OPINIÓ

La salvarem nosaltres

«La llengua no se salvarà només amb lleis i quotes, sinó amb el retorn de la militància activa pel català. És molt cansat, però és imprescindible»

per Germà Capdevila, 7 de novembre de 2021 a les 20:00 |
Si la preocupació per la llengua havia augmentat amb els darrers estudis de la Plataforma per la Llengua, les últimes dades del Departament d’Educació han fet saltar totes les alarmes. Fins i tot el tòtem més venerat de la recuperació del català, la immersió lingüística, ha deixat de funcionar. La llengua recula a les aules fins a nivells dramàtics.

No només és a les aules, on el català retrocedeix. També a l’audiovisual, on es negocien quotes miserables; a l’àmbit social, on la primera llengua de contacte és el castellà per a la majoria de la població; a la justícia, on després d’un creixement tímid de sentències en català alimentat pels diners públics, ha tornat a desaparèixer; a Internet, on els creadors adopten el castellà per obtenir més audiència.


Qui cregui que la situació preocupant del català pot solucionar-se només amb mesures administratives i amb lleis i normatives s’equivoca de totes totes. És una condició necessària, però no suficient. El català ha escapat diverses vegades de l’extinció, i sempre ho ha fet gràcies a la militància de la ciutadania. La situació actual no és pas diferent de les anteriors.

A començaments del segle XIX, el català s’encaminava a la residualització com tantes llengües europees minoritzades. Mantenia l’ús social en les classes baixes i els ambients rurals, però era un idioma "muerto para la república de las letras", en paraules d’Antoni de Capmany (1742-1813). La renaixença no va ser un moviment imposat per una llei o ordenat per les autoritats, sinó la voluntat d’una burgesia i una intel·liguèntsia  de recuperar la llengua i la cultura i col·locar-les al mateix nivell que la resta d’idiomes del món. 


Cap al final de la dictadura feixista del franquisme, va ser la societat qui va empènyer cap a la recuperació del català en tots els àmbits, del literari al mediàtic i a l’educatiu. La immersió lingüística que avui trontolla va ser impulsada per pares que volien que els seus fills fossin competents en la llengua del país. L’avenç del català va ser formidable, amb més parlants que mai a la història. 

Ambdós casos tenen un denominador comú: la militància. El català s’ha salvat i ha crescut quan l’actitud de la població ha estat de militància activa i sostinguda. El segle XXI ens porta als mateixos desafiaments. El català continua sotmès a un estat hostil a la diversitat lingüística i cultural. Nous condicionants socioculturals tornen a posar en perill la supervivència de la llengua. Torna a ser imprescindible una militància activa pel català de cadascú de nosaltres.


No canviar MAI de llengua (només així el català serà necessari per viure a Catalunya), exigir la documentació en català en tots els actes de la vida públics i privats (formularis, contractes, actes notarials, manuals d’instruccions), exigir ser atesos en català, consumir productes etiquetats en català, donar-nos de baixa de les empreses de servei que no respectin el català (telefonia, llum, gas, etcètera), negar-nos a respondre a teleoperadors que no ens parlin en català, demanar activament el català a les plataformes (inundar-los amb correus electrònics), consumir cultura en català, exigir les classes en català a l’institut i les universitats.

És cert, és molt cansat fer de militant de la llengua 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, 365 dies a l’any. És esgotador, però és el paper que ens toca en aquest segle XXI si volem que el català continuï existint d’aquí a un parell de generacions. Esperar que la solució arribi amb una llei, amb un pla de xoc als instituts o amb una quota a l’audiovisual és una beneiteria.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
16/01/2022

L’exemple de Jordi Cuixart

09/01/2022

Enguany passaran coses

02/01/2022

L’any de la cultura

26/12/2021

Aquest any, sí!

19/12/2021

Estat d'opinió contra el català

12/12/2021

La contraofensiva

05/12/2021

Com es negocia amb un trampós?

28/11/2021

Tornar a la militància

21/11/2021

Esquerdes pressupostàries

14/11/2021

La mort de Montesquieu

Participació