OPINIÓ

Canvi climàtic, per on comencem?

«Un 70% de la població mundial entén la lluita contra el canvi climàtic com una responsabilitat compartida per tothom»

per Carme Porta, 13 de maig de 2022 a les 20:00 |
El passat mes d’abril es va fer públic l’informe "Dia de la Terra 2022: Opinió pública sobre el canvi climàtic", a partir d’enquestes en 31 països del món i un total de 23.577 persones adultes entre 18 i 99 anys. Una de les principals afirmacions és que "El canvi climàtic no és la principal preocupació per al públic actualment. Però més de la meitat es preocupa per això regularment, fins i tot sobre els impactes del canvi climàtic que ja estem veient".
 

Un 70% de la població mundial entén la lluita contra el canvi climàtic com una responsabilitat compartida per tothom. Al Regne d’Espanya, un 54% té una preocupació notable sobre el canvi climàtic i un 77% manté la preocupació sobre els efectes que ja notem. El 70% creu que, si els governs no actuen, estan fallant a la població i un 81% els responsabilitza directament de les emissions de carboni.

Són moltes les fonts que ens diuen que fem tard en la lluita contra el canvi climàtic, tot i no ser irreversible encara les dificultats són moltes, des dels hàbits alimentaris fins a la composició i construcció dels edificis on vivim. Algunes dades al respecte, que són només exemples del que passa quotidianament. No és catastrofisme, sinó dades reals:
  • Només la ramaderia és responsable del 14,5% de les emissions de CO2.
  • Es llencen el 30% dels aliments  que es produeixen.
  • Entre un 70 i un 90% dels edificis són ineficients energèticament.
  • La fabricació de ciment suposa el 8% de les emissions de CO2.

A l’Estat, un 65% es mostra en disposició de fer un canvi d’hàbits en el proper any per tal de mitigar els efectes. De forma molt majoritària, s'associen les altes emissions de CO2 a empreses proveïdores d’energia, fabricants d'automòbils, línies aèries i altres. De forma específica, a l'Estat la responsabilitat s’estableix en fabricants d'automòbils (81%) i aerolínies (82%) però també les empreses de transport públic (80%) i empreses fabricants de comestibles, productes d’estètica  o productes de neteja (79%).
 

A nivell mundial, un 82% de la població pensa que les empreses d’energia haurien de ser les més implicades en la lluita contra el canvi climàtic, el percentatge puja a un 84% al Regne d’Espanya. Paral·lelament a aquesta percepció augmenta la factura del gas, de l’aigua i l’electricitat i no es garanteix el subministrament bàsic a tota la població fent augmentar de forma alarmant la pobresa energètica.
 
Fa uns mesos, el Centre Delàs per la Pau publicava un informe on destacava que 120.000 soldats espanyols generaven 23 tones de CO2 a l'any. L’armament i la guerra és un generador enorme de CO2, la mort en totes les seves dimensions. Actualment, la crisi bèl·lica entre Ucraïna i Rússia ha fet augmentar la petjada de carboni que, a Europa, l’any 2019 era de 24,83 milions de tones de CO2.
 
Tant en la percepció general com en els resultats de l’enquesta
, realitzada per IPSOS, es destaca el poc progrés en les intencions de prendre mesures. Dades en mà, ni tan sols l’aturada de la pandèmia ha servit per aturar de forma notable l’emissió de gasos i, de seguir la mateixa evolució, es preveu que a finals d’aquest segle arribarem al punt d’irreversibilitat: un augment de 3,2 graus de la temperatura de la terra.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Carme Porta
Tècnica en imatge fílmica, he treballat principalment en l’àmbit audiovisual i periodístic. Membre de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores, del Grup de Periodistes Ramon Barnils i del PEN Català. Directora de la col·lecció Tinta Fèmina de l’Editorial Trabucaire. Diputada al Parlament de Catalunya en la VI i la VII legislatura. Actualment, cap de comunicació de Fundació Surt. A Twitter: @carmeporta.
13/05/2022

Canvi climàtic, per on comencem?

15/04/2022

Entendre les coses

18/03/2022

La primera alcaldessa de Catalunya

18/02/2022

Construint sistemes

21/01/2022

Sorramoll administratiu

24/12/2021

La mare de Carlos

26/11/2021

En mans de la banda

05/11/2021

​Igualada i Lleida

01/10/2021

​El joc del calamar

03/09/2021

El retorn

Participació