1 de 10
OPINIÓ

Waka

per Montserrat Nebrera, 29 de desembre de 2022 a les 20:15 |

«Cal un compromís integral de la societat i els agents polítics, perquè no podem continuar simplificant el tema dient que tot té a veure amb un masclisme d’altres èpoques»

La discoteca de Sant Quirze del Vallès que ha protagonitzat un dels desgraciats incidents de la setmana a Catalunya té un historial que no permetia augurar res de bo. No pretenc dir amb això que la noia de 16 anys allà implicada en un afer sexual amb un noi i que ha estat objecte d’enregistrament en vídeo i difusió a través de les xarxes tingui cap culpa. Només crec que al lloc on es produeixen agressions sexuals i d’altra mena setmana rere setmana, és millor no apropar-s'hi.

Dit això, on són les autoritats municipals autonòmiques que ara estan planyent l’incident quan fa temps que l’antre hauria d’estar tancat? Però anem al fet: la noia té 16 anys, és a dir, ha superat aquella frontera difusa per sota de la qual el major d’edat que hi tingui relacions sexuals comet un delicte. La qüestió ara sembla una altra, centrada en el fet que el vídeo registrat sobre la parella ha estat difós en xarxes, la qual cosa a la vegada també és un delicte, i a més, implica que la relació entre ells ha estat impúdicament mostrada a la resta a l’espai de la discoteca. Doncs bé, d’aquells actes, en quina mesura és inconscient cadascun dels participants? Quin grau de llibertat hi ha quan a algú és governat per l’alcohol i/o les drogues? Consumir substàncies estupefaents no és delicte, però col·locar-se volgudament en situació d’inconsciència per justificar la comissió d’il·lícits sí està penat per la llei.


Tot això s’haurà d’esbrinar però, en el rerefons de la situació i a despit de les responsabilitats que per a cadascú se’n derivin, crec que cal alguna consideració sobre el que signifiquen el mateix cos, la dignitat de la persona. Les relacions sexuals i el plaer s’han malgirbat entre el jovent per causa d’una pornografia sadomasoquista que campa al seu aire pel ciberespai, a la que tenen accés des de ben petits, sobretot els nois, molt abans de tenir la seva primera experiència sexual amb una persona i que sense dubte carreguen de malícia i perversió les seves ments. Després vindran les condemnes de presó, però la pitjor gàbia per a la seva llibertat sexual l’ha posada un negoci milionari que tracta les dones com objectes i que són el pitjor exemple per a canalla que amb 8 o 10 anys ha hi té accés.

De tot això qui és responsable? Sense dubte cap punt lila, cap vídeo de campanyes naïf, cap xerrada a l’escola sobre el tema ho pot guarir. Ni tan sols crec que estigui a l’abast de les famílies. Cal un compromís integral de la societat i els seus agents polítics, perquè no podem continuar simplificant el tema dient que això que succeeix té a veure amb aquell masclisme d’altres èpoques, perquè l’esquema mental és un altre. I si no, que preguntin a les noies si els hi agrada Maluma. Als seus vídeos, per ben poc no veiem el que els vídeos difosos testimonien que ha passat a la discoteca Waka.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Montserrat Nebrera
Advocada, jutge, diputada i sempre "profe" a la universitat (des de fa 13 anys a la UIC), va fer tres carreres per una barreja de curiositat i avorriment. Candidata a mestre de res, aprenent de tot (menys de bruixa!), ha fundat Alternativa de Govern. Creu en la unió però sols des de la llibertat.
Més articles de l'autor
30/05/2023

On han anat els Ciutadans?

17/05/2023

Una enquesta sobre les enquestes

04/05/2023

Escoltar la ciència

19/04/2023

Ni carn ni peix

05/04/2023

Sumar, restar, dividir

22/03/2023

Caçar Putin?

08/03/2023

Neomasclismes al 8-M

22/02/2023

Bledes

08/02/2023

Quan la intel·ligència no ho és

25/01/2023

Altre cop vagues

Participació