OPINIÓ

El FACO2 contra la ZBE

«Entren els cotxes, marxen les persones. Es queden manant, regint, governant la ciutat les sigles absurdes, buides, estèrils: voldrien dir i no diuen res»

per Francesc Canosa, 22 de març de 2022 a les 20:00 |
Ja poden anar agafant cadires. També la carmanyola. L’espectacle serà únic i farà estossegar. Si el 1939 els franquistes ocupaven Barcelona entrant per la Diagonal el 2022 l’ocuparan els més de 50.000 vehicles que es calcula estan tancats a casa perquè no poden entrar a Barcelona i l’àrea metropolitana (AMB), per ser éssers contaminants. Visca el Front d’Alliberament del Diòxid de Carboni! (FACO2). Visca!!!

I visca el Front d’Alliberament de l’Òxid de Nitrogen (FANOx) i el de Diòxid de Sofre (FASO2) i el de Monòxid de Carboni (FACO) i el d’Hidrocarburs no Cremats (FAHC)... Tots ells han vençut a la ZBE (Zona de Baixes Emissions). Cautivo y desarmado el ejército rojo... La ZBE es crea el 2019 per l’Ajuntament Colau per combatre amb la baioneta anti cotxe la contaminació. Ara el TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) dicta una sentència que neteja la ZBE. Cau en combat. S’accepta així, en part, el recurs de moltes entitats que s’oposaven al fet que milers de vehicles no poguessin circular: la Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries (PARC); Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC)...


Ja veuen: tot són sigles. Tothom sap el que és una sigla. Creació d’una paraula a partir de cada grafema (lletra). Així tothom coneix l’AAZ (Associació d’Amics de la Zoantropia) o bé la Federació Sindicada de Guitarres Emancipades (FSGE). Barcelona és una sigla: Zones de Pacificació Urbana (ZPU). Carrers Pintats de Floretes (CPF). Súper Illes Intergènere (SIII). Espais d’Alliberament de Pau amb la Comunitat (EAPC)... Reduïm les ciutats a sigles. Potser amb bona voluntat. Potser amb objectius nobles. No dic que no. Potser. Però al final passa el que passa: tornaran els cotxes tancats gas a fons i enfurismats. Marxen els barcelonins de la ciutat: més de 13.000 van deixar d’estar empadronats a Barcelona el 2020. I els que s'hi sumaran el 2021. I...

Entren els cotxes, marxen les persones. Es queden manant, regint, governant la ciutat les sigles absurdes, buides, estèrils: voldrien dir i no diuen res. Voldrien fer i no fan res. Potser també és una manera de contaminar: el llenguatge mortuori, les paraules foradades, les sigles orfes, les idees teranyina, el desig sense carn, el tot sense res... Ja va dir l’arquitecte del GATCPAC (Grup d’Artistes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània), Josep Lluís Sert, que “les ciutats han de ser per a les persones i no les persones per a les ciutats”. Que el pròxim govern de Barcelona mani sense sigles. De fet, els segles de Barcelona així ho avalen. Fora Sigles de Barcelona (FSG)! Visca els Segles de Barcelona (VSB)!

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Francesc Canosa
Francesc Canosa Farran és explicador de coses. Periodista, escriptor, guionista, professor de comunicació i professional de discursos de boda. Ha fet de tot i a tot arreu. Ha treballat a una vintena de mitjans de comunicació i ha escrit una desena de llibres. De gran vol continuar fent el que ha fet des de sempre. A Twitter: @francesccanosa.
09/08/2022

​Per què marxa la gent de Barcelona?

12/07/2022

El Festival de l'Alcalde

14/06/2022

Què dirien els altres exiliats?

24/05/2022

Colau i el PSC, a «quién sabe donde»

26/04/2022

«Alcarràs» i Alcarràs

22/03/2022

El FACO2 contra la ZBE

22/02/2022

Díaz Ayuso, heroïna de Marvel

25/01/2022

La Barcelona post Colau

28/12/2021

Baròmetre o Bar de Barcelona?

30/11/2021

És possible un partit de la Catalunya buida?

Participació