1 de 10
opinió

Societats arxipèlag

per Marc Arza, 29 de setembre de 2022 a les 20:00 |

«Deu idees perfectament traslladables a una societat catalana cada cop més diversa, dividida i, potser també, enfrontada»

L'arxipèlag francès, naixença d'una nació múltiple i dividida. Així es titula l'assaig que el politòleg francès Jérôme Fourquet va publicar l'any 2019. França, una societat que havia estat exemple de vertebració, convertida en un conjunt d'illes que conviuen a mig camí entre la tensió i l'aïllament. El llibre explica la dissolució de la societat francesa, però bona part de les seves conclusions són perfectament aplicables a la resta d'Europa. Societats diverses, dividides i enfrontades. A França... i a Catalunya. L'arxipèlag francès, resumit en deu idees:

1. La dissolució d'algunes de les principals institucions que estructuraven i donaven cos a la societat francesa. Si fa 60 anys anaven a missa regularment un 35% dels francesos avui ho fa només un 6%. L'Església ha perdut el rol vertebrador que tenia, però altres institucions com el Partit Comunista (l'Església roja) han patit la mateixa evolució. Del 24% del vot a mitjans dels setanta a un 2% a les darreres eleccions.


2. La pèrdua d'influència dels grans mitjans de comunicació de masses. Les televisions i els diaris que generaven informació i opinió compartida entre el gruix de la població ja no fan aquest paper. La cadena de televisió TFI tenia un 45% d'audiència l'any 1988, però l'any 2017 arribava tot just al 20%.

3. Un individualisme creixent que porta molts ciutadans a voler-se diferenciar buscant ser únics i especials. Al registre civil francès, fins l'any 1940, les inscripcions sumaven fins a 2.000 noms diferents, avui el nombre de noms diversos arriba fins als 13.000.


4. La immigració. Seguint la mateixa anàlisi dels noms, s'assenyala que fins a un 18,8% dels nens i nenes inscrits al registre civil francès l'any 2016 portaven un nom arabomusulmà.

5. El replegament de les noves generacions d'immigrants musulmans cap a actituds i idees més tradicionals i allunyades del gruix de la societat francesa. La percepció sobre l'homosexualitat, el divorci, la religió o els matrimonis mixtos dels joves musulmans és més tancada que la dels seus pares.


6. El submón del cànnabis com a principal ocupador del país. La producció i el tràfic de cànnabis s'ha convertit en una activitat econòmica que ocupa 200.000 persones i se situa avui com la principal "empresa" francesa en nombre de treballadors.

7. La globalització i una precarització desigual. La globalització ha generat oportunitats i precarització de forma desigual i provoca actituds de rebuig entre parts importants de la població. Un xoc que s'articula geogràficament amb la França rural contra les grans ciutats i amb els perdedors de la globalització concentrats a nord-est i el sud-est del país.


8. Un increment de la segregació social. Les classes alta i mitjana alta es repleguen en escoles privades i concertades i en barris, pobles i ciutats, cada cop menys interclassistes.

9. L'emergència de l'extrema dreta i la dissolució del mapa polític francès. El populisme sembla un fenomen nou, però a França el rebuig a la política tradicional ve de lluny i es va deixar sentir amb el "no" a la Constitució Europea de l'any 2005. Les causes es van ignorar i avui l'extrema dreta supera el 40% del vot.

10. El macronisme com un replegament del centre. Si el centre polític continua governant França és perquè la dreta i l'esquerra tradicionals han desaparegut. El macronisme és la fusió del socialisme i el gaullisme per defensar el republicanisme tradicional en una sola opció electoral.

Deu idees perfectament traslladables a una societat catalana cada cop més diversa, dividida i, potser també, enfrontada. Deu idees per estudiar reposadament, per pensar com es vertebra i s'explica un país comparable a la Catalunya d'avui. Teixir un relat. Omplir l'arxipèlag de ponts.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Marc Arza

Dirigeix Startsud Studio, un venture builder dedicat a la creació i acceleració d'startups, i col.labora com a professor associat a la Universitat Rovira i Virgili. A Twitter és @marcarza

Més articles de l'autor
08/12/2022

La pagueta, idea tòxica

24/11/2022

Pensions, riquesa i sostenibilitat

10/11/2022

​El comerç és la pau

27/10/2022

10 ingredients del populisme

13/10/2022

Les dues tribus convergents

29/09/2022

Societats arxipèlag

09/05/2015

Presumpció d'innocència i dret a la reputació

25/04/2015

Sant Jordi com a símptoma

11/04/2015

Política local, presència i proximitat

28/03/2015

L'endemà (vagi com vagi)

Participació