1 de 10
Opinió

​El sector primari i el paisatge

per Andreu Terricabras, 6 d'abril de 2022 a les 19:44 |

«Des de l'òptica del món urbà, el paisatge ens apareix com un decorat, com un teló de fons»

Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Podríem definir el primer sector com el conjunt d’activitats pròpies del món rural com ara l'agricultura, la ramaderia, la caça, la pesca, la gestió forestal i les primeres transformacions dels seus productes. Però aquesta definició, semblant a la que podem trobar en un diccionari, no la subscriuria ningú que se senti vinculat a aquest món. És com definir un objecte parlant de l'embolcall, sense entrar en el contingut.

El sector primari és l'encarregat de produir aliments per a tota la població, de mantenir la fertilitat de la terra, de l'equilibri entre pastures i caps de bestiar, de vetllar per la salut dels animals, llur alimentació, aixopluc i engreix, de practicar tècniques de pesca sostenibles, del manteniment dels boscos, fer front a les plagues, malures, inclemències atmosfèriques i podríem seguir fins a cansar parlant dels fruiters, de l'horta, de la recuperació de varietats autòctones, de la diversitat de conreus i climes del nostre país, entre altres.


Es pot argumentar, basant-se en un comprensible distanciament del món urbà, que molts d'aquests aspectes passin desapercebuts per a la majoria de la gent de ciutat, però el que és innegable és que el paisatge que tothom admira és el resultat de les activitats del món rural i obliga, per tant, a un replanteig de les definicions que inclogui com a mínim: "… el sector primari és també l'artífex que modela el paisatge".

Aquesta visió del paisatge vinculat a l'activitat humana no sol donar-se fora del món rural i s'entén més aviat com un quadre estètic desconnectat de la mateixa realitat, que forma part del patrimoni comú. Pot semblar subtil el fet de voler incidir en aquest aspecte paisatgístic però en algun sentit és fonamental.


El paisatge és el resultat d'una relació mil·lenària entre l’home i el món que es manté amb l'esforç continuat de moltes generacions.

El paisatge és en realitat la carta de presentació d'un país i a través d'ell se'ns transmet la identitat de la seva gent.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

Andreu Terricabras
Nascut a Barcelona, viu actualment a Sant Privat d’en Bas. Arquitecte, exerceix des del 1978. Ha col·laborat professionalment amb petits municipis de l’Anoia, el Berguedà, Osona i la Garrotxa. Actualment forma part de l’equip de treball de País Rural.
Més articles de l'autor
16/11/2022

El silenci

20/09/2022

Català en perill

19/07/2022

​El mal finançament municipal

22/05/2022

​Les amenaces del sector primari

06/04/2022

​El sector primari i el paisatge

Participació