El ball de l'IBI

per Carles Banús , 27 de febrer de 2012 a les 00:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de febrer de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cada tardor els ajuntaments han d’aprovar les ordenances fiscals. Unes ordenances que tenen com a objectiu fixar les quotes dels impostos i les diferents taxes que els ajuntaments recaptaran l’any següent. I és amb l’import recaptat mitjançant aquests impostos que els ajuntaments han de finançar gran part de les despeses del seu pressupost ordinari, això és, el manteniment i les reparacions dels béns municipals, el sou del personal laboral i gran part dels serveis que des dels ajuntaments s’ofereixen a la ciutadania.

Tenir definides les quotes d’impostos i taxes és, per tant, el pas previ i absolutament necessari per poder elaborar els pressupostos municipals: abans de decidir en què gastar els diners cal saber de quina quantitat se’n disposarà. En municipis com el de Tavèrnoles, sense gaires llicencies d’obres i amb un reduït nombre d’activitats empresarials,  l’IBI (impost sobre béns immobles, altrament conegut com a contribució) és l’impost majoritari del “pastís” de recaptació fiscal.


D’ençà de l’aprovació de les ordenances fiscals, on en alguns municipis com Tavèrnoles es va decidir incrementar la quota de l’IBI, hem assistit a un ball de números que no deixen de generar certa incertesa a ajuntaments. El primer pas del ball el va marcar un Real Decreto Ley de 30 de desembre d’en Mariano Rajoy que obligava a modificar la quota de l’IBI en certes circumstàncies, en el cas de Tavèrnoles ens tocava incrementar-lo un 10% per no tenir revisió cadastral feta.

El ball té la seva continuació amb l’aprovació que van fer alguns municipis (entre ells Tavèrnoles) d’una bonificació de l’IBI per aquells contribuents que tinguessin el rebut domiciliat. D’acord amb la llei vigent aquesta bonificació no pot superar el 5% i només pot aplicar-se a rebuts domiciliats i per poder-se aplicar cal modificar l’ordenança fiscal aprovada la tardor passada. Quin desgavell, no?


Òbviament, i essent ja a finals de febrer, aquest ball de números i percentatges no aporta massa veracitat en els pressupostos aprovats a finals de l’any passat. I el què crec que també ens ha de preocupar és que s’acaba generant una confusió a la ciutadania, perquè ¿algú sabria dir-me, després d’aquest ball, quina quota d’IBI s’haurà de pagar aquesta primavera? Ep! Això si no surt abans algun criteri interpretatiu del Real Decretro Ley que ens ho faci replantejar tot de nou...

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Carles Banús
Vaig néixer l'any 1973 i, exceptuant les meves èpoques barcelonines d'estudi, he viscut sempre a Tavèrnoles. Sóc enginyer de telecomunicacions i treballo com a tal per compte propi; actualment també sóc tutor dels estudis de telecomunicacions a la UOC.
 
Pel que fa a la meva vessant política actualment sóc alcalde de Tavèrnoles per CiU, càrrec que compagino amb la delegació de l’àrea de comunicació i noves tecnologies al Consell Comarcal d’Osona.
 
Sóc aficionat al 2.0 i he estat un dels impulsors de la comunitat blocaire Osonosfera. Tot això que escric i més es pot consultar al bloc http://www.carlesbanus.cat
29/10/2014

Els ajuntaments també seran un bon garant del procés

06/09/2012

L'endemà de l'endemà

19/06/2012

Animalades

07/05/2012

Agrupar municipis o agrupar serveis?

29/03/2012

CDC: viratge a Ítaca

06/03/2012

Res a veure amb la MAT

27/02/2012

El ball de l'IBI

20/01/2012

Un matí qualsevol... o no

19/12/2011

La MAT i el jardinet de Solidaritat

15/11/2011

L’altre cara a cara: responsabilitat vs populisme

Participació