1 de 10
OPINIÓ

L'Iran, tan a prop

per Josep Huguet, 8 de novembre de 2022 a les 20:14 |

«La policia iraniana actua inquisitorialment com el triangle espanyol policial-judicial-mediàtic contra l’independentisme»

Corinna Zu Sayn-Wittgenstein, altrament coneguda com a Corinna Larsen, ens està il·lustrant amb sucosos pòdcasts sobre la vida i miracles del rei emèrit, delinqüent confés, tot i que exonerat per corrupció i malversació de fons públics. "L’observava tornar d’alguns viatges i semblava tan feliç com un nen de cinc anys. Tornava amb bosses plenes de diners i jo li preguntava: - Per déu què és això? - Oh, m’ho ha donat aquell amic o aquell altre. Corinna, les coses van així a Espanya".

De fet, la corroboració d’aquest estil impune de posar la mà a la caixa per comissions de petroli, armes o AVEs, ha vingut també per la banda del ministre Narcís Serra. En unes declaracions la setmana passada, el ministre explicava que el Rei va rebre finançament extra i no comptabilitzat per part de l’Estat amb plena consciència del Govern de Felipe González; així com la protecció de les seves activitats poc edificants de qualsevol mena. Era la protecció factual de la immunitat legal que li havia reservat la Constitució. Preguntat Serra sobre si se'n penedia, va dir que no. Que davant l’ensurt del 23-F i nous avisos de soroll militar, el preu a pagar era mantenir la monarquia -que, de fet, havia propiciat el cop d’estat-, untant-la.No sé si s’ha aixecat la veda per tal que els exministres socialistes garlin a plaer abans d’enfilar la seva darrera etapa vital, ara que els fets delictius ja estan prescrits o indultats. Però pocs dies després de Serra, el ministre Barrionuevo, ha admès ser el cap visible de les accions de terrorisme d’Estat (GAL) perpetrats contra membres d’ETA i gent que se suposava afí; amb greus errors com el del segrest de Segundo Marey del que el ministre es va sincerar dient que o bé l’alliberaven o el mataven.

José Barrionuevo té una avinguda dedicada a Berja, el poble de l'Alpujarra on va néixer fa 80 anys. Va passar de membre d’una família carlista i catòlica, al PSOE. Deia en l’entrevista: "Jo no puc actuar contra els que estan disparant des de la meva trinxera, per molt que hagin disparat algun tret equivocat". Per tot això, va passar tres mesos a la presó abans de ser indultat. I en un segon judici ni tan sols hi va entrar. La X responsable dels Gal havia estat tapada per la V, de Barrionuevo.


Li van caure tres mesos per crims d’estat. En canvi, han caigut uns quants anys per defensar pacíficament la independència i 2.120 dies que ja porten a la presó els xicots que a Altasu es van barallar en un bar amb algun guàrdia civil. Seguint el fil, Fermín Muguruza feia també una piulada significativa: "Un cop reconegut altre cop la responsabilitat del PSOE en els GAL, cal que reconeguin com els aparells policials ens van inundar d’heroïna, tant per lucrar-se com a arma de la guerra bruta".

El silenci dominant en els mitjans de comunicació espanyols sobre els tres episodis -Corinna, Serra i Barrionuevo-, mostra fins a quin punt aquells mitjans formen part de l’entramat nuclear del règim postfranquista. I segueixen al peu de la lletra les indicacions del general Saénz de Santamaría: "Està bé l'estat de dret, però no es pot portar fins les seves últimes conseqüències. Hi ha coses que no s'han de fer. Si es fan, no s'han de dir. Si es diuen, cal negar-les".


Davant d’aquest panorama, de vegades crec que anem de massa sobrats davant les autocràcies com la de Putin o les teocràcies com la de l’Iran. Amb molts aspectes de l’estructura del poder, Iran és a prop d’Espanya. La Constitució, interpretada per jutges i mitjans de comunicació, és com l’Alcorà en mans dels aiatol·làs. Ali Hosseini Khamenei, actual líder suprem de l'Iran, és tan intocable com el rei d’Espanya.

La policia iraniana de la moral que persegueix les dones sense vel i les pràctiques públiques no autoritzades, entre elles l’ús de les llengües no perses, actuen inquisitorialment com ho fa el triangle espanyol policial-judicial-mediàtic contra l’independentisme, l’esquerra alternativa o la normalització de les llengües no castellanes. Alguns bisbes de la jerarquia catòlica han arribat a considerar la unitat de la nació espanyola com un imperatiu moral, similar al que prediquen els imams a les mesquites iranianes. I les antigues trones dels capellans per predicar i les dels actuals aiatol·làs, han estat substituïdes per les editorials dels grans mitjans de comunicació en mans de l’oligarquia que mana a Espanya.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Josep Huguet
Enginyer i historiador manresà. Va ser diputat des del 1995 al 2004 i conseller de la Generalitat des del 2004 fins al 2010. A Twitter: @Josep_Huguet.
Més articles de l'autor
31/01/2023

Banys de realitat

17/01/2023

«La France»

03/01/2023

Carpetes barrejades

20/12/2022

A la trinxera

06/12/2022

Recuperem el fil

22/11/2022

L'altre embat

08/11/2022

L'Iran, tan a prop

25/10/2022

Governar a tota vela

11/10/2022

El llarg camí

27/09/2022

Que ve el llop

Participació