FIL DIRECTE

El dia que l’Estat va ampliar la base

«Entre l’1 i el 3 d’octubre de 2017 l’acció repressiva i antidemocràtica de l’Estat va contribuir de manera decisiva a la consolidació de la majoria social de l’independentisme»

per Germà Capdevila, 2 d'octubre de 2021 a les 20:00 |
Les diferències entre Catalunya i Espanya van elevar-se a la categoria de conflicte polític l’any 2010, quan l’Estat va decidir violentar la voluntat popular expressada en referèndum i desvirtuar l’Estatut d’Autonomia. D’aleshores ençà, el conflicte va escalar seguint un patró ben clar: la part catalana reclamava negociar un nou encaix, i la part espanyola s'hi negava en rodó. 

La consulta del 9-N va ser un punt àlgid del conflicte i les eleccions plebiscitàries posteriors van aconseguir una majoria en escons al Parlament però no en vots a les urnes. Tanmateix, la constatació de la negativa de l’Estat a obrir cap negociació (ni pacte fiscal, ni transferència de competències, ni protecció de la llengua, ni res de res), va fer créixer el suport electoral de l’independentisme fins a nivells mai vistos.


L’1 d’octubre el conflicte Catalunya-Espanya va arribar al clímax. La voluntat del govern de celebrar el referèndum de manera unilateral i sobretot l’autoorganització del poble per driblar la repressió desfermada sense aturador a partir del 20 de setembre van mostrar per primera vegada que l’Estat podia perdre el control sobre Catalunya. De fet, entre l’1 i el 3 d’octubre el va perdre.

El joc del gat i la rata amb les webs i el sistema informàtic del referèndum, que els serveis d’intel·ligència d’un dels estats més importants de la Unió Europea no van ser capaços de tombar; el pla per introduir i distribuir pel territori urnes i paperetes; la defensa dels llocs de votació la nit del 30 de setembre i el mateix dia 1, la vaga general del 3 d’octubre, són només alguns dels exemples d’aquells 3 dies de sobirania catalana on l’Estat va perdre el control de Catalunya.


Aquell mateix 3 d’octubre es va incomplir la normativa aprovada els dies 6 i 7 de setembre, que preveia la declaració d’independència 48 hores després del referèndum. El que va passar a partir d’aleshores és material de treball dels historiadors, que hauran de destriar el gra de la palla per bastir l’explicació plausible que encara no tenim.

Sigui com sigui, tot i el fracàs de l’embat de l’octubre de 2017 per assolir la independència, és innegable que el llegat d’aquells fets és tradueix en un creixement sostingut i sòlid de l’independentisme a les urnes. Ja supera el 52%, malgrat les desavinences entre les diverses famílies del moviment. Això és així, en gran part, perquè el fracàs més gran dels fets d’octubre del 17 és el de l’Estat, que va mostrar la seva cara més fosca i va deixar clar a centenars de milers de catalans que la convivència en igualtat de condicions amb l’Espanya de matriu castellana és impossible. L’Estat va ampliar la base social de l’independentisme més que qualsevol acció del propi moviment.


Enguany les urnes van validar l’aposta per un escenari de diàleg, semblant al que es va produir a Irlanda del Nord als anys 90 del segle passat, amb l’enorme diferència de l’absència de violència per la part catalana, tot i que la repressió espanyola no s’allunya gaire de la repressió britànica. Sigui quin sigui el resultat final –un acord o un nou embat unilateral– la negociació carrega de raons l’independentisme i en valida la condició d’actor polític del conflicte. Potser s’assolirà un acord o potser caldrà un altre octubre, Sigui com sigui, caldrà preparar tots els escenaris. La majoria social de Catalunya vol la independència, i tard o d’hora es farà realitat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
28/11/2021

Tornar a la militància

21/11/2021

Esquerdes pressupostàries

14/11/2021

La mort de Montesquieu

07/11/2021

La salvarem nosaltres

31/10/2021

Glasgow o els lemmings

24/10/2021

PP i PSOE, sempre d’acord

17/10/2021

Els comptes de Martín Villa

10/10/2021

Res a celebrar

02/10/2021

El dia que l’Estat va ampliar la base

26/09/2021

Jugada mestra de l'Estat

Participació