​Votació festiva

per Enric Xicoy, 22 de juliol de 2022 a les 11:40 |

«El dilluns de Rocaprevera és un festiu que molts torellonencs aprofiten per rematar les vacances d’estiu»

per Enric Xicoy, 22 de juliol de 2022 a les 11:40 |
La matinada del diumenge al dilluns 11 de juliol es van fer públics els resultats d'una de les votacions més insòlites que hem tingut a Torelló: decidir si manteníem com a festiu el dilluns de Rocaprevera o el canviàvem pel divendres de Carnaval. Al final el poble ha decidit mantenir el dilluns de Rocaprevera amb un triomf rotund d’aquesta opció. Rocaprevera ha obtingut 1.'815 vots (85,7%) i el Carnaval 304 (14,3%) amb una participació del 16,68% del cens.

La veritat és que el resultat m'ha sorprès. No sé per quin motiu, però em semblava que l’opció del carnaval podia guanyar. El Carnaval de Torelló és un dels tres o quatre més coneguts de Catalunya i cada any rep la visita de milers de persones. I la festa del Pullassu, que es fa el dijous abans, comença a tenir ja una afluència important de visitants. Les Senyoretes, del divendres, també fa molt temps que està molt concorreguda. Això hauria fet pensar, doncs, que convertir el divendres en el nou festiu hauria estat l’opció més votada perquè així s’hauria pogut gaudir més dels dies de rauxa i xerinola.


Es va arribar a crear la plataforma “Per Carnaval, Festa local” que ha fet molta campanya a través de les xarxes i que ha posat sobre la taula molts arguments per justificar-ne el canvi. Fins i tot podies trobar-te publicitat a Instagram. En canvi, la campanya des dels partidaris de Rocaprevera no ha tingut tanta difusió ni tampoc ha estat basada en arguments tan treballats.

Però clar, hi ha tres factors que potser poden haver estat determinants perquè al final s’hagi mantingut la festivitat del dilluns de Rocaprevera. El primer és que només podia votar la gent del poble i, per tant, el fet que tinguem un carnaval amb molta presència forània no ha sigut determinant. El segon és que sobretot a qui podria interessar que el divendres sigui festiu és al públic jove, especialment els adolescents que surten la nit del Pullassu. I aquests és fàcil que s’hagin mobilitzat menys. I l’últim factor, i suposo que determinant, és que encara que no ho sembli les tradicions tenen encara molt pes.


És cert que la gent de Torelló participa molt menys activament de l’Aplec de Rocaprevera que al Carnaval. Però el fet que tradicionalment el primer dilluns després de l’inici de les classes sigui festiu li dona un tret d’identitat propi que la gent del poble ha quedat clar que no hi ha volgut renunciar. De fet, és un festiu que molts torellonencs també aprofiten per fer un cap de setmana llarg i rematar les vacances d’estiu. En canvi, pel Carnaval la gent sol quedar-se per gaudir-ne. Més d’una vegada he sentit a dir que si el dilluns de Rocaprevera vas a Port Aventura t’hi pots trobar uns quants pescallunes. Que no sigui que aquesta tradició, la de gaudir d’un cap de setmana llarg a principi de curs, el que hagi fet decantar la balança. 

La propera vegada que es faci una consulta d’aquest tipus suggereixo afegir un camp de comentaris amb la pregunta: “per què has fet aquesta tria?”. Res, per curiositat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Enric Xicoy
Des de l'any 1973 viu a Torelló. Doctor en Periodisme per la URL on exerceix de professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna i Secretari General de la Fundació Blanquerna. Ha col·laborat en diferents mitjans d'Osona i també ha treballat a mitjans nacionals com Catalunya Ràdio, Canal 3/24 o La Vanguardia. Podeu seguir-lo al seu blog personal Ges Avall. A Twitter és @enricxicoy.
 
@enricxicoy
Més articles de l'autor
22/11/2022

Catar a Qatar

28/09/2022

​Les interpretacions

22/07/2022

​Votació festiva

26/05/2022

​Relativitat

11/03/2022

​Sobreinterpretació

22/12/2021

​La paraula del poble

15/11/2021

​Alta graduació

30/09/2021

​Política talla XS

20/07/2021

​Una cabronada

01/06/2021

​L'esport silenciat

Participació