cada dia i ens esforcem fent la nostra feina i intentem que, tot plegat, el país tiri endavant ... no acabem de veure clar com cony pot funcionar un país on tothom sigui funcionari, tothom tingui casa sense hipoteca (qui ho paga tot això??) i l'ofici de tothom sigui cagar-se en els que tenen quatre duros ...
Vull dir, a mi una societat d'aquest estil m'estaria bé si fos una mena de "Gran Germà". Compreu un poblet a la Catalunya interior (que ara tot està rebentat de preu) i construiu la vostra "societat d'esquerra radical". I ja m'explicareu qui collons voldrà anar-hi a viure. Suggereixo denominació del poblet: "quixoflauta de munt".
Mare mevaaa ... no m'estranya gens que estiguem com estem. Encara estem massa bé.
Cal que neixin flors
Per Manel el 15 de maig de 2012 a les 16:30
No entenc aquest autoodi teu, Roger. ERC està en una decadència estrepitosa. Creix a les enquestes perquè no hi ha res més. ICV tres quarts del mateix. No tenen quadres, no tenen bases, no tenen xarxa social. Tot el poc que conserven (ICV, perquè ERC no té pràcticament de res) és herència del passat que poc a poc es va esfilagarsant. Se'ls fona a les mans. Però nosaltres ens els seguim creient.
En canvi, fora d'això hi ha la vida, el futur. Hi ha moviments populars vius, frescos (mira avui, les consultes...), hi ha organitzacions polítiques en progrés i creixement constant (CUP) i hi ha tot un magma social molt actiu. És tot aquest entorn, que tu poses al marge com si fos una cosa anecdòtica (el problema de ser barceloní...), qui està capacitat, juntament amb tots aquells que encara no es volen mullar el cul, per liderar una cosa així. Una cosa diferent, de base, sense obligacions amb un passat de dubtosa reputació. On ICV i ERC hi puguin tenir cabuda, sí, però on no siguin ells (ja veurem qui) qui talli el bacallà.
Això és un experiment mort. L'exemple de Compromís de fet ho avala: CPV agafa embranzida quan centra el seu discurs i el seus lideratges no en pactes del passat sinó en energies netes del futur.
Res que suposi
Per Anònim el 15 de maig de 2012 a les 14:23
reeditar fòrmules que s'assemblen al desastrós tripartit serveixen de res. Posats a fer mimetismes (sempre reduccionistes) prefereixo mil vegades el KKE. Sortir de l'euro, sortir de la UE es necessari. I a Catalunya a més optar clarament per una via independentista. Davant aquesta crisi, només ens en podem sortir tallant amarres amb Espanya (o ens enfonsarem amb ella).
.
Per Anònim el 15 de maig de 2012 a les 13:55
Un partit on hi ha federalistes i independentistes no és res...
Els independentistes no el podríem votar.
El problema és el camí.
Per Eduard el 15 de maig de 2012 a les 13:51
La solució que planteja Syriza és una bona solució per Espanya i una molt mala solució per Catalunya. Catalunya té les condicions necessàries per mantenir-se amb tranquilitat dins de l'Euro. La Catalunya independent, em refereixo. La via que pregona Syriza comportarà la sortida de l'Euro, que no és mala idea si el que vols és ser com el Marroc. Mà d'obra barata, sense poder adquisitiu, però amb molta gent treballant. Espanya segurament només té aquesta via. Grècia segurament també. Catalunya hauria de ser primer independent i després decidir si opta per sortir de l'Euro o prefereix ser purament europea en la qualitat de la seva indústria i treballadors. Estarà ICV a punt per fer aquest pas? O voldrà primer sortir-se de l'Euro arrosegada per Espanya?
Valencianitis
Per Coentor el 15 de maig de 2012 a les 12:35
Un partit d'esquerres sobiranista (però també federalista) format, bàsicament pel gran partit independententista d'esquerres i Iniciativa-Verds no seria un "Compromís" més que no una "Syriza"???
Jo ho vull!
Per Esquerrana el 15 de maig de 2012 a les 12:06
Digueu-ne Syriza o Amaiur a la catalana, però cal que -d'una vegada per totes- ERC, ICV, la CUP i totes les formacions de l'esquerra independentista conflueixin en una candidatura seriosa capaç d'entrar amb força al Parlament i iniciar un procés de canvi.
Comencem a fer ponts, i posem-nos-hi a treballar ja!
Projecte
Per Anònim el 15 de maig de 2012 a les 11:36
Ja existia un projecte així, catalanista i d'esquerres. Es deia PSUC i va ser dinamitat perquè era massa catalanista per al gust del PSOEc (amb l'ajut del PCE, el MCI o el PTE), que es va dedicar del 1977 al 1981 a practicar el lerrouxisme més vil fins que se'l va carregar.
Ara pretendre que els hereus d'aquell PSUC estroncat s'entenguin amb ERC fa venir esgarrifances a tots els que, des de dins, van contribuir a aquesta descatalanització.
molts ho volem
Per Anònim el 15 de maig de 2012 a les 10:37
molts catalans d'esquerres ho volem. Estem embafats de tants independentistes de dretes. Però ells que s'espavilin a treure's de sobre en Duran i les amistats del puente aereo; ja s'ho faran si poden i volen.
Però mentrestant, l'esquerra ha de fer un pas valent endavant. Cada vegada hi ha un electorat més madur i que és més radical del que es pensen els dirigents dels partits. Som ciutadants que tant si venim d'una convicció nacionalista com d'un federalisme desencantat, tots hem renunciat a qualsevol entesa amb Espanya. I en l'aspecte social, n'estem farts de retòrica i enganys: radicalitat democràtica i abolició dels privilegis; no ens creiem el discurs liberal perquè el mercat sempre fa trampes a costa del nostre treball i el nostre consum. O sigui, som els que ens carreguem tant Espanya com la Caixa mentre ens fem els sords quan ens renyen per ser poc patriotes i fomentar la divisió...
Alhora també tenim pressa i no podem esperar que altres formacions minoritàries, per exemple, la CUP, facin el mateix camí per on han passat abans i tornem al mateix lloc, per exemple, ERC.
I llavors per què sembla política ficció l'unió de l'esquerra si junts superem el PSC i ens plantem davant Convergència i configurem un eix esquerra/dreta més que mai nacional?
Política-ficció
Per Joan Josep el 15 de maig de 2012 a les 03:10
Me'n ric jo que els domesticadíssims Ejkerra (tan endeutada amb la Caixa, la dels peatges) i ICV s'unissin per fer una Syriza. Dissortadament això sí que és ciència-ficció. El PPsoE i CyU poden estar ben tranquils amb aquests altres companys d'abeurador espanyol.