Tres en ratlla contra els prejudicis al Centre Històric

per Pere Fontanals, 19 de setembre de 2022 a les 17:11 |

«Hi ha qui inconscientment tradueix la seva incapacitat en racisme, aporofòbia i una mena d'autoodi cap a la ciutat que, com a manresans, ens hauríem de fer mirar»

per Pere Fontanals, 19 de setembre de 2022 a les 17:11 |
La part més pobra del Barri Antic es cosirà en un tres en ratlla a la part més visible de les Escodines i a la part més baixa de Sagrada Família i Vic - Remei en tres operacions amb tres temporalitats diferents però ja projectades. En unes setmanes s'obrirà la nova plaça Sant Ignasi que donarà accés al futur Museu del Barroc de Catalunya. En uns mesos es finalitzarà la construcció de la nova seu del Govern als antics jutjats de Manresa que concentrarà uns 250 funcionaris i treballadors públics. En uns anys esclatarà la llum amb un complex d'innovació tecnològica i universitària a la Fàbrica Nova, en una actuació integrada en el solar més gran que mai no havia tingut Manresa en desús.

Cap d'aquestes tres actuacions, per elles mateixes o conjuntament, no eliminarà la poca delinqüència ni el poc incivisme que existeix a la zona ni al conjunt de la ciutat. Com tampoc no ho faria un augment de les plantilles policials, ni més càmeres de videovigilància, ni l'enduriment de les penes que reclamen els ciutadans més frustrats i menys reflexius, i que hereden, a l'ombra de les properes eleccions municipals, els candidats més mediocres.


No dubto que bona part de la població que infla el suflé de la delinqüència realment té la percepció de viure en una mena de ciutat sense llei. Gent que fa de l'anècdota, categoria, i que estableix patrons de causa - efecte que no aguantarien cap anàlisi lògic. També estic convençut que hi ha qui inconscientment tradueix la seva incapacitat en racisme, aporofòbia i una mena d'autoodi cap a la ciutat que, com a manresans, ens hauríem de fer mirar. Els últims, en soc plenament conscient, són racistes desacomplexats que busquen amb lupa a qualsevol notícia l'origen del delinqüent -aquí presumpte ja hi és sobrer- que reforci les seves tesis.

A Manresa no hi ha delinqüència ni incivisme. No n'hi ha. Dic això després de mesos i anys escrivint gairebé de forma diària al NacióManresa successos de tot tipus. Manresa és una ciutat tranquil·la on es pot passejar per tot arreu sense problemes. O, si més no, sense més problemes que a Sabadell, Figueres o Tortosa. Manresa està, des de sempre, per sota de l'índex delinqüencial de la mitjana de Catalunya, tant a nivell general, com en gairebé tots els tipus de delictes.


Això requeriria una pausa i una reflexió en el ciutadà de carrer que creu sense pensar-hi que hi ha molts delictes i que, a més, sempre "els cometen els mateixos". Una pausa i una reflexió que hauria de ser una exigència per al candidat que opta a l'alcaldia, o sigui, a dirigir la ciutat i el devenir dels ciutadans. Malauradament no penso en els neofeixistes identitaris del Front Nacional Català que es presentaran a les eleccions envoltats de plataformes diverses i dubtoses per no mostrar-se amb les seves sigles. Tinc al cap, més aviat, candidats, a priori sensats, que des del faristol populista fan apologia de la seguretat engreixant el discurs de la suposada inseguretat a la ciutat.

No ens cal Vox ni que el FNC ensenyi les sigles si irresponsablement hi ha partits convencionals que encenen la ignorància popular amb la flama de l'oportunisme. Cap d'ells, per ara, no ha plantejat cap mesura social, com si la pobresa o el sensellarisme -l'ocupació és l'altre focus demagògic de l'escenari que tenim al davant- se solucionessin a cops de peu i a cops de reixa, com si les desigualtats no requerissin justícia social, igualtat d'oportunitats i assistència comunitària.


El tres en ratlla de la delegació del Govern, el Museu del Barroc i el complex universitari de la Fàbrica Nova no eliminarà la poca delinqüència que hi ha als carrers de Manresa. Més policia, més videovigilància i més càstig, tampoc. Només quan vegem que les polítiques han de ser transversals, però que, sobretot, ens cal suport mutu, cooperació i complicitat horitzontal entre els conciutadans, i conèixer el nostre veí, estarem més a prop d'una Manresa segura. Creieu-me que això darrer ja es posa en pràctica en molts cercles del Centre Històric i funciona.

Si és això el que volem, és clar, perquè si al que aspirem és a guanyar eleccions al preu que sigui, podem fotre foc a la ciutat, que no seria la primera vegada.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació