1 de 10
OPINIÓ

Final de mes

per Carme Porta, 30 de setembre de 2022 a les 20:00 |

«Arriben la tardor i els rebuts, la descapitalització o l’endeutament, amb unes fràgils polítiques socials que cronifiquen la pobresa»

Ha arribat la tardor i amb ella una mica de fresqueta -tant que ens hem queixat de la calor i ara tot són queixes-, canvi d’armari, afegim manta -o nòrdic- als llençols, una mica més d’aigua calenta a la dutxa, comencem a treure ventiladors i a preparar estufes. També comencem a preparar les butxaques, el fred comporta despesa energètica, el final de mes  comença e endurir-se un poc més.

La crisi que s’obre al nostre davant hi ha qui la vol combatre abaixant impostos a uns pocs. La pandèmia ha provocat  més desigualtats socials, al que s’afegeix una base ja fràgil, un mercat laboral precaritzat, manca de garantia de drets com el treball o l’habitatge que veu com s’encareix, també augmenten els preus de l’energia i d’allò més bàsic, l’alimentació. Sumem desigualtats: una important bretxa salarial de gènere, rendes més baixes per les persones amb discapacitat, alt nivell d’atur juvenil, racisme i manca d'accés a serveis per a persones migrants, augment de la pobresa en les persones grans i les famílies monoparentals. Tot travessat pel gènere, l’edat i l’origen, la discriminació múltiple que crea més disparitat social.


I arriba final de mes. Avui 30 de setembre comença el degoteig de rebuts: lloguer o hipoteca, llum, aigua, gas, telèfon -tan imprescindible per comunicar-se-. El compte minva abans d’haver tocat res de forma remarcable i encara ha de passar per molta gent el rebut del menjador escolar o el pagament de les sortides. Ja partim d’un estiu en què la calor ha augmentat les factures i ha fet minvar vacances -per a qui les ha pogut fer- i la compra de llibres i material escolar ha estat per moltes famílies un drama considerable.

Arriba la tardor, arriben els rebuts, augmenta la descapitalització o l’endeutament. Les nostres fràgils polítiques socials cronifiquen la pobresa i l’empobriment avança inexorablement. Les solucions que es donen no acaben de funcionar, els pegats s’acumulen a l'administració mentre les entitats que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat es troben amb un excés de peticions, poques eines i manca de finançament.


Podria semblar una distopia, però és la nostra realitat quotidiana, una realitat que cal transformar i avançar cap a un futur digne, lliure i just, cap a una utopia? Pot semblar-ho però és possible. El mercat laboral pot gestionar-se bé i dignificar condicions de treball i salaris. Si bé la força de producció és la que genera els beneficis no es poden gestionar les empreses d'acord amb la precarietat per obtenir més benefici, cal gestionar bé i tenir empreses sostenibles econòmica, social i mediambientalment, és possible. Un parc d’habitatge assequible, accessible i en condicions, impossible? Un tema de bona gestió pública i privada, no només una qüestió d’inversió sinó de pactes, millora urbana i delimitació d’usos. Són dos exemples, però podríem anar desgranant cadascun dels àmbits, en què es creen desigualtats per la mala gestió i, també, a l’ambició.

Calen solucions imaginatives i compromís polític, cal, també, una administració amable, àgil, que simplifiqui i millori la seva gestió. Cal generositat, molta generositat per reconèixer que si molta gent està perdent és perquè uns pocs guanyen.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Carme Porta
Tècnica en imatge fílmica, he treballat principalment en l’àmbit audiovisual i periodístic. Membre de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores, del Grup de Periodistes Ramon Barnils i del PEN Català. Directora de la col·lecció Tinta Fèmina de l’Editorial Trabucaire. Diputada al Parlament de Catalunya en la VI i la VII legislatura. Actualment, cap de comunicació de Fundació Surt. A Twitter: @carmeporta.
Més articles de l'autor
25/11/2022

Mai més!

28/10/2022

No callis!

30/09/2022

Final de mes

02/09/2022

Restituir-nos

05/08/2022

Qüestió de prioritats

08/07/2022

Democràcia «gatopardista»

10/06/2022

Escola d’aprenents

13/05/2022

Canvi climàtic, per on comencem?

15/04/2022

Entendre les coses

18/03/2022

La primera alcaldessa de Catalunya

Participació