1 de 10
opinió

Soc xarnega, del Baix Llobregat

per Alba Carreres, Barcelona, Catalunya | 13 de setembre de 2022 a les 20:00 |

«El nou tema d’Alizzz no és un discurs d’odi contra la cultura catalana. Ja n'hi ha prou d’elits culturals burgeses que no veuen que la cultura també és al carrer, allà on es cou»

No. El nou tema d’Alizzz no és un discurs d’odi contra la cultura catalana. El nou tema d’Alizzz em representa. Ja n'hi ha prou d’elits culturals burgeses que no veuen que la cultura també és al carrer, allà on es cou. Entenc que Que passa nen molesti, que us molesti, que posi el dit a la nafra d’aquells qui fins ara han tingut el poder "cultureta", però és necessària per treure els aclucalls que alguns duen posats.


Alizzz ha fet una cançó en català per dir com li sona la música en català. La que hi ha hagut fins ara, la que ha ridiculitzat i estereotipat la gent de perifèria. Alizzz, productor de C. Tangana, Rosalia, Becky G i també de Joan Dausà, ha presentat el seu primer tema en català.

No és un discurs d'odi ni d’humiliació. És una exposició d’un sentiment dels qui fins ara ens han fet sentir als qui hem estat considerats catalans de segona. És un "treure pit" davant d’aquells qui no van poder suportar la creu de Sant Jordi per Estopa, d’aquells qui es mofen de la Juana Dolores per la seva realitat sociocultural.


Quan ens convé la Rosalia és catalana perquè ara viu a Manresa. I quan ens convé, al Baix Llobregat hi ha "púrria", som el cinturó roig que fereix el catalanisme, l’eix del mal de la Catalunya Catalana. El Baix Llobregat és Mordor per a alguns de vosaltres, i aquesta cançó ens dignifica i ens resignifica.

Ser del Baix Llobregat no vol dir ser ignorant, igual que ser músic català no vol dir tenir un grup de música amb mínim 3 instruments de vent. L’Alizzz té raó i per això fa mal. I que hagi tret el nou tema a les portes de la diada ha estat una acció de màrqueting magistral.


Perquè el Liverpool de Catalunya sempre ha estat pels volts de la plana, i perquè tirar beef a intocables és massa agosarat i un punt macarra a ulls d’un "bon català". I una abraçada als Catarres, i també a El Petit de Cal Eril, però perdoneu: "algú ho havia de dir".

La cançó d'Alizzz no només és una crítica al sistema, a l'establishment i a les elits culturals. Reflecteix un sentiment, destil·la un empoderament de classe i regió, i assenyala privilegis socials que s'han construït al llarg de la història i la cultura.

A Castefa no només hi ha Nengs i Jennys. També hi ha Nengs i Jennys, i també els abraço ben fort. I sí, Alizzz, has escrit l’himne del Baix Llobregat i aquí et rebrem amb aquests 3 grammys a sota el braç. Perquè has contribuït a fer sentir la nostra veu i perquè has encès la guspira que ha fet embogir Twitter Catalunya, i això sempre és distret de llegir.

I a tots als qui repartiu carnets de catalanitat, aquells qui creieu en un prototip de "bon català": potser no pronunciem la "ll" perfecte, potser la nostra dicció es veu influenciada pel castellà. Però no per això soc menys catalana que una pubilla de Vic o de Manresa. Visca el Baix Llobregat! Ara i sempre!

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

Participació