1 de 10
opinió

Fins que torni Netanyahu

per Maria Vila Redon, 11 de novembre de 2022 a les 20:00 |

«Israel ens queda lluny, però faríem bé de fixar-nos-hi més. Encara que només sigui per no donar l’esquena a una democràcia que malda per sobreviure»

Israel va celebrar la setmana passada les cinquenes eleccions legislatives en poc més de 4 anys. Dels 14 partits que hi havia representats a la Knesset arran de les eleccions de l’any passat, ara “només” n’hi ha 10. El partit Meretz, que no fa pas gaire havia liderat l’esquerra israeliana, no ha obtingut representació. Per contra, líders condemnats per discursos d’odi contra els àrabs han assolit un èxit sense precedents que apuntalarà el retorn de Netanyahu com a primer ministre i li permetrà formar el govern més ultradretà de la història del país. 

A Israel les coses sempre són una mica més descarnades –i una mica més de veritat– que a la resta del món occidental. El miratge de pluralisme anti Netanyahu haurà durat poc més d’un any, incapaç de fer-se valdre per ell mateix ni de fer alguna cosa més que oposició a l’oposició des del govern. Netanyahu ja està tan consolidat, i el seu lideratge és tan impertorbable, que durant aquest any i mig en el fons tothom pensava que tot plegat només es tractava d’allargar el màxim de temps possible el fet de tenir-lo apartat del poder. D’una manera o una altra, i de manera més o menys dissimulada, tothom donava per fet que Netanyahu tornaria. 


Quan Trump va guanyar les eleccions als Estats Units, vaig escriure que la seva victòria tenia un precedent en l’hegemonia de Netanyahu. Trump no va ser reelegit i Netanyahu s’ha passat un anyet fora del govern, però tots dos han aconseguit canviar la conversa pública i que tot giri al seu voltant fins i tot quan no hi són. Tant l’un com l’altre saben quins sentiments han d’atiar perquè l’ambient els sigui propici, fins que arriba un punt que ja no han d’embrutar-se les mans perquè el context els embolcalli. Netanyahu juga amb avantatge perquè porta molts anys fent això. Que la ultradreta sigui ara tan forta a Israel és mèrit seu, que només ha hagut de crear les condicions perquè algú altre digui el que ell pensa però encara creu que fa de maldir. 

Amb una Autoritat Nacional Palestina en hores baixes i la idea dels dos estats enterrada, el rèdit electoral s’ha anat a buscar en l’odi cap a la minoria àrab que té passaport israelià i, en principi, els mateixos drets que els ciutadans jueus. Els crits de “mort als àrabs” cada cop estan més normalitzats en una societat que ha experimentat uns canvis demogràfics que mai no es posen prou damunt la taula, i on la por s’ha convertit en pur bullying. Ja gairebé no queda res d’aquells jueus pioners centreeuropeus i laics, que o bé s’han reproduït poc o bé han acabat marxant del país. 


Israel ens queda lluny quan no hi ha guerres i el món és ara tan dur que prou feina tenim amb les nostres coses i el nostre continent, però faríem bé de fixar-nos-hi una mica més. Encara que només sigui per mirar d’anticipar tendències que van més enllà de les seves fronteres i no donar l’esquena a una democràcia que, malgrat tot, malda per sobreviure.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

Maria Vila Redon
Advocada. Escric i xerro on em deixen, i com a bona catalana faig coses. Em molesta especialment que les circumstàncies m'obliguin a defensar posicionaments que en una situació de normalitat no defensaria, però suposo que ja es tracta d'això. Viure és prendre partit, i a vegades m'espanto si veig que em modero.
Més articles de l'autor
07/01/2023

Una visita a València

09/12/2022

La Joventut Clàssica Orpheus: ni cínics ni displicents

11/11/2022

Fins que torni Netanyahu

14/10/2022

Les llàgrimes de Turull

16/09/2022

L’estratègia que no ha existit mai no es pot trencar

22/07/2022

Un «me too» periodístic?

24/06/2022

L'última resolució sobre Israel

03/06/2022

Com ha anat tot això del català a l’escola

06/05/2022

​Un altre article sobre «Alcarràs» (i nosaltres)

01/04/2022

​«Les noies» al Camp Nou

Participació