1 de 10
opinió

Ara ve Nadal, però només un

per Josep-Lluís Carod-Rovira, 21 de desembre de 2022 a les 20:00 |

«És una ofensiva total, en tots els fronts, per insignificants que puguin semblar, per a assimilar-nos i aconseguir que s’imposi un sol univers de referències: el seu»

Ara ve Nadal, però, si hem de fer cas al que afirmen, amb tota naturalitat, alguns periodistes, polítics, opinadors i públic divers, sembla que no en vindrà un de sol com abans, tal com assegura la frase feta, sinó uns quants de cop, tots alhora: Què fareu, aquests nadals? Els nadals m’agraden molt! Passarem els nadals a la Cerdanya, com sempre, etc. En realitat, enguany, de Nadal només en vindrà un de sol, com tota la vida, almenys aquí, i per això continuarem dient “Bon Nadal”, en singular, a diferència d’altres llocs on, per acumulació de capital i superàvit de partides pressupostàries, sembla que n’hi arriben uns quants de cop.
 

Aquests dels “nadals” són els que, de la nit del 24 al 25 de desembre, en diuen “nit bona”, pensant-se que fa més català que no pas “notxebuena”, demostrant, alhora, no sols una assimilació clamorosa de referents exògens, sinó també una manifesta modèstia creativa, atès que, amb una mica d’imaginació i la companyia adequada, tots els dies de l’any poden tenir la seva nit bona, si hom s’ho proposa. Són els mateixos que celebren la “notxevieca”, “nit vella” per als més nostrats, sense adonar-se que no és igual fer festa perquè s’acabi l’any, com espanyols i francesos amb “el fin de año” o “la fin de l’année”, que fer-ho com catalans i italians, celebrant que en comença un de nou, amb “el cap d’any” o bé “il capo d’anno”.
 

Als grans magatzems, superfícies comercials i carrers amb més concentració de botigues, les nadales sonen a tot drap, pregonant als quatre vents el recordatori de les dates en què ens trobem: “El camino que lleva a Belén”, “Arre, borriquito, arre burro, arre”, “La nochebuena se viene, la nochebuena se va”, “Ay, del Chiquirritín, Chiquirriquitín, metidito entre pajas”i així anar fent. Tant se val on vagis, pertot arreu sents les mateixes melodies, no hi fa res que siguis a Barcelona, que a Sabadell o a Tarragona. Si t’haguessis d’ubicar per la música dels altaveus, no hi hauria manera de saber si ets a Quintanilla de Onésimo, Lepe, Calataiud o, ai las, Terrassa.
 

No és només una qüestió de llengua, sinó cultural, de clara substitució progressiva de tot un món de referències populars, construïdes al llarg de segles per totes les generacions arreu del territori nacional, per unes altres referències que articulen l’estat espanyol i l’homogeneïtzen tot destruint els models nacionals de la seva perifèria geogràfica. No són les festes nadalenques, tan sols, amb les músiques amables i amb la loteria “nacional”, naturalment espanyola, sinó l’existència de l’AVE i mil maneres de connectar-nos amb Madrid i la no existència del corredor mediterrani, com a forma de desconnectar-nos entre nosaltres. És una ofensiva total, en tots els fronts, per insignificants que puguin semblar, per a assimilar-nos i aconseguir que s’imposi un sol univers de referències: el seu.
 
Aquesta batalla desigual, que es duu a terme cada dia de l’any, per Nadal adquireix una intensitat més gran i un abast destructiu més eficaç, atès que es fa mitjançant instruments aparentment innocents, banals, simpàtics, com tot el poderosíssim nacionalisme dels estats. Per això, de tant en tant, penses que no tot està perdut quan, entremig del “Tamborilero”, “Los peces en el río” i “Dime, niño, de quien eres”, s’alça ardit, per fer-se sentir, un rabadà, allà sota una penya, mentre les dotze van tocant per més congelat que estigui el desembre i el tió s’obre cada cop més camí, amb barretina inclosa. Bon Nadal!

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Josep-Lluís Carod-Rovira
Cambrils, 1952. Filòleg i escriptor. Ha estat conseller en cap i vicepresident del govern de Catalunya, diputat al Parlament i diputat electe al Congrés de Diputats d'Espanya. Ha dirigit la Càtedra sobre Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra.  Autor d'una quinzena de llibres, dirigeix la col·lecció divÈrsia, Biblioteca Bàsica dels Països Catalans. Membre de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i de l'Agència Catalana de l'Arengada (ACA), li agrada la mar, llegir, escriure, viatjar, passejar, l'allioli de la Fonda dels Àngels, la salsa de calçots de la Montserrat Coll, la ironia i l llibertat. És pare de dos fills i una filla i avi de tres néts i una néta.
 
Més articles de l'autor
22/03/2023

TV3 i la llengua

08/03/2023

La malaltia de la infermera

01/03/2023

D'aquesta aigua no en beuré

22/02/2023

Neruda i l’exili català

15/02/2023

Volem l'Estatut!

08/02/2023

O.X., honor i lletres

01/02/2023

Incultura religiosa (núm. LXXXVI)

25/01/2023

El trofeu Puigdemont

18/01/2023

La degradació de la política

11/01/2023

L'art d'en Fontbona

Participació