opinió

Debat polític, memòria democràtica i història

per Montserrat Tura, 28 d'agost de 2022 a les 20:00 |

«Contextualitzar els fets i entendre'ls en la seva terrible dimensió és només l'inici del que han de fer possible les lleis de memòria»

per Montserrat Tura, 28 d'agost de 2022 a les 20:00 |
La llei de memòria democràtica discutida i aprovada aquest estiu en el Congrés dels Diputats no aconseguirà la cicatrització ni la total reparació de les ferides que couen i pesen sobre les víctimes directes que encara viuen i sobre les famílies dels que ja no hi són. No crec que hi hagi un text legal que pugui recollir el darrer turment i la darrera sensació de tot el terror que el franquisme va sembrar.
 

Sí que cal reconèixer un avenç respecte a la llei aprovada el desembre de l’any 2007, el mateix any que a l'octubre Catalunya havia creat el Memorial Democràtic, ja que declara il·legal el règim imposat per les armes després del cop d’estat contra les institucions de la Segona República legalment i democràticament constituïdes. Si el règim és il·legal, també ho són tots els seus actes
 

Un dels elements que han singularitzat la tramitació, el debat i l’aprovació d’aquesta norma ha estat la presència en el Congrés dels Diputats d’una formació política que sistemàticament es nega a condemnar aquell sollevament del juliol de 1936 d’una part del mateix exèrcit contra les institucions i la ciutadania que havia de protegir. Si recupereu el debat, fa basarda com la formació d’extrema dreta de Vox usa la representació que la democràcia parlamentària li atorga per a considerar que una acció bèl·lica i una dictadura de més de quatre dècades tenen una defensa alterant el relat de la història.
 

Per això, amb totes les seves mancances, calen més que mai normes que regulen la memòria democràtica i creen els instruments per a la dignificació, reconeixement i reparació de les víctimes. Però cal, també, que el conjunt de poders públics que les han d’aplicar posin al capdavant dels organismes memorialistes dirigents rigorosos amb el deure de divulgar en què consisteixen els estudis historiogràfics seriosos i com combatre les pseudociències, com evitar la tergiversació dels fets.
 

Les lleis de memòria democràtica donen cobertura legal, però cal dotar els organismes que les han d’aplicar de mitjans necessaris per evitar que la història es deformi amb la memòria esbiaixada de les polítiques negacionistes o adaptatives. Per aconseguir-ho caldrà dotar adequadament els arxius civils i militars de mitjans que permetin la consulta sense restriccions. El passat no pot ser ganivet polític, però entendre els fets històrics del passat ens ajuda a entendre el present i a saber quins valors hem de conrear. El debat del Congrés dels Diputats hauria d’actuar d’antídot perquè a menor escala en cada indret on calgui reparar víctimes no apareguin els reescriptors de la història, que sense dades documentals, intenten confondre, polaritzar i finalment aprofitar-se dels dubtes sembrats pensant en les seves conteses electorals. Contextualitzar els fets, entendre’ls en la seva terrible dimensió és només l’inici del que han de fer possible les lleis de memòria.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Montserrat Tura
Metgessa, especialitzada en gestió de serveis de salut i economia sanitària. Va ser alcaldessa de Mollet del Vallès (1987-2003), població on va néixer i on ha viscut sempre, diputada al parlament (1995-2003 i 2010-2012) i consellera d'Interior (2003-2006) i de Justícia (2006-2010). Actualment forma part de la direcció assistencial dels Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà. És mare de dues filles. A Twitter: @montserrat_tura.
Més articles de l'autor
20/11/2022

Qualitat legislativa i canvi cultural

06/11/2022

Líders fanàtics, seguidors fanatitzats

23/10/2022

Europa no era culpable

09/10/2022

Fragmentació

25/09/2022

Al vent

11/09/2022

Joan Ollé

28/08/2022

Debat polític, memòria democràtica i història

16/08/2022

Desendreça

03/08/2022

30 anys del triomf de la modernitat

20/07/2022

Quan s’allarga la guerra

Participació