1 de 10
OPINIÓ

Covid zero insostenible

per Marina Geli, 16 de maig de 2022 a les 22:30 |

«Cal fer un seguiment global i local de la transmissió, de les variants i invertir en recerca clínica, farmacològica, per poder anticipar la gravetat»

Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La pandèmia del SARS-CoV-2 és viva, amb transmissió alta arreu del món, menys gravetat i mortalitat en general. Després de dos anys llargs del primer cas i de la declaració, per part de l'OMS, de la pandèmia quina ha de ser la resposta: convivència amb la pandèmia o Covid zero ero com proposa la Xina o Corea del Nord?

En el món s'han declarat 521 milions de casos confirmats de la infecció i 6,26 milions de persones mortes. La mateixa OMS ha reconegut el gran diferencial entre els casos comprovats i els reals, afirmant que les persones mortes de Covid-19 en el món superen els 15 milions. Cada any moren uns 9 milions de persones de cardiopatia isquèmica, uns 6 milions d'ictus. La majoria de persones mortes de Covid-19 van ser a la primera onada però amb alertes regionals actuals d'increments de mortalitat.


Els criteris per la presa de decisions de les polítiques públiques entorn la Covid-19 en aquest moment són, essencialment: ponderar la transmissió (pla de vigilància epidemiològica robusta), la virulència (pressió assistencial, ingressos hospitalaris, persones a les UCI, mortalitat), aproximació a la immunitat de la població i la identificació de marcadors que permetin predir la gravetat en subgrups amb factors de vulnerabilitat (per raó d'edat avançada, per immunodepressió) i decisions entorn de les vacunes i dosi de reforç.

La comunicació del risc, amb autoritat, és essencial per poder explicar el moment que ens trobem, les accions restrictives o d'obertura, les recomanacions de protecció individual i de promoció de la salut o de vacunació. La mateixa OMS, la Unió Europea, els estats o les regions han de comunicar el risc i les polítiques amb autoritat basades en l'evidència científica alertant alhora de les incerteses.


La variant òmicron és la dominant amb mutacions contínues, en fase pandèmica i en brots a molts estats en el món. La tendència de la darrera setmana i dels registres globals oficials, indiquen decreixement però amb molts casos diaris, i amb baixa mortalitat global. La major part del món ha optat per conviure amb el virus SARS-CoV-2 malgrat que està en fase alta expansiva excepte la Xina i Corea del Nord bàsicament. Aquests aboquen per Covid zero.

A Catalunya només persisteix l'obligatorietat de la mascareta en el transport públic i en centres sanitaris i sociosanitaris juntament amb recomanacions de precaució individual per raó de risc o de risc en el treball.


La comunitat científica internacional accelera la recerca en molts camps. La recerca epidemiològica permet veure alguns patrons diferents entre estats o regions. La recerca clínica i amb medicaments avança. Els estudis multicèntrics a gran escala longitudinals permeten fer recomanacions més clares dels factors predictius de gravetat clínica i d'indicacions de tractaments de teràpies respiratòries i de fàrmacs per prevenir la gravetat. La recerca en les actuals vacunes disponibles i noves vacunes orientades a poder prevenir la infecció (vacunes nasals, vacunes universals per totes les variants fins ara seqüenciades, combinacions de vacunes...) o evitar la gravetat. Els estudis en curs han de permetre la validació científica de les recomanacions poblacionals o de grups de risc de les dosis de reforç i quines són les vacunes més efectives i la durada de la immunitat.
 

Comparant l'evolució de la Covid-19 a Israel, Catalunya i Hong Kong ens fem idea de com les decisions de les polítiques són determinants. Israel és un estat de 9,3 milions de persones amb una superfície de 22.145 Km2, amb una densitat de població de 424 habitants/Km2 i el PIB per càpita és de 43.466 euros. L’esperança de vida és de 82,80. S'han confirmat uns 4 milions de casos, 43% de la població. Israel es va anticipar en un pla de cribratge massiu de test per la disponibilitat primerenca d'aquests. Les mesures en la primera onada prematures de confinament estrictes. Declarats 10.749 persones mortes per la Covid-19 majoritàriament durant la primera onada.

El govern d'Israel va fer un acord amb Pfizer per convertir l'estat en laboratori de dades a canvi de disponibilitat de la vacuna. La vacunació arriba al 67% amb pauta complerta, 73% almenys una dosi, 58% amb dosis de reforç i des de gener d'enguany davant de l'expansió d'òmicron es recomana la quarta dosi als majors de 60 anys i personal essencial. En aquest moment a Israel: fase de control de la pandèmia, amb nivells baixos de casos,  baixa mortalitat global i molt menor en el brot epidèmic d'òmicron. Els estudis en curs per saber el temps de la immunitat natural o vacunal poden ser molt importants per indicar les noves dosis de reforç. Les restriccions a Israel van ser dures en les primeres onades. El massiu cribratge i l'alta taxa de població amb dosi de reforç és el seu principal actiu.
 
Hong Kong és una ciutat econòmica global i alhora una regió administrativa de la Xina, amb uns 7,4 milions de persones. La superfície és de 1.106 Km2, la densitat de població és de 6.669 habitants/Km2 i el PIB per càpita és de 46.323 euros. L’esperança de vida, 83,30. Les influències occidentals i seu de negocis multinacionals conjuntament amb la dependència administrativa i política de la Xina la fan un lloc geogràfic diferenciat que permet analitzar els factors claus de la Covid-19 a Hong Kong.

Fins al recent brot d'òmicron (febrer-març 2022) el nombre de casos a Hong Kong era molt baix i només hi havia declarats 212 casos de persones mortes fins a febrer del 2022. Estudis de la Universitat de Hong Kong indiquen que més del 50% de la població  ha sigut infectada encara que 1,21 milions de casos confirmats i el nombre de persones mortes per la COVID-19 ha crescut de 212 a gener 2022 a 9.359 fins ara. La mortalitat per òmicron en la darrera onada a Hong Kong és similar a la de la primera onada del 2020 a Catalunya, per la variant alfa.

La població de més edat s'ha vacunat majoritàriament amb vacunes xineses de virus inactivats amb cert rebuig. El gener del 2022, menys de la meitat de persones de més de 70% tenien la segona dosi i menys del 20% de les  persones de més de 80 anys. Actualment, el 83% de la població disposa de la pauta completa i el 45% de dosi de reforç. Una altra part de la població més jove de Hong Kong està vacunada amb la vacuna de Pfizer, d'RNA missatger. Els primers mesos de la pandèmia el confinament va ser total i fins a gener del 2022 el control de la infecció era molt important. Des de principis d'any 2022 amb l'expansió exponencial de la variant òmicron les restriccions s'han incrementat amb un intent de tornar a COVID zero. A Xangai, ciutat de 26 milions de persones, el govern xinès ha imposat, militarment, el confinament total buscant Covid zero entre una població vacunada amb vacunes de virus inactivats xineses.
 
Catalunya té una població de 7,5 milions d'habitants amb una superfície de 32.108 Km2 i una densitat de població de 232 habitants/Km2. El PIB per càpita català és de 27.812 euros. L’esperança de vida a Catalunya és de 83,5 anys. El nombre de casos declarats és de 2,58 milions de persones (33% de la població) i 27.254 (19.114 segons criteris espanyols europeus). Catalunya va incloure des de la primera onada les persones mortes que tenien test positiu encara que no es podia relacionar la causa de la mort amb la infecció.

El 83% de la població disposa de pauta completa i 48% amb dosi de reforç. Les vacunes administrades a Catalunya són d'RNA (Pfizer o Moderna) o vacunes amb virus com a vector (AstraZeneca o Janssen/Johnson&Johnson) però les dosi de reforç s'han indicat les vacunes d'RNA que sembla que són més efectives per les noves variants.  Les restriccions durant la primera onada van ser de confinament total i les restriccions s'han anat adaptant a les onades. Molt poques restriccions actualment malgrat tenir un risc de rebrot de 395, la taxa de reproducció de contagi d'1,13% i  el 19,40% de positius de les proves fetes. El nombre d'ingressats a les UCI és baix, però cal fer seguiment de les hospitalitzacions.
Les polítiques extensives de COVID-19 són insostenibles socialment i caldrà assumir com podem conviure amb el virus minimitzant el risc per les persones de major vulnerabilitat.

Cal fer un seguiment global i local de la transmissió, de les variants i invertir en recerca clínica, farmacològica  per poder anticipar la gravetat, confirmar els fàrmacs efectius i les vacunes universals que permetin prevenir la infecció o la gravetat en totes les variants.

Aquest debat conjuntural i estructural va ser el nucli de debat en les Converses amb la Ciència organitzat el passat 6 de maig per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya al Casino de la ciutat de Vic amb Dr. Clotet, cap del Servei d'Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol i Catedràtic d'Infeccioses UVIC-UCC de la Facultat de Vic, Dr. Salvador Macip, metge i investigador bàsic a Leicester i Catedràtic d'aquesta Universitat i de la Universitat Oberta de Catalunya i Dr. Roberto Elosua, metge epidemiòleg i Catedràtic de la Facultat de Medicina de la UVIC-UCC.

La necessària conciliació entre la política, la ciència, la comunicació i l'economia amb ètica van ser el fil conductor i la demanda més explicita. Cal lluitar contra la pandèmia però també contra la sindèmia, causes i conseqüències socials,  i contra la infodèmia, intoxicació comunicativa.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
Més articles de l'autor
28/11/2022

Joves: malestar emocional i el sentit de la vida

14/11/2022

El repte de la salut auditiva

01/11/2022

Reforma o derogació de la sedició?

17/10/2022

Covid-19, temporada 2022-2023: un virus més?

03/10/2022

Salvem el Govern, guanyem la independència

19/09/2022

Cinc anys de l'1-O: la Síndrome d’Estocolm

05/09/2022

Salut sexual i reproductiva, centralisme i perspectiva de gènere

22/08/2022

Fractura generacional

08/08/2022

Alertes que demanen reformes

25/07/2022

La globalització de la verola del mico

Participació