OPINIÓ

Els comptes de Martín Villa

«Els familiars de les víctimes han hagut de cercar a l’Argentina la justícia que no existeix a l’Espanya que el va condecorar»

per Germà Capdevila, 17 d'octubre de 2021 a les 20:00 |
L’Espanya que encara dona lliçons d’història als països d’Amèrica de la mà de catedràtics del nivell de Toni Cantó queda més que retratada quan des de fora se la posa davant el mirall. Aquest cop de la mà de la justícia argentina, que aplica el principi de la jurisdicció universal en relació als crims de lesa humanitat.

Franco i Pinochet van morir al llit. Videla va morir –literalment– assegut al vàter de la cel·la de la presó comuna on complia condemna de cadena perpètua. Que l’espanyola és una democràcia pinochetista és ja una realitat incontestable. La imatge és nítida: una jutgessa argentina investiga i processa un responsable polític d’assassinats polítics i tortures, mentre el cap de l’Estat –el rei Felip– el condecora. 


El pecat original de la transacció entre els demòcrates i els hereus del feixisme encara marca la política espanyola. La impunitat és inviolable i el feixisme és encara mirat amb simpatia i condescendència per la majoria dels espanyols. 

La feblesa de la democràcia s’ha tornat a comprovar aquesta setmana amb el repartiment repugnant que PP i PSOE han fet del Tribunal Constitucional i el Tribunal de Comptes. L’un controlarà els guardians de les essències pàtries i l’altre dominarà l’encarregat de vigilar la corrupció dels governants.


Són dos tribunals, però només un és part del Poder Judicial. El de Comptes és un organisme administratiu amb unes atribucions arbitràries i autoritàries que hom no troba a les democràcies consolidades, on la denominació no acostuma a ser "tribunal" (per no confondre’l amb la Justícia, sinó "contraloria".

Els organismes de control dels comptes públics es limiten a verificar la legalitat de l’execució pressupostària dels governs, i en cas de trobar irregularitats, envien les actuacions a la Justícia, que inicia un procés judicial amb totes les garanties democràtiques.


A l’Estat espanyol, l’organisme administratiu anomenat "Tribunal de Comptes" actua com si fos un tribunal judicial, i sense cap garantia democràtica pot ordenar una confiscació de béns de caire medieval. Mentrestant, corruptes i assassins són protegits i condecorats. Que la justícia argentina ens empari!

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
28/11/2021

Tornar a la militància

21/11/2021

Esquerdes pressupostàries

14/11/2021

La mort de Montesquieu

07/11/2021

La salvarem nosaltres

31/10/2021

Glasgow o els lemmings

24/10/2021

PP i PSOE, sempre d’acord

17/10/2021

Els comptes de Martín Villa

10/10/2021

Res a celebrar

02/10/2021

El dia que l’Estat va ampliar la base

26/09/2021

Jugada mestra de l'Estat

Participació