1 de 10
opinió

La UVic, servei públic d'equilibri territorial

per Marina Geli, 30 de maig de 2022 a les 20:00 |

«Felicitats i gràcies per aquests darrers 25 anys de la història recent de la UVic teixida de tants esforços i aliances. I sobretot per un millor futur»

Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Universitat de Vic celebra enguany 25 anys des de l'aprovació per part del Parlament de Catalunya, per unanimitat, de la Llei 5/1997, de 30 de maig, de reconeixement de la UVic. L'actual Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, fruit de la federació a l'any 2014 de la Fundació Universitària Balmes amb la Fundació Universitària Bages, treballa pel seu reconeixement com a servei públic universitari amb el corresponent finançament. La Universitat de Vic no és una universitat de recent creació sinó amb més de 1000 anys d'història. És un exemple extraordinari de la història diferencial de Catalunya on l'església (únics que tenien accés a la cultura durant l'Edat Mitjana), els ajuntaments i la societat civil salvaguarda i impulsa el coneixement, especialment en el món més rural des del segle X fins a l'actualitat.

El segle IX-XX a la ciutat de Vic i vinculat al Bisbat de Vic es crea l'Escriptori i Escola Catedralícia. El Bisbe Ató de Vic era expert en matemàtiques, astronomia i música, part de la renaixença de l'Estat Mitjana i mentor de Gerbert d'Orlhac, occità, que fou Papa de Roma entre els anys 999-1003 (Papa Silvestre II).  El comte Borrell II de Barcelona, Girona i Osona amb el bisbe Ató varen lluitar per tenir independència episcopal amb la Tarraconense de l'arquebisbat de Narbona com a instrument del poder català.


El segle XVI es funda la Universitat Literària de Vic que va ser reconegut com l'Estudi General de Vic cursant formació d'Arts i Filosofia. El segle XVIII, l'any 1717, fou víctima del Decret de Nova Planta i va ser tancada la Universitat. El segle XIX l'Ajuntament de Vic intenta refundar la Universitat de Vic a través del Círcol Literari. Durant el segle XX la societat civil i els ajuntaments preserven el coneixement, la llengua catalana i la cultura. La Mancomunitat de Catalunya, institució activa de construcció nacional sedimentada entorn els ajuntaments i les quatre diputacions, entre el 1914-1924, dona valor a les ciutats i pobles de Catalunya amb la convicció  que Catalunya-Ciutat era el model de país.

Amb la mort del dictador Franco i la recuperació de les institucions catalanes, ajuntaments democràtics i la Generalitat de Catalunya, la societat civil i professional osonenca creen l'Escola de Mestres d'Osona (1977) i Escola de Tècnics Sanitaris d'Osona (1976) embrions de les Escoles Universitàries de Mestres i Infermeres, adscrites a la UB i UAB, respectivament. L'Escola de Mestres d'Osona crea la Fundació Universitària Balmes l'any 1985. A Manresa professionals docents creen, l'any 1977, l'Escola de Magisteri de Manresa que impulsa a la Fundació Universitària del Bages l'any 1986. A Vic i a Manresa els Ajuntaments acompanyen a aquestes iniciatives professionals i civils.


A l'àmbit d'educació, ànima de les Fundacions Balmes i Bages, s'hi sumen estudis de salut i posteriorment empresarials, entre altres. La voluntat ferma de promoure la literatura, els texts per la docència en català neix, vinculat a la Fundació Universitària Balmes, a Vic, Eumo Editorial l'any 1979, persistint fins a l'actualitat dins la UVic-UCC. L'any 1997 el Parlament reconeix a la Fundació Universitària Balmes com la Universitat de Vic. L'Ajuntament de Vic presideix la institució. L'any 2014 les dues Fundacions, Balmes i Bages (des de la seva creació adscrita a UAB) es federen creant la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

De la federació de les Fundacions Balmes i Bages sorgeix la Fundació Estudis Superiors de Salut, impulsora de la Facultat de Medicina, que està a punt de complir l'ambició de graduar l'any 2023 la primera promoció de metges. La Facultat de Medicina contribueix a augmentar les places d'Estudis de Medicina davant la gran demanda i a les portes d'una crisi demogràfica i de falta professionals. La Facultat de Medicina, projecte regional de la Catalunya Central, dona opció a molts metges/metgesses a ser docents i investigadors ajudant a captar i fidelitzar professionals i residents als centres sanitaris del territori amb moltes menys oportunitats que els centres metropolitans. La Facultat de Medicina desplega un model innovador de metodologia docent, basat en casos clínics i resolució de problemes i molt intensiu en pràctiques, hospitalàries, comunitàries, d'atenció primària i sociosanitaris i salut mental.


L'any 2021 s'afegeix a la UVic-UCC la Fundació Elisava de Disseny i Enginyeria de Barcelona. Les quatre fundacions més els centres adscrits de Bau, ESERP i el campus professional de cicles formatius de grau superior configuren la UVIC-UCC, actualment.
La UVic-UCC, iniciativa de la Catalunya Central, amb campus a Vic i Manresa fa aliances amb centres universitaris de la ciutat de Barcelona i àrea metropolitana, seu a Granollers en un procés invers a l'habitual. La Catalunya Central necessita Barcelona i Catalunya necessita a totes les vegueries. A la marca Universitat BCN-Catalunya, la UVic-UCC s'hi suma amb veu pròpia, singular.


Els alcaldes i regidors de Vic (alcaldessa de Vic assumeix la presidència) i Manresa (l'alcalde assumeix la vicepresidència) junts amb els alcaldes de Berga, Manlleu, Prats de Lluçanès, Torelló, Sant Hilari Sacalm, el president del Consell Comarcal d'Osona, Olot, Ripoll, Figueres, Granollers, Puigcerdà i la Generalitat, a través del Departament de Recerca i Universitats (consellera Gemma Geis, vicepresidenta) en minoria, configuren un patronat de majoria pública de la Fundació Balmes, matriu corporativa de la UVic-UCC.

La iniciativa municipal de la Universitat incorpora en el patronat representants dels sectors empresarials, sindicals, dels docents (PDI), del personal d'administració i serveis (PAS) i estudiants. La Governança democràtica i participada de la UVic-UCC on càrrecs electes locals, la Generalitat , la comunitat universitària i la societat civil sumen per multiplicar. La UVic-UCC en un instrument territorial on el coneixement, el talent, la recerca i la transferència cohesiona, dona oportunitats al territori i contribueix a forma estudiants de Catalunya, Espanya, França, Europeus o internacionals. Més de 10.000 estudiants de graus, 1.000 estrangers i entorn els 8.000 de postgrau. La UVic-UCC és l'autovia del coneixement de la Catalunya Central-Interior, local i global alhora, glocal.

La UVic-UCC en els darrers deu anys ha fet un esforç important per la recerca, la transferència en paral·lel a un model de docència de qualitat, intensiu en pràctiques, personalitzat i que fomenta l'educació en valors. La UVic-UCC apareix ben posicionada en els rànquings internacionals.  La recerca en ecologia del centre Tecnio BETA, en els àmbit de salut, d'educació, emprenedoria, comunicació i disseny són les àrees de focalització.
La constitució recent de l'Institut de Recerca i Innovació en Salut i Ciències de la Vida de la Catalunya Central és una mostra de xarxa entre la Universitat, les quatre entitats federades de la UVic-UCC (Fundacions Balmes, Bages, Medicina i Elisava), i deu institucions sanitàries i sociosanitàries de la Catalunya Central-Interior (Hospital de Vic,  Fundació Althaia, Institut Català de la Salut, Hospital Santa Creu, Sant Andreu Salut, Osonament, Vic Sud, Hospital d'Olot Comarcal de la Garrotxa, Hospital de Campdevànol, Hospital de Martorell). Aquest institut es suma als deu existents a Catalunya, els 6 de BCN metropolitana, el de Girona, Lleida, Tarragona i àrea de Sabadell. L’onzè Institut de Salut en un territori d'influència de més de 600.000 habitants.

Clarament la UVic-UCC esdevé amalgama, aglutinador de l'interès general del territori, dels professionals. La UVic-UCC és la Universitat de la Catalunya Central, el servei públic universitari d'iniciativa municipal i civil i ha de tenir aquest reconeixement i aspirar el finançament a través d'un conveni programa que permeti als docents, personal d'administració i serveis i estudiants tenir les mateixes oportunitats que les universitats públiques de l'administració.

Un model relacionat amb la Generalitat igual que les llars d'infants municipals, les escoles, els centres sanitaris i sociosanitaris d'iniciativa local o social considerats dins els serveis públics de salut o d'educació. La pròpia llei d'acompanyament de pressupostos del 2022 de la Generalitat de Catalunya va reconèixer el dret a conveni programa plurianual de la UVic-UCC i de la Universitat Oberta de Catalunya.  Els serveis públics de salut, d'educació, de serveis socials i d'universitats, són el nervi de l'estat del benestar i de la igualtat d'oportunitats individual i territorial. La grandesa, la solidesa del servei públic és incorporar a molts agents, administracions locals  i iniciativa privada a aquest ambiciós propòsit. L'accés dels estudiants a la UVic-UCC és públic, per PAU, proves accés a la Universitat pública, selectivitat i notes de batxillerat i proves aptitud personal, PAP, pels graus establerts.

El model de país per la nació-estat catalana que ambiciono és el la Catalunya-Ciutat que representa el valor de la proximitat per la mirada a escala humana. Retorn a la mirada de la Mancomunitat, a l'esperit del noucentisme adaptat al segle XXI, el vintiuncentisme. El model d'associacionisme implicat i el fort pes municipal ha fet de Catalunya una comunitat resilient, més cohesionada i emprenedora, malgrat l'escàs poder polític i financer.

La UVic-UCC respon a aquest model i no cal homogeneïtzar a un model únic d'organització administrativa com són les universitats públiques actuals. La UVic-UCC ha mantingut el model de la Universitat de Barcelona o de Lleida del segle XV on els ajuntaments i la societat civil tenien un lideratge extraordinari abolit amb el Decret de Nova Planta. Arreu del món el model de fundacions universitàries és molt comú. La UVic-UCC està cridada a ser part de la marca BCN-Catalunya Universitat. El sentiment de pertinença a la universitat creix si en formes part del model i si la governança i l'acadèmia fan junts el camí. Felicitats i gràcies per aquest darrers 25 anys de la història recent de la UVic teixida de tants esforços i aliances. I sobretot per un millor futur.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
Més articles de l'autor
28/11/2022

Joves: malestar emocional i el sentit de la vida

14/11/2022

El repte de la salut auditiva

01/11/2022

Reforma o derogació de la sedició?

17/10/2022

Covid-19, temporada 2022-2023: un virus més?

03/10/2022

Salvem el Govern, guanyem la independència

19/09/2022

Cinc anys de l'1-O: la Síndrome d’Estocolm

05/09/2022

Salut sexual i reproductiva, centralisme i perspectiva de gènere

22/08/2022

Fractura generacional

08/08/2022

Alertes que demanen reformes

25/07/2022

La globalització de la verola del mico

Participació