1 de 10
opinió

Neomasclismes al 8-M

per Montserrat Nebrera, 8 de març de 2023 a les 20:00 |

«La mala maror d'aquesta convocatòria del 8-M beneficia, vet aquí la paradoxa, els que la volen ridiculitzar»

Mentre dues concentracions col·lapsaven punta i punta de la ciutat de Barcelona durant el matí d’aquest 8 de març, generant situacions de tensió que per poc no han acabat en desgràcia, les notícies de violacions, algunes de menors sobre menors, tornaven a ser a les capçaleres dels diaris. Ni la violència sobre les dones, com tampoc la que s'exerceix sobre la canalla o sobre la gent gran han minvat per molts programes educatius, polítiques públiques i lleis que s'hagin endegat en els darrers temps. La vaga que no afecta més que a qui la fa i les manifestacions que es desenvolupen durant aquest vespre per tota la geografia del país no semblen canviar, any rere any, aquesta radiografia del mal que vull imaginar que les motiva, ni que sigui en part.
 

Per arrodonir el desfici, quasi a la vegada que la gent surt al carrer negant la carta de civilitat a qualsevol que no s’autoanomeni amb l’adjectiu-mantra (feminista), s'ha promulgat l'anomenada "llei trans" i s'ha anunciat com a gran novetat, tot i no ser-ho, la llei sobre la paritat, sense que el legislatiu sembli adonar-se que els objectius d'una i altra poden ser contradictoris i que just per això estan generant divisions en una causa que havia semblat monolítica.
 

Les paradoxes són moltes: si es vol negar que hi hagi colors o vestits de nen i nena, com pot asseverar-se que un petit ha descobert que és petita perquè des de sempre li han agradat els vestits de princesa i el color rosa? Com aconseguir a la vegada que en una llista electoral la cremallera que garanteix el mateix nombre d'homes i dones entre els que opten a la representació per una determinada formació política no causin amb aquesta mesura una discriminació sobre membres d'altres col·lectius que o bé són d'un sexe i se'n senten d'un altre, o bé de cap, o bé de qualsevol de manera alternativa?
 

Les reivindicacions de gais, lesbianes, transsexuals... són d'una mena ben diversa a la de les dones, de fet neguen l’existència de la categoria dona o dels seus trets diferencials (els que es considera convenient incorporar a la vida professional, social, artística) i és probablement per això que una part del feminisme ha vist amb recel, i com ja ha succeït en altres convocatòries d'anys passats, les manifestacions del que s'anomenen altres feminismes, però que en el fons comencen a estar convençudes de què són el que podrien anomenar "neomasclismes". Neomasclisme d’aquestes noves fórmules i exigències que de manera encoberta busquen o no eviten l’eliminació de la reivindicació del que no és pas una minoria, doncs les dones som la meitat de la població, en pro de les noves lluites de certes minories que posen en entredit la categoria i, per tant, les seves conquestes econòmiques, polítiques i socials.
 

Si en el consell d'administració d'una empresa cotitzada ha d'haver-hi almenys un 40% de dones, quin percentatge es reservarà per a cadascun dels col·lectius inclosos en les sigles LGTBI+? Establertes i consensuades categories trontollen i potser per això la mala maror d'aquesta convocatòria del 8-M, a benefici, vet aquí la paradoxa, dels que la volen ridiculitzar o senzillament no comparteixen les seves finalitats.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Montserrat Nebrera
Advocada, jutge, diputada i sempre "profe" a la universitat (des de fa 13 anys a la UIC), va fer tres carreres per una barreja de curiositat i avorriment. Candidata a mestre de res, aprenent de tot (menys de bruixa!), ha fundat Alternativa de Govern. Creu en la unió però sols des de la llibertat.
Més articles de l'autor
31/05/2023

Avís al PP

30/05/2023

On han anat els Ciutadans?

17/05/2023

Una enquesta sobre les enquestes

04/05/2023

Escoltar la ciència

19/04/2023

Ni carn ni peix

05/04/2023

Sumar, restar, dividir

22/03/2023

Caçar Putin?

08/03/2023

Neomasclismes al 8-M

22/02/2023

Bledes

08/02/2023

Quan la intel·ligència no ho és

Participació