opinió

El republicanisme cívic de Mercè Generó

«Exerceix un lideratge basat en l'autoritat, amb el treball, la coherència, el compromís i la capacitat de fer xarxes internes»

per Marina Geli, 20 de setembre de 2021 a les 20:05 |
Òmnium d'Osona cada any, entorn la Diada, rendeix homenatge a una persona osonenca que reuneix atributs de compromís social. Enguany Mercè Generó, la gerent d'Osonament, ha sigut la persona homenatjada. Ella i l'entitat Osonament que dirigeix són exemples del que Hannah Arendt anomenava el republicanisme cívic. Ciutadania compromesa, personalment i professionalment, individualment i comunitàriament amb la gent i el país.

Hannah Arendt, politòloga alemanya d'origen jueu (1906-1975), teoritza, des del pensament polític, entorn l'ètica republicana. La democràcia requereix construcció de teixit social amb sentit cívic de tots els ciutadans enfront un món dominat per l'individualisme i els interessos econòmics. Tothom és actor polític més enllà de les institucions.


Mercè Generó és una gran professional que durant més de quaranta anys ha ajudat a liderar l'estil, l'ADN d'Osonament; al servei de les persones amb malaltia mental i addiccions referent a tot Catalunya més enllà de la comarca. Osonament practica, des de fa anys, l’acció integrada social i sanitària amb les persones amb trastorns mentals i addiccions.
 

Com va argumentar en Joan López, infermer durant molts anys de l'Hospital de Vic i amic de la Mercè, ella: gran persona, professional i patriota alhora, indestriablement. Osonament, entitat social fundada a Vic, l'any 1978, per persones que volien atendre als infants i adolescents amb trastorns mentals i de conducta. La Fundació  Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, actualment Osonament,  representa una societat civil molt compromesa amb la comunitat i, alhora, en la recuperació democràtica, social i cultural desprès del llarg franquisme.

Abans de la recuperació a Catalunya de l'autogovern (primeres eleccions autonòmiques postfranquistes l'any 1980) i de les eleccions municipals del 1979 una societat civil molt resilient durant els anys de la dictadura crea serveis comunitaris amb l'aliança de professionals i persones afectades.


Aquesta xarxa civil que s'estructura en els primers anys de recuperació democràtica entorn de necessitats sanitàries, socials, culturals, esportives, de lleure. Entitats entorn de les persones amb discapacitat, malaltia mental, centres de planificació familiar, suport a la infància, lluita contra la pobresa, contra la discriminació, activitats d'esbarjo, defensa del català, van ser la llavor d'un patriotisme social ric, divers. Amb la recuperació dels ajuntaments democràtics aquells assumeixen una aliança amb aquestes entitats i progressivament la Generalitat va anar acreditant i finançant els serveis. L'ajuntament de Vic i els altres d'Osona, progressivament, s'impliquen en la institució.

La Mercè Generó representa una generació de professionals que han treballat i transformat aquestes entitats, moltes encara existents, cap a un model de servei públic des de la iniciativa social sense ànim de lucre. Llarga continuïtat en la mateixa entitat i capacitat de liderar processos de transformació constant. Decisions difícils orientades la millora del servei. Una dona de Folgueroles, filla de pagesos i de filadora del tèxtil, forta, excursionista que vol créixer i servir alhora.

Quins són els elements distintius de Mercè Generó i d'Osonament per ser exemples per a joves professionals i entitats d'economia social? Mercè Generó exerceix un lideratge basat en l'autoritat, amb el treball, la coherència, el compromís i la capacitat de fer xarxes internes amb les persones ateses, les famílies, els professionals i externes amb la ciutat i pobles d'Osona, amb l'ajuntament de Vic, amb la comarca. Aliances amb els centres de salut, amb els serveis de salut mental sanitaris, els serveis socials. Immersos en la vida cultural, col·lectiva, comunitària per poder dignificar la vida de les persones amb malaltia mental i treballar per la inclusió. Empatia personal i institucional.

Osonament ha articulat una governança democràtica, amb càrrecs electes municipals i comarcals, participació dels professionals de l'entitat, de les persones ateses i de persones amb alta implicació social territorial. Bon govern de l'entitat, amb rendiment de comptes, transparentment.

L'atenció se centra en la persona, amb acompanyament i cura preservant la dignitat de la  persona amb malaltia mental. La comunitat és l'àmbit d'intervenció per tenir societats locals acollidores, que lluitin contra l'estigma, que s'ocupin de les diferents necessitats  (sanitàries, socials, laborals, de lleure) de les persones amb malaltia mental/addiccions, de manera integrada, inclusiva, des de la proximitat.

La clara mirada innovadora de la Mercè Generó ha incorporat la sostenibilitat com a pràctica integrada, en els edificis, en els espais, en els processos, en els materials, en els temps de treball i en el temps personal. Reconvertir la pràctica de l'entitat en la cultura verda, sostenible, social i mediambientalment.

La Universitat de Vic-Central de Medicina s'ha convertit amb un aliat constant amb Osonament per construir junts coneixement, recerca, innovació, formació a estudiants de la Facultat de Medicina i d'altres disciplines.

Catalunya és terra fèrtil de persones com la Mercè Generó i d'entitats com Osonament. Són servei públic amb alt valor afegit, en ocasions més flexibles que les de gestió directa. Són l'exponent del republicanisme cívic que fa república constantment abans de poder proclamar-la. El compromís social i nacional junts. Fer nació interpretant-la com la millora de la vida quotidiana i, en especial, les de més vulnerabilitat.

Què és nació? Tornem al pensador francès Ernest Renan: el plebiscit diari en la millora de la vida quotidiana. Les persones, les institucions i els vincles comunitaris fan que els pobles siguin nacions amb fort sentiment de pertinença per millora la vida de les persones. I a Catalunya està garantit, llibertat individual i col·lectiva, inseparables.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
04/10/2021

Immunitat mundial Covid-19

20/09/2021

El republicanisme cívic de Mercè Generó

06/09/2021

Globalització, geopolítica i Covid-19

23/08/2021

L'era post-Messi: el nou 10

09/08/2021

Dos anys de Covid-19

26/07/2021

L'avortament a Catalunya

12/07/2021

Cinquena onada

28/06/2021

Variant Delta Covid-19

14/06/2021

Temps de redarquia

31/05/2021

Postcovid

Participació