​Jeroglífics Endesa

«Per què no pengen el cartell oficial per advertir-nos exactament de quan/on tallaran el corrent elèctric?»

per Blanca Busquets, 23 de novembre de 2021 a les 08:00 |
És per llogar-hi cadires: Endesa, la gran Endesa, decideix fer manteniment a les seves línies. Ei, molt bé, ara ve l’hivern i més val que estiguem previnguts i sense problemes ni talls d’electricitat com sí que va passar amb el temporal Glòria i, en canvi, no amb el Filomena, perquè ja havien arreglat el que havien d’arreglar, em penso, o havien fet el manteniment adequat o simplement van (vam) tenir sort.

El que dic de llogar-hi cadires és pel mètode: es presenta la companyia el dia abans d’un tall de cinc hores que faran en divendres, de 8 a 13. Mira, tu, què hi farem, a alguna hora s’ha de fer, oi? I avisen penjant uns cartells antològics: S’encapçalen amb un “Avís d’interrupció de subministrament per treballs de manteniment a les nostres instal·lacions”. Fins aquí, molt bé, queda clar. Hi ha un número de referència, les hores del tall... perfecte. Però llavors, comença el jeroglífic:


Sota el nom “Zona”, hi ha la següent especificació: “Tavertet-Diseminado Tavertet”. (i tot un seguit de carrers i masos que no sé si s’escauen o no amb el poble).

A continuació, hi diu “L’Esquirol-Cantonigròs” (recordeu que Cantonigròs forma part administrativament de l’Esquirol). Comença aquí un reguitzell de carrers i noms de granges, tots enganxats els uns amb els altres. Els noms de granges ja els entenem, però quan comencen a anomenar “carrer Sant Bartomeu (Cantonigròs), carrer Sant Bartomeu i carrer Sant Bartomeu S.M de Corcó/Sant Martí/Cantonigròs (SIC, tres vegades el sant Bartomeu amb tot això de Cantoni i Santa Maria de Corcó -poble inexistent!- després) “carrer Major, camí Ral, carrer Major carrer Osona, CN/Esquirol (de L’)”, etc. etc, etc, ja em direu vosaltres què hi enteneu. I us ho faig curt, només n’he copiat un tros perquè no ens hi morim.


Traiem el butà i les llars de foc a lluir, tot a punt, i els comerços anuncien que tanquen tot el matí (sense neveres, ni forns, ni llum poc es pot fer), no sense maleir abans la companyia perquè se li acut d’avisar amb tant poc temps.

I arriba el moment i... ep, què passa! I la llum, que no se’n va? Sí, marxa en alguns carrers i masies, però res de carrers majors i camí Ral i centre del poble. I a mig matí, l’Ajuntament envia pels canals de comunicació habituals (WhatsApp), el paper oficial de la companyia en què es llegeixen les coses com Déu mana, ben posades i separades. I allà hi diu que, a Cantoni, poca incidència d’aquesta qüestió, que només era a l'Esquirol. I tots (i sobretot els comerços) pensem que és per matar-los.


Per què, doncs, no pengen aquest cartell (l'oficial) per advertir-nos exactament de quan/on tallaran el corrent elèctric? Per què ens sotmeten a jeroglífics intraduïbles? Per què, un cop més, Endesa ens pren el pèl? Ho fan expressament? De vegades s’arriba a pensar que sí. Però ja que paguem tant, com a mínim entenguem-nos. I, si qui porta el departament de comunicació resulta que no sap comunicar, que assisteixi a uns cursos per aprendre’n. Que amb els nostres diners segur que n’hi ha perquè pugui arribar-se a fer-ho a fins i tot a Harvard.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Blanca Busquets
Escriu des dels 12 anys i treballa a Catalunya Ràdio des del 1986, on se sent com a casa. També se sent a casa a Cantonigròs, d’on són les seves arrels maternes. Ha publicat unes quantes novel·les, entre les quals Presó de Neu (2003), El jersei (2006), Tren a Puigcerdà (2007), La nevada del cucut (2010, Premi Llibreter 2011), La casa del silenci (2013, premi Alghero Donna 2015), Paraules a mitges (2014) i, l’última, El Crit (2019). Els seus llibres han estat traduïts a diverses llengües.

Web: www.blancabusquets.cat
@blancabusquets
23/11/2021

​Jeroglífics Endesa

11/11/2021

​Les fagedes no cremen

26/10/2021

​El seu Liceu

14/10/2021

​Boscos que parlen

28/09/2021

​Adeu a un amic

16/09/2021

​Bravo CantiBalli

27/07/2021

De fredes i calentes

13/07/2021

​Un fil de seda

15/06/2021

Art que amaga art

25/05/2021

​El fenomen Foradada

Participació