1 de 10
fil directe

Ressorgiment, 50 anys després

per Germà Capdevila, 14 d'agost de 2022 a les 20:00 |

«La reedició del llibre “Algues” ens recorda que si des de fa més d’un segle ells no van defallir, no podem nosaltres ara caure en el decensís i el desànim»

Enguany es complirà mig segle de l’aparició de l’últim número, el 677, de la revista Ressorgiment, creada i dirigida pel periodista Hipòlit Nadal i Mallol, nat a Port de la Selva el 1891 i mort a l’exili, a Buenos Aires, el 1978. Molt oportunament, l’editorial Gent i Terra acaba de reeditar el seu llibre Algues (proses salobres), publicat –i oblidat– fa 110 anys.

Vaig tenir el privilegi de participar de l’acte de presentació aquesta setmana al Port de la Selva, acompanyant l’editor Vicenç Relats, l’alcalde Josep Maria Cervera, l’historiador local Isidre Corominas i l’activista Oriol Falguera. Una sala plena de gom a gom va posar en relleu que els esdeveniments que van provocar l’exili, la repressió i la tasca ingent de conservació de la llengua i la cultura que la Catalunya Exterior va dur a terme aleshores s’assemblen de forma sorprenent a l’actualitat.


Nadal i Mallol va haver de marxar de Catalunya per evitar les lleves de l’exèrcit espanyol, famèlic de carn de canyó fresca per a la Guerra del Marroc. Va instal·lar-se a l’Argentina, des d’on va formar part d’un actiu nucli de catalans que d’aleshores ençà i fins avui mateix continua treballant per la difusió, promoció i reconeixement de la cultura, la llengua i la personalitat nacional de Catalunya.

Entre 1916 i 1972, Nadal i Mallol –sastre de professió, periodista de vocació– va impulsar i dirigir la revista mensual Ressorgiment, un far de cultura que arribava cada mes allà on hi hagués un exiliat català, per mantenir encesa la flama d’una llengua i una nació sempre en perill de desaparició. Més de mig segle de periodisme compromès, especialment durant els moments més durs del país, incloent-hi les dictadures de Primo de Rivera i Franco. 


La revista Ressorgiment va publicar el seu últim número el desembre de 1972, aviat farà 50 anys. Resulta sorprenent que un dels motius que explica Nadal i Mallol per plegar sigui la inflació, “que afecta la moneda i els preus de tota mena d’articles”. Mig segle després som allà mateix. Malauradament, no és l’únic paral·lelisme.

Ha passat més d’un segle des que Hipòlit Nadal i Mallol va crear i editar la revista Ressorgiment. L’exili, la repressió, la vulneració de drets, l’espoli fiscal, la situació precària de la llengua i la cultura, la negació de l’autodeterminació, són elements presents en les pàgines de Ressorgiment des de 1916 fins a 1972, i avui continuen sent ben presents i actuals.


Celebrem la magnífica iniciativa de l’editor Vicenç Relats de tornar a publicar Algues, un llibre ple d’enyorança i amor a la terra que era imprescindible recuperar de l’oblit. La presentació al Port de la Selva ens va recordar que la lluita que va impregnar tota la vida a l’exili d’Hipòlit Nadal i Mallol encara continua. Una comunicació en directe des de Buenos Aires amb el seu únic fill viu Jordi (un altre patriota) va posar el punt d’emoció necessari per comprendre que no podem caure en el desensís o el desànim. Si ells van lluitar tota la seva vida, nosaltres no podem defallir ara.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
Més articles de l'autor
02/12/2022

El gest que salvarà el català

25/11/2022

El torn del PSC

18/11/2022

Pressupostos necessaris

13/11/2022

El trumfo d’Aragonès

06/11/2022

Pressupostos, taula i municipals

30/10/2022

La incapacitat d’Espanya

23/10/2022

Catalunya enmig de la tempesta

16/10/2022

El llegat de Companys, avui

09/10/2022

On queda el 52%?

02/10/2022

Cinc anys després

Participació