opinió

Traficants d'intimitat

«La intimitat és de les poques coses que ens pertany en aquesta societat ferotge. Sense intimitat som més vulnerables»

per Clara Tena, Barcelona, Catalunya | 20 de novembre de 2021 a les 20:00 |
En temps de delivery, take away, Tinder i Amazon Prime parar un moment i reflexionar pot semblar una eternitat. Avui tot ha de ser ràpid. Allò de satisfer els impulsos, els teus o els dels altres, quan abans millor. El menjar ha de ser ràpid, el jersei el vols per aquesta nit i la cita per ahir. Fins i tot l'orgasme que arribi aviat, que així posem abans Netflix. On queda allò dels preliminars i de la cigarreta de després? I el festeig? Sí, aquell ritual d'agradar abans d'anar al llit amb algú. Ja ho diu ma mare que ara ho fem tot al revés. I té raó. Ens passem la setmana demanant temps per acabar fulminant-lo en un cafè expreso.

Reivindico el temps per gaudir-lo. I, sobretot, el temps per pensar dos o tres cops abans de. Sobretot, abans de cagar-la. En una enquesta a la ràdio preguntaven als oients si guardaven fotos o vídeos íntims del seus ex. Això que en diuen sexting. Vaja, el que seria compartir les teves parts del cos amb un altre per WhatsApp o com sigui. Més d'un 70% assegurava que havia esborrat aquest contingut, però pel que deia l'experta, una sexòloga, més d'un i de tres menteix. Explicava coses tan estranyes com que hi ha qui no es desfà dels vídeos perquè els utilitza com a eina d'autoplaer. I el que és més preocupant, hi ha qui s'ho guarda per si mai ho ha d'utilitzar en contra de l'altra persona. Esgarrifós tot plegat.


Digueu-me antiga, però abans de preguntar si ho has esborrat o l'ús que en podem fer ens hauríem de qüestionar si cal. No tot és un joc ni amb tot s'hi juga. La intimitat és de les poques coses que ens pertany en aquesta societat ferotge. Sense intimitat som més vulnerables. Però sobretot som menys nosaltres per ser dels altres. I no ens hem d'entregar a ningú. Sembla que això és una pràctica habitual i fins i tot hi ha qui ho fa amb més d'una persona a la vegada. També hi ha qui es dedica a repartir fotos dels seus membres a desconegudes. Esgarrifós i fastigós a parts iguals.

I igual de repugnant que les dades que revela l'últim informe d'Unicef sobre l'ús d'internet entre els adolescents. El 42% dels enquestats assegura haver rebut missatges de contingut eròtic o sexual i el 13,8% reconeix haver-ne enviat. Hi ha un 26,8% que afirma que alguns dels seus contactes li ha enviat fotos o vídeos seus de contingut eròtic o sexual. Un 11,4% reconeix que l'han pressionat per enviar fotos i un 8% ho ha fet. I atenció a aquesta xifra. El 3,7% ha patit xantatge amb publicar, difondre o reenviar fotos o vídeos de contingut eròtic o sexual.


Potser hauríem de gastar el temps en comptar fins a tres abans d'apretar el botó d'enviar. També en com educar els joves i no tant joves en aquest tipus de pràctiques. No perquè l'altre ho pugui escampar, que també. Sinó perquè la meva nuesa no es trafica. Ni el meu cos ha de ser a canvi de res. Agradar o no mai pot dependre de com jo tinc els pits o tu tens el penis. La intimitat ve després de. Després de moltes altres coses. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Clara Tena
Periodista, presentadora, reportera en tots els formats: ràdio, premsa i televisió. De la Sénia, l'últim poble de Catalunya. O el primer, segons com t'ho miris. Ara, directora i presentadora del magazín @bentrobats a @laxarxa. A Twitter @claratenabaila
15/01/2022

La vida sense filtres

01/01/2022

Nou any, vells fums

18/12/2021

Només és Nadal

04/12/2021

Qüestió de pilotes

20/11/2021

Traficants d'intimitat

06/11/2021

El fang del sud

23/10/2021

Un rosa amb espines

09/10/2021

​Saber dir adeu

25/09/2021

Veïns, no esteu sols

04/09/2021

Tot torna a començar, o no

Participació