Com pot ser?

«Cada vegada més, les mateixes menors són més valentes per anar a denunciar i el seu entorn els dona més suport»

per Sandra Pujol, 24 de novembre de 2021 a les 23:59 |
Em sembla increïble i inversemblant que a ple segle XXI encara hi hagi casos de violacions com la de La Manada; violacions en què l'home -o els homes- actuen com animals i les dones són vistes com unes simples preses a la mercè de la satisfacció del domini, poder i desig sexual dels primers. No pot ser que encara visquem en una societat tan plena de mancances que no té ni una engruna de sensibilitat ni d'humanitat. I això ho fa la societat masclista i patriarcal on vivim. 

No és normal que en els últims cinc anys les denúncies als jutjats i a les comissaries dels Mossos hagin tornat a pujar a nivells rècord d'abans de la pandèmia, com també és escandalós que meitat d'aquestes siguin denúncies sexuals a menors d'edat: 269 per abusos i agressions múltiples, concretament. 


A l'iceberg de la violència masclista hi ha la violència visible i la invisible. Les agressions sexuals i les violacions- que les trobem dintre del primer grup-, fa uns anys no només s'amagaven en la intimitat sinó que per a la família de la víctima eren motiu de vergonya.

Afortunadament, mica a mica ens hem anat adonant que tenim un problema social molt i molt gran. I ara, cada vegada més, les mateixes menors són més valentes per anar a denunciar i el seu entorn els dona més suport. En aquest sentit, quan hi ha un cas d'aquests el que es fa és trucar als Mossos immediatament i, sense ni canviar-se de roba, anar a l'hospital i posar la denúncia. Això palesa que les víctimes cada cop tenen més clar com actuar, i en part és perquè tenen menys obstacles que les frenin.


Fa dos anys, del total de noies víctimes de delictes sexuals, un 43,3% eren menors de 18 anys. Aquest 2021 el percentatge ha augmentat fins a un 48,5%.

En una agressió sexual, doncs, és important no jutjar mai la víctima ni opinar en cap cas, tret que sigui per rebutjar l'agressió en qüestió. Tampoc ajuda que es comparteixin, a les xarxes, notícies amb detalls que, lluny d'aportar alguna informació d'interès, el que fan és mal a la víctima i a la gent del seu voltant. 


A Catalunya, un total de 757.503 nenes d'entre 0 i 19 anys superen, dia sí i dia també, els entrebancs, estereotips i desigualtats encara existents a casa nostra.

Davant d'aquesta realitat, hem de seguir treballant perquè totes les nenes del món puguin créixer i apoderar-se sense cap discriminació ni vulneració dels seus drets i valors.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Sandra Pujol
Membre de la Comissió 25-N de la Comissió Municipal de la Dona de Manresa
24/11/2021

Com pot ser?

08/03/2021

La corresponsabilitat

25/11/2020

Maltractament econòmic pandèmic

07/03/2020

Canvis necessaris

25/11/2019

Les dones volem viure

Participació