​L'espai públic per a tothom

«És necessari obrir el debat sobre la racionalització dels espais dedicats a terrasses a Vic»

per Isàvena Opisso, 21 d'octubre de 2021 a les 08:00 |
Aquests darrers dies a Vic el tema sobre l'ús de l'espai públic ha tornat a estar sobre la taula. Al passat ple municipal es va aprovar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible per una ciutat més saludable que defineix el model de mobilitat de Vic. Aquest pla recull accions que, de ben segur, seran molt positives per fer de Vic una ciutat més saludable amb carrers més atractius i segurs, i millores per avançar cap a l'accessibilitat amb l'eliminació de barreres arquitectòniques.

Però no només son necessàries millores arquitectòniques, cal concebre l'espai públic com a espai compartit que tots i totes hem de respectar, i malauradament això no és sempre així. Sovint trobem excessos del sector de l'hosteleria vers l'ocupació de la via pública amb una invasió de taules a les voreres de carrers i a les places. Aquest fet posa en evidència que és necessari obrir el debat sobre la racionalització dels espais dedicats a terrasses.


Les normes de convivència de l'espai compartit també passen per fer respectar l'espai per a la circulació de vehicles i els aparcaments: és habitual trobar cotxes aparcats als carrils bici que impedeixen la circulació de forma segura, com també és habitual trobar cotxes aparcats en doble fila o mal aparcats, especialment a les hores d'entrada i sortida de les escoles, que dificulten la circulació fluida de vehicles i vianants.

La cursa infantil adaptada que va tenir lloc a Vic el passat cap de setmana va reobrir, un cop més, el debat sobre les necessitats de la població amb diversitat funcional: de poc servirà una vorera sense barreres arquitectòniques per a una persona amb mobilitat reduïda si ha d'esquivar una taula de bar per accedir-hi, i no pot travessar el carrer perquè hi ha un cotxe mal aparcat.


Sens dubte, calen inversions en millores arquitectòniques però també calen campanyes de sensibilització i mesures perquè la ciutat sigui pels veïns i es pugui gaudir d'un espai públic de qualitat i per a tothom.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Isàvena Opisso
Osonenca, bibliotecària de professió i vocació, amant de la música clàssica i l’òpera, membre de la junta de l’associació LGTB TALCOMSOM, defensora del transport públic i els serveis públics, activista pels drets socials i per la llibertat de les persones.
30/11/2021

Escoles sense biblioteca

21/10/2021

​L'espai públic per a tothom

15/07/2021

El Lleó de Vic, orgull del barri del Remei

20/05/2021

​Cal un nou aparcament al centre històric de Vic?

20/04/2021

​Transformar la ciutat a cop de pedal

11/03/2021

​Escoles (no del tot) inclusives

19/01/2021

​Un bus a Vic per la mobilitat sostenible

01/12/2020

La cavalcada de Vic: Un recorregut per a tothom

20/10/2020

​El bus urbà i la nova normalitat

12/06/2020

La bandera LGTBI al balcó dels ajuntaments

Participació