OPINIÓ

​Política superficial, problemes profunds

«França és peça clau en la connexió d'infraestructures que poden garantir energia a Europa; Andalusia condicionarà les relacions entre la Moncloa i Núñez Feijóo»

per Montserrat Tura, 19 de juny de 2022 a les 20:50 |
Per molts anys que passin, les conteses electorals, l'expressió de l'opinió dels ciutadans en les urnes que reflecteix el seu estat d'ànims, la preocupació canalitzada a través de l'opció partidista de la papereta de votació continua interessant-me i preocupant-me.

Amb un ull posat a França i un altre a Andalusia, avui és una jornada electoral ben diferent: a Andalusia unes eleccions regionals, de la comunitat autònoma més extensa i poblada, antic feu de l'esquerra on la dreta es consolida sense complexos. A França un estat de llarga tradició democràtica (encara que el sufragi femení només fou possible després de la Segona Guerra Mundial) on un moviment que intentava fugir dels models clàssics de partit en forma de moviment (la République en Marche), intenta agrupar tot el vot de dretes perquè en aquestes legislatives, la unió dels partits d'esquerres poden conquerir posicions a moltes circumscripcions estratègiques.


Unes més que altres, però totes dues han alimentat recels i antipaties entre candidats i tòpics seculars. Enigmàtics missatges sense aclarir del tot les seves posicions sobre les grans línies de tensió internacional que ho condiciona tot.

No hi ha cap tensió social que no estigui connectada amb les grans tensions mundials. Inflació, preu dels carburants, de l'energia domestica, de l'energia industrial que condiciona negativament el preu final del producte d'una Europa que està descobrint que ha de tornar a la producció local per les grans incògnites que la geopolítica, fins i tot abans de la guerra d'Ucraïna, ja s'estava produint una crisi de subministrament de matèries primeres i de material anomenats semiconductors específicament.


Immersos en una situació internacional complexa, el territori espanyol més proper del nord d'Àfrica, i la república francesa representada per un president que vol tenir un paper clau en la construcció de l'actual i la nova Unió Europea, els debats entre candidats.

Quan aquestes notes estiguin publicades, arribaran els resultats i tindrem un vespre-nit entretingut. Veurem si Melenchon ha aconseguit deixar lluny de la majoria absoluta als candidats de Macron. Sabent, que Melenchon ha estat capaç d'agrupar (circumstancialment) partits d'esquerra i ecologistes), però la seva formació jacobina no li permet entendre una França diversa, havent tingut problemes per haver-se mofat de l'accent occità d'alguna periodista.


Sabent que Juanma Moreno, president d'Andalusia i líder d'una formació conservadora que no dubta a l'hora de pactar amb l'extrema dreta, ha fet campanya explicant la seva entrega al servei públic de sanitat andalús, perquè les dades de la pandèmia en algunes zones s'han mantingut per sota de la mitjana d'altres indrets d'Espanya.

Tot molt superficial, però d'un pes important en la política dels pròxims anys. França és una gran potència nuclear, amb territoris arreu del planeta i peça clau en la connexió d'infraestructures que poden garantir energia a una Europa que passarà un hivern difícil. Andalusia condicionarà les relacions entre l'actual govern i el nou líder de l'oposició Núñez Feijóo, que obtindrà més rellevància si el partit que fa pocs mesos que lidera treu la majoria absoluta que pronostiquen alguns estudis demoscòpics.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Montserrat Tura
Metgessa, especialitzada en gestió de serveis de salut i economia sanitària. Va ser alcaldessa de Mollet del Vallès (1987-2003), població on va néixer i on ha viscut sempre, diputada al parlament (1995-2003 i 2010-2012) i consellera d'Interior (2003-2006) i de Justícia (2006-2010). Actualment forma part de la direcció assistencial dels Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà. És mare de dues filles. A Twitter: @montserrat_tura.
16/08/2022

Desendreça

03/08/2022

30 anys del triomf de la modernitat

20/07/2022

Quan s’allarga la guerra

04/07/2022

Una dècada

19/06/2022

​Política superficial, problemes profunds

05/06/2022

El turisme cultural

08/05/2022

​Informació i democràcia

24/04/2022

Macron, un president d’ampli espectre

10/04/2022

​França i els que no són de ningú

27/03/2022

La socialització del virus

Participació