1 de 10

La prova del cotó

per Germà Capdevila, 20 de gener de 2023 a les 20:00 |

«L’Estat espanyol va perdent llocs en el rànquing de les democràcies consolidades i la reacció de la Justícia a la reforma del Codi Penal només contribueix a aprofundir la crisi»

Constitució Espanyola, article 9.3: “La Constitució garanteix (…) la irretroactivitat de les disposicions sancionadores no favorables o restrictives de drets individuals”. Codi Penal del Regne d’Espanya, article 2.1: “No ha de ser castigat cap delicte amb pena que no estigui prevista per una llei anterior a la seva perpetració.”

Ambdues disposicions consagren un dels principis fonamentals del dret penal dels estats democràtics: la irretroactivitat de la llei penal. No es poden aplicar lleis noves a fets anteriors, excepte si són favorables a l’acusat o condemnat. És una garantia vinculada als drets humans, car evita que els governants de torn puguin fer lleis a mida per perseguir i empresonar la dissidència en fer delictius fets ja passats.


Aquest principi sembla que no s’aplica a Espanya, on els fiscals proposen aplicar una reforma legal de 2022 a uns fets ocorreguts en 2017, i ningú no s’exclama. Opinadors, tertulians i fins i tot juristes i acadèmics expliquen com si fos allò més normal que es vulgui violentar de forma flagrant un dels principis bàsics del dret penal. És evident que tot plegat pot tenir recorregut dins d’Espanya, amb una justícia d’arrels predemocràtiques no depurades durant la Transició.

Tanmtateix, la fiscalia espanyola, l’advocacia de l’estat i el mateix govern central volen aplicar als exiliats el tipus de desordres públics agreujats i el de malversació, modificats en 2022, pels fets de 2017. Si es produeix aital violació dels drets fonamentals dels perseguits pels fets d’octubre de 2017, només serà qüestió de temps que la justícia europea actuï per restituir-los. 


És només per aquest motiu que Pablo Llarena va descartar els supòsits ara defensats per fiscalia, advocacia i govern espanyols. Llarena va immolar la seva carrera judicial per intentar extradir Puigdemont i la resta d’exiliats, i va haver d’entomar les rebregades humiliants de les justícies alemanya, italiana i belga, no vol tornar a fer l’ase dels cops. Sap el pa que s’hi dona a Europa i que el que a Espanya s’accepta per inèrcia postfranquista, a Europa no aguantaria cap prova del cotó democràtic.

En democràcia, sempre s’aplica la norma –i la interpretació de la norma– més favorable al condemnat o acusat. És un principi fonamental que no accepta matisos. Institucions com el Consell d’Europa han emès nombrosos informes negatius de la justícia espanyola. L’Estat acumula desenes de condemnes als tribunals europeus per violacions als drets fonamentals. De fet, el ministre de l’Interior mateix ha rebut nombroses condemnes pel mateix motiu. 


No ens hauria d’estranyar que es torni a tòrcer i a violentar el Codi Penal per a perseguir la dissidència política a Espanya. S’ha fet durant dècades a Euskal Herria i es fa ara a Catalunya. Ja poden anar fent cimeres a Barcelona, que el conflicte segueix ben viu i no es solucionarà amb repressió. Porten massa temps intentant-ho sense èxit, potser que se n’adonin i acceptin la mà estesa des de Catalunya per intentar una sortida negociada.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
Més articles de l'autor
31/03/2023

Els plats pel cap

24/03/2023

Eurodiputats plantats

17/03/2023

La gira americana, un pas endavant

10/03/2023

Pressupostos aprovats

03/03/2023

Només pot quedar-ne un

27/02/2023

Junts i ERC han de fer un esforç addicional

17/02/2023

La degradació d’Espanya

10/02/2023

Campanya, mode ON

03/02/2023

Ara toca governar

27/01/2023

El PSC vira cap a la dreta

Participació