1 de 10
opinió

Despechá

per Montserrat Nebrera, 16 de novembre de 2022 a les 20:00 |

«Donar pàbul al despit, a partir d'involucrar tercers per raó de la seva vida privada, hauria de ser socialment inacceptable i jurídicament perseguible»

Bad Gyal ha guanyat Rosalía a la batalla entre les cantants (imitacions de chonis amb música i ritme choni per a públic variat) dels Premis MTV europeus. El nivell de reconeixement internacional de què gaudeix la despechá impedirà sens dubte que aquesta derrota (és una manera de dir) li suposi un contratemps, i tot i que canta cançons que parlen sobre els sentiments de l'abandonat contra l'amant que abandona, ella sembla participar poc de la ràbia i rancúnia que caracteritzen les persones despitades. Em serveix tanmateix la notícia per, ja des del punt de vista polític, parlar-ne d'una altra, que també parla amb despit, a través d'una sèrie d'enregistraments, difosos fins a la sacietat, i on descriu variats extrems dels seus amors amb l’emèrit Rei Juan Carlos I d'Espanya. Sí, és clar, parlo de Corina.

Al serial, que els que l’escolten creuen a ulls clucs, tant més com més horrible sigui, Corina explica la seva versió de la història, que diu d'amor i regals, que diu testimoni de moviments dineraris fastuosos per part de Joan Carles I, que diu en competència amb una reina d'Espanya més despitada que ella, que diu acabada per la irrupció d'una altra dona a la vida del monarca. Fins a l'últim extrem, tot normal en un país que demana passar comptes parcials amb Joan Carles I i que pensa, a la llum d'aquesta parcialitat (els seus anys d'errors o fins i tot de faltes greus als seus deures), revisitar el seu paper a la Transició, que anomenen “règim de 1978” per acostar el més possible la seva essència a la del franquisme, encara que fos l'últim cap d'estat absolut d'aquest règim qui cedeix el testimoni a la sobirania popular que caracteritza una democràcia. Una democràcia que, per cert, dona a aquest PSOE que avui col·labora a la demolició de l'arquitectura constitucional, una majoria absoluta incontestable l’any 1982.


Sí, res no és perfecte, i és sens dubte responsabilitat de l'emèrit triar com a amants prostitutes de luxe, es disfressin d'artistes o d'empresàries. Però en això el monarca no seria diferent de bona part del seu entorn i infinitat de figures protagonistes de les pàgines de la premsa rosa, ja gairebé groga amb tanta indignitat. El que sí que resulta insuportable és la indiscreció que arriba a tercers. Que una dona de vida discreta, vídua d'un assassinat per ETA, aparegui a les gravacions de Corina com a justificació al final de la “història d'amor” de la candorosa amb el mandrós promiscu (resum de la descripció d'ella) resulta del tot inacceptable, encara que amb això pretengui revestir la seva posició jurídica en la lluita per mantenir en poder seu les desenes de milions d'euros que diu haver rebut com a pagament als seus serveis, perdó, com a regal de comiat.

Donar pàbul al despit, a partir del punt d'inflexió que suposa involucrar tercers per raó de la seva vida estrictament privada hauria de ser, com al seu dia va passar a la batalla per l'alcaldia entre Ruiz Gallardón i Miguel Sebastián quan aquest va intentar airejar la vida amorosa d'aquell, socialment inacceptable i jurídicament perseguible. Potser no és difamació, però sí que atempta contra la intimitat.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Montserrat Nebrera
Advocada, jutge, diputada i sempre "profe" a la universitat (des de fa 13 anys a la UIC), va fer tres carreres per una barreja de curiositat i avorriment. Candidata a mestre de res, aprenent de tot (menys de bruixa!), ha fundat Alternativa de Govern. Creu en la unió però sols des de la llibertat.
Més articles de l'autor
25/01/2023

Altre cop vagues

11/01/2023

Quan el sexe influeix

29/12/2022

Waka

15/12/2022

Qui, com, quan discrimina?

30/11/2022

Escòcia

16/11/2022

Despechá

02/11/2022

Doguccinos

19/10/2022

Herois visibles

05/10/2022

Una llibertat “ad hoc”

21/09/2022

Fans de la reina

Participació