opinió

La gratuïtat 0-3 i altres mesures necessàries

«No, no necessitem un pàrquing gratis de bebès. Volem que estiguin al centre, que es contemplin les seves necessitats, però també les nostres com a famílies»

per Alba Carreres, Barcelona, Catalunya | 28 de setembre de 2021 a les 20:05 |
La gratuïtat 0-3 és una molt bona notícia, però cal que vagi acompanyada d’altres mesures. Els infants que cursin i2 a les escoles bressol de titularitat pública seran els qui formaran part del primer tram de gratuïtat que el Govern preveu per aquest 2022, una de les promeses estrelles que per fi serà realitat.

I aquesta és, sense cap mena de dubte, una molt bona notícia: Per qui no estigui posat en aquest món actualment un terç del cost de les escoles bressol públiques l'abonen les famílies, un altre terç els ajuntaments i la part restant la Generalitat. El cert és que hi ha localitats on no hi ha un sistema de tarifació social proporcional als ingressos de la unitat familiar i hi ha famílies que han de pagar uns 450 euros perquè el seu fill/a vagi a l’escola bressol municipal. No tothom s’ho pot permetre. 


I si has calculat malament o no hi has pensat i et trobes amb una criatura lactant i una altra de dos anys la broma se’t pot arribar a disparar fins als 900 euros. Segurament no compensa el fet d’anar a treballar. Per a totes aquestes famílies el cert és que la gratuïtat 0-3 els arriba al millor moment. Per altres un pèl tard. 

Aquesta mesura està molt bé. Però no n’hi ha prou. Cal donar opcions reals per prendre decisions realistes. Paral·lelament a la gratuïtat del 0-3, cal ampliar els permisos de maternitats, perquè les mares que ho vulguin no hagin de deixar les criatures en mans de tercers en ple període d’exogestació, moment en el qual l’infant s’adona que és una criatura a part, separada de la seva mare.  


Cal donar opcions reals perquè hi hagi una conciliació laboral i familiar respectuosa també amb la infància. Perquè cal posar la família al centre, les cures al centre, cal reformular el sistema productiu posant les persones com a punt de partida. I sí, fet això està en mans de l’Estat. Però hi ha altres petites mesures que poden acompanyar aquesta bona notícia de la gratuïtat 0-3. Una d’elles és el ja esmentat sistema de tarifació social, fet indispensable per tal de garantir un sistema més just i igualitari de pagament del servei públic. 

Una altra de les mesures és garantir que tothom que vulgui optar a una plaça pública la tingui, perquè tal com està muntat el sistema és una autèntica loteria. No hi ha prou places públiques per a tothom qui desitja tenir-ne una. Hi ha famílies que ho intenten cada any i no hi entren. L’ampliació d’oferta pública de qualitat és indispensable.


Imaginem que una família que fa dos anys que intenta accedir a la plaça municipal es queda en llista d’espera del número de desempat i finalment ha d’optar per una plaça privada d’escoleta. Què passa? Que aquesta persona té menys dret d’obtenir una plaça pública i per tant com que no ha tingut sort tampoc pot obtenir l’ajuda? Com funcionarà tot plegat?

Hi haurà alguna altra mesura des d’algun altre departament per poder garantir que no només les àvies i avis hagin de carregar amb el treball no remunerat de la criança de les 16.30 h quan han de portar els infants a extraescolars? Es contempla per exemple mesures per una reducció de jornada o jornades flexibilitzades sigui quina sigui la teva posició de treball tant per a homes com per dones?

Conciliar no és tenir un lloc on deixar les criatures per poder treballar. Conciliar és tenir opcions per fer més compatible dues tasques, dues feines, la remunerada i la que no ho és. És posar d’acord als membres d’una unitat familiar, és una crida a estar junts, a tenir temps de qualitat. I sí, em reitero, que les 0 a 3 siguin gratuïtes és un pas endavant, perquè els diners no suposin una barrera per ningú, per fer el que volen, el que desitgen, sense que sigui una obligació ni una imposició.

Però perquè una actuació sigui lliure hi ha d’haver possibilitats reals per escollir, i avui dia no hi són. Perquè cap mare hagi de renunciar a la seva feina per no poder pagar cap escola bressol, però tampoc hi ha d’haver cap mare que hagi de renunciar a la seva criança per no tenir el privilegi de poder-s’ho permetre.

No, no necessitem un pàrquing gratis de bebès. Volem que estiguin al centre, que es contemplin les seves necessitats, però també les nostres com a famílies. Cada família és un món i cadascú sap el que hi té a casa seva. I poder escollir és clau. Gràcies per fer un pas endavant, però no ens oblidem dels graons que cal continuar pujant.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació