1 de 10
OPINIÓ

Setena onada

per Marina Geli, 11 de juliol de 2022 a les 20:01 |

«Aquests mesos de juliol i agost cal estar amatent a l'evolució pandèmica per prendre decisions»

La pandèmia de la Covid-19 avança en el món amb un repunt de casos significatiu. A Catalunya estem en la setena onada. La transmissió de la variant òmicron dominant és alta encara que la gravetat i la mortalitat baixa. Davant de l'increment de persones hospitalitzades i de les defuncions entre persones més grans el debat se centra ara en si la quarta dosi ha de ser recomanada i a quines franges d'edat.

Des del desembre del 2019, a nivell global, més de 552 milions de persones infectades per SARS-CoV-2 i més de 6,24 milions de persones mortes de la Covid-19. Les xifres estimades en dos casos són molt superiors i les variants s'han globalitzat en moltes ocasions. Hi ha estudis que indiquen que més de 18 milions de persones han mort de la Covid-19.


Diverses són les variants aïllades. Les que tenen més impacte són: l'alfa, la beta, la delta i l'actual òmicron. El virus SARS-CoV2 es replica i recombina constantment sorgint noves variants i subvariants. Òmicron és la predominant a nivell mundial amb les subvariants BA.4 i BA.5. I es troba en estudi de vigilància epidemiològica internacional una nova subvariant de BA.2 d'òmicron que representa el 20% dels casos actuals de l'Índia i que també s'ha detectat a Europa (Alemanya, Regne Unit), Amèrica del Nord (Canadà, Estats Units), Israel i Nova Zelanda. Òmicron té una alta transmissibilitat i poca gravetat, fins al moment.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar a gener del 2021, 100 milions de casos, que van duplicar-se el juliol del mateix any; a gener del 2022 els casos eren 300 milions però en un mes van convertir-se en 400 milions i en 500 milions el mes d'abril. La capacitat de transmissió de les variants s'ha incrementat, però cal tenir en compte la relaxació de les mesures de confinament, de protecció i la vacunació. La gravetat ha anat disminuint progressivament probablement per la immunitat natural i adquirida i la menor virulència de les noves variants. Les vacunes actuals no protegeixen totalment envers la transmissió, però clarament sí que ho fan de la gravetat i mortalitat en les persones amb més vulnerabilitat, ja sigui per edat o per alteracions immunitàries.


A nivell mundial, el 62% de la població mundial està vacunat amb pauta completa i el 68% almenys amb una dosi, però hi ha moltes desigualtats especialment a l'Àfrica, amb menys del 20% amb almenys alguna dosi.

Catalunya registre un augment de casos des de juny per l'extensió de la variant òmicron, amb les subvariants BA.4 i BA.5 totalment dominants. Després del brot important de finals de desembre-gener l'evolució de la infecció SARS-CoV2 no va tornar a llindars basals de control epidèmic si no va mantenir infeccions constants amb fluctuacions fins al repunt de juny-juliol actual. Les diferents subvariants de l'òmicron expliquen aquest comportament que hem generalitzat en molts altres estats del món.


Les restriccions són mínimes, excepte l'ús de mascaretes en el transport públic i recomanacions individuals en espais tancats per protegir a les persones de més risc, especialment per edat o vulnerabilitat immunològica.

Ens trobem en plena temporada estival amb una activitat social i mobilitat molt alta, que recupera dades prepandèmiques. La gravetat i mortalitat és baixa tot i que la variable més significativa és l'augment de casos entre personal sanitari, professionals essencials i persones de 60 anys o més a diferència del que passava en anteriors onades. Més de 2.000 persones hospitalitzades amb proves positives encara que la majoria no per la Covid-19. Més de 50 persones a les UCI on s'observa que la infecció per SARS-CoV2 empitjora les patologies cròniques prèvies dels pacients de major edat. Un repunt moderat de la mortalitat també entre persones de 70 anys o més.


La pressió assistencial a l'atenció primària ha augmentat conjuntament amb el personal sanitari infectat i en període de vacances. El Departament de Salut ha habilitat un mecanisme automàtic, pels mesos de juliol i agost, de baixes automàtiques de cinc dies si hi ha pacients que presenten símptomes compatibles amb la Covid-19 i no poden continuar l'activitat laboral.

La vacunació a Catalunya és molt alta. Entre les persones de 60 anys o més la vacunació arriba al 94% amb pauta complerta i al 86% amb dosi de reforç. Entre 45-59 anys es troba al 90% i al 64% amb dosi de record. Entre 15-44 al 82% i al 35% i entre 5-14 anys al 47% de pauta completa.

El comportament del virus SARS-CoV2 i de la Covid-19 durant aquests darrers tres anys ens indica la constant aparició de variants i subvariants amb alta transmissió sobretot de l'actual òmicron que provoca infeccions i reinfeccions entre persones que havien estat en contacte amb el virus i entre les vacunades. La gravetat i mortalitat ha anat minvant amb els canvis de variants i en un entorn d'immunitat de grup natural i vacunal. Estudis publicats a Europa indiquen que entre el 60-80% de la població europea ha estat infectada, la gran majoria asimptomàtics.

Les vacunes actuals són eficaces per la disminució de les complicacions, disminueixen la càrrega viral encara que no prevenen la infecció especialment en relació amb òmicron, i hi ha evidència que alguns medicaments en fases inicials milloren l'evolució.

L'Agència Europea del Medicament (EMA) recomana la vacunació de reforç, és a dir, la quarta dosi en persones majors de 60 anys davant de l'evidència d'increment de casos en aquesta franja d'edat i d'un repunt recent d'hospitalitzacions i lleuger de mortalitat, directe o indirecte.

Les autoritats sanitàries hauran de decidir quina és la recomanació final: quan es fa i amb quines vacunes. En aquests moments, hi ha en curs assajos de vacunes de darrera generació, inclosa la vacuna d'Hipra, per introduir les noves variants. Aquests mesos de juliol i agost cal estar amatent a l'evolució pandèmica per prendre decisions.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
Més articles de l'autor
28/11/2022

Joves: malestar emocional i el sentit de la vida

14/11/2022

El repte de la salut auditiva

01/11/2022

Reforma o derogació de la sedició?

17/10/2022

Covid-19, temporada 2022-2023: un virus més?

03/10/2022

Salvem el Govern, guanyem la independència

19/09/2022

Cinc anys de l'1-O: la Síndrome d’Estocolm

05/09/2022

Salut sexual i reproductiva, centralisme i perspectiva de gènere

22/08/2022

Fractura generacional

08/08/2022

Alertes que demanen reformes

25/07/2022

La globalització de la verola del mico

Participació