Anar-hi anant

«El cor del règim s'alegra de les contradiccions que s'evidencien en l'espai de Junts, i que s'acaben extrapolant al conjunt de l'independentisme»

per Josep Huguet, 14 de setembre de 2021 a les 20:00 |
No vull que les accions d'irresponsables, inconscients i inconsistents m'amarguin la vida. No vull que em facin caure en la desesperança que és el primer pas per apuntar-se al tantsemenfotisme o al conservadorisme alimentat des de l'oligarquia espanyola i des dels poders fàctics catalans de sempre. Vull denunciar la via rebuscada, camuflada de radicalitat independentista, per retornar a la gestió del més pur autonomisme DIBA i de l'statu quo.

Aquesta és la via de Junts quan ha marginat de la Taula i desautoritzat de forma cruel i humiliant els seus consellers, nomenats per Jordi Sànchez en contra del sector populista juntaire contrari a entrar al Govern. Aquesta línia de bombardejar des del primer moment una estratègia de negociació pactada en l'acord de Govern podria ser titllada de quintacolumnisme al servei del búnquer del règim que a hores d'ara està aplaudint amb les orelles? Prou. No els vull dedicar ni una línia més.


Malgrat l'escuma més fastigosa de la política partidista, el país té un bon solatge, per sort. Agafem-nos a algunes notícies recents. Microsoft ha escollit Barcelona per acollir el hub d'R+D centrat en models d'Intel·ligència artificial. Aquesta inversió ha comptat amb l'assessorament de l'agència Acció. És la quarta ciutat europea escollida i per les declaracions del responsable de Microsoft Europa, l'elecció tenia a veure amb l'alta densitat de capital humà i empreses tecnològiques de Barcelona/Catalunya. En cap moment va sortir el tema de l'aeroport, entre altres raons perquè faria riure que una empresa dedicada a crear xarxes no pogués treballar en xarxa i s'ho jugués tot als desplaçaments intercontinentals. Una nova inversió, doncs, que donarà un impuls a la innovació i la generació de llocs de treball al nostre país.

La segona notícia és que la farmacèutica Hipra amb seu a Amer (Selva) subministrarà més de 50 milions de dosis de la vacuna que ha patentat contra la Covid-19 al Vietnam amb l'objectiu de fer front a la pandèmia. Quan s'hagin fet els estudis clínics locals i tinguin l'autorització de les autoritats del país asiàtic es podrà subministrar. Vietnam ha optat per aquesta vacuna perquè optimitza la seguretat i indueix una resposta immunitària que neutralitza el virus. Un altre avantatge de la vacuna catalana és que es conserva entre 2 i 8 graus, fet que afavoreix la distribució i logística.


Tercera notícia. Aquesta setmana passada s'han presentat les bases del Pacte Nacional per a la Indústria que han de servir per acompanyar i accelerar la transformació econòmica basada en una indústria catalana més tecnològica, més digital, més sostenible més internacional i amb llocs de treball més qualificats.

Per això la quarta notícia enllaça amb l'anterior quan ens assabentem del desbordament de la demanda de places d'FP, per primera vegada en dècades. El mes de juliol el Depar­ta­ment d'Edu­cació va anunciar la creació de 4.215 noves pla­ces d'FP de grau mitjà per fer front a l'incre­ment "excep­ci­o­nal" de la demanda. La tendència dels dar­rers anys era d'un aug­ment d'entre un 1,5 i un 2% pel que fa a les sol·lici­tuds, però enguany ha estat d'un 23%. Aquests darrers dies el departament ha afegit més oferta, en veure que amb l'increment anunciat al juliol no n'hi havia prou. A més, s'han obert de forma il·limitada les places de l'Institut Obert de Catalunya, que fa educació a distància. Ara només faltaria que, d'una vegada, una autoritat única coordinés i manés sobre els tres tipus de formació professional: la reglada, l'ocupacional i la continuada. I alhora que l'FP dual fos molt aviat la majoritària que s'impartís entre escoles i empreses.


D'altres notícies interessants. Nadia Calviño, la guardiana de l'ordre i l'oligarquia al Govern Sánchez, ha rebutjat qualsevol arranjament del greuge fiscal dels valencians deixant al president Ximo Puig penjat; és previsible que la desafecció que va anar creixent a Catalunya per raons com aquesta es produeixi a València, Balears i fins i tot a l'Espanya buidada per Madrid. També s'ha fet públic que el president Sánchez podria estar cedint a les pressions d'Ana Patricia Botín, que l'havia acusat de presidir un govern bolivarià i havia amenaçat de retirar la seu del Banc Santander d'Espanya; Botín vol evitar la derogació de la reforma laboral que suposaria que el banc no podria realitzar el proper ERO; vol evitar la creació d'una banca pública i d'una empresa pública d'energia. Totes aquestes notícies mostren un biaix de bunquerització de la cúpula del PSOE que podria portar a l'expulsió de Podem i posar la catifa vermella a l'accés del PP i Vox al pròxim govern. I per què poden ser bones aquestes notícies? Perquè augmenten les contradiccions entre demòcrates i postfranquistes, entre bases socials de classes mitjana i baixa i l'oligarquia.

Així que el fet que el país, malgrat tot, estigui tirant endavant, i que el règim i els aparells de l'Estat estiguin entrant en una espiral reaccionària de la qual se'n puguin aprofitar per créixer les opcions democràtiques favorables a les Repúbliques, començant per la catalana; fa més incomprensibles i denunciables les accions d'aquells que faciliten als principals responsables del règim cortines de fum que amaguen les seves contradiccions. En canvi, el cor del règim s'alegra de les contradiccions que s'evidencien en l'espai de Junts i que s'acaben extrapolant al conjunt de l'independentisme, i ens fa a tots partícips i víctimes dels seus espectacles.

Per això, em permeto apel·lar Pere Aragonès: "President, no pensi en les urnes. Aguanti per coherència i responsabilitat". Que qui es posa en un laberint busqui la seva sortida.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Josep Huguet
Enginyer i historiador manresà. Va ser diputat des del 1995 al 2004 i conseller de la Generalitat des del 2004 fins al 2010. A Twitter: @Josep_Huguet.
14/09/2021

Anar-hi anant

31/08/2021

Assemblees

17/08/2021

Lectura d'estiu

03/08/2021

Només són serps?

20/07/2021

Prendre'ns la mida

06/07/2021

La trinxera del consum

22/06/2021

I ara què?

08/06/2021

La prosperitat

25/05/2021

No toqueu Tarradellas

11/05/2021

PSOE, cara o creu

Participació