1 de 10

Rússia, a la desesperada

per Cristina Solias, 1 d'octubre de 2022 a les 20:00 |

Aquesta és una guerra que Putin està perdent i vol guanyar temps mentre reagrupa les tropes per rellançar la invasió

Aquests últims dies hi ha hagut un punt d’inflexió en la guerra d’Ucraïna. Putin ha fet entrar el conflicte a totes les cases de Rússia amb la mobilització civil, ha convocat referèndums precipitats en territoris ocupats i han aparegut misterioses fuites als gasoductes Nord Stream. Què està passant?
 

D’entrada, que la guerra és molt cara. El Kremlin no n’ensenya els números, però tot apunta que, després de set mesos de croada, ha acumulat un dèficit colossal i ja no es pot permetre contractar mercenaris a sou. Això explica que estigui reclutant civils tot i el malestar intern que provoca i el cost de formar-los i armar-los.
 

Aquesta és una guerra que Putin està perdent. Les contraofensives de les forces ucraïneses han aconseguit recuperar territoris ocupats des de feia molts mesos a Khàrkiv i Kherson, i resistir a Donetsk. En aquest context, els referèndums denoten nerviosisme. La seva estratègia és assegurar-se les àrees controlades per l’exèrcit rus (fins i tot sense haver pogut conquerir tot el Donbass) i guanyar temps mentre reagrupa les tropes per rellançar la invasió.
 

Què implica l’annexió d’aquests territoris? La guerra entra en una nova fase i hi ha risc d’una escalada. A ulls del Kremlin, a partir d’ara Zelenksi ja no estarà atacant en sòl ucraïnès, sinó rus. Que estigui en perill la integritat de Rússia és motiu suficient perquè el Kremlin justifiqui, per exemple, un atac nuclear tàctic.
 

Per més inri, l’última setmana s’ha obert una nova trama fascinant: la de l’atac als gasoductes Nord Stream. Encara no s’ha provat i és molt complicat que s’acabi provant qui hi està al darrere. A priori, Rússia no hi té cap interès perquè estaria estripant un as per negociar amb Europa. Però d’altra banda, Putin ja ha demostrat que és capaç d’anar molt més enllà del que la lògica permetria esperar. Alhora, els Estats Units són els gran beneficiats d’aquest incident perquè es garanteixen el proveïment energètic a Europa. En qualsevol cas, aquests sabotatges eleven la guerra del gas a un nou nivell. Ja no es tracta d’obrir i tancar l’aixeta, sinó directament de rebentar la canonada.
 
Enviar civils a lluitar i annexionar territoris violant el dret internacional, sumat a la tensió creixent per la guerra del gas, demostra el grau de desesperació del president rus. L’única línia vermella que li queda per traspassar és la del botó nuclear. Alguns analistes creuen que no ho farà perquè Ucraïna ja ha bombardejat regions russes i Putin no l’ha premut. Ara bé, el dia abans de la invasió tampoc gairebé ningú s’imaginava que estava a punt de començar una guerra.
 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Cristina Solias
Periodista a Planta Baixa (TV3) especialitzada en conflictes internacionals. A Twitter: @cristina_solias.
Més articles de l'autor
29/10/2022

Winter is coming

01/10/2022

Rússia, a la desesperada

03/09/2022

Per què Putin no diu la veritat?

09/07/2022

On hi ha armes hi ha morts

11/06/2022

Immunitzats contra la guerra

16/04/2022

Quan acabarà la guerra?

19/02/2022

Putinejant Ucraïna

22/01/2022

Ucraïna, entre la tragèdia i el surrealisme

27/11/2021

Ni un euro pel volcà

31/07/2021

«Maricón!»

Participació