​Un fil de seda

«Un fil de seda uneix diverses generacions de Cantonigròs que fa anys que aposta per la cultura i per la socialització»

per Blanca Busquets, 13 de juliol de 2021 a les 08:00 |
Vaig presentar l’acte dedicat a celebrar el 75è aniversari del Concurs parroquial de Cantonigròs. Com a presentadora, no vaig dir gaire res, però sí alguna cosa al començament, per parlar del fil de seda de Cantoni, un fil de seda que, com tots els fils de seda, no es veu i no es trenca. 

Els que hi eren, ja em van sentir, i ara ho explico aquí: aquest fil de seda és el que uneix les diverses generacions d’aquest poble que fa molts anys que aposta per la cultura i per la socialització. Concretament, vaig dir que jo tinc aquesta idea, que em sembla cada cop més clara, cada cop més evident, que a Cantoni hi ha aquest fil secret que és de seda, que sorgeix i brilla en el Concurs Parroquial, amb les lletres, i continua i es fa fort amb la música del Festival. Perquè aquest, Cantoni, no és un poble qualsevol. 


En temps del Concurs de poesia, sota l’empara de la parròquia, es va poder treure l’estendard del català que, en aquell moment, romania amagat sota les pedres. Joan Triadú, amb Jordi Parcerisas i d’altres, li va treure la pols de la derrota i dels anys fatídics, i s’hi va atrevir. Cantoni era un poble petit, d’acord, amagat de les grans ciutats on el català es perseguia d’una manera més cruent. Però no era fàcil. Per menys d’això et tancaven a la presó anys i panys o et feien un consell de guerra. Penso que hem d’agrair, i molt,  aquesta lluita per la llengua duta a terme per algú que l’estimava desesperadament. 

I van passar els anys, i va venir el Festival. Era el fil de seda que brillava sota la llum del sol i ningú no sabia ben bé què era, què n’havíem de fer, fins que el vam tirar endavant, aquesta vegada tot el poble (sense tothom, hauria estat impossible), i Cantoni va passar de ser conegut com un baluard de les lletres a brillar amb llum pròpia a l’univers de la música i la dansa d’arreu del món, durant anys i més anys. D’omplir el poble de cultures, alegria i coneixement. De música i més música.


Les coses s’acaben un dia, i no és moment ara de glossar perquès. Sí, però, de fer esment d’aquest fil de seda que, en podeu estar segurs, si ja lliga històries i projectes locals que tenen molt de pes (penso ara en els itineraris de veus de Cantoni, quin gran llegat per a la història catalana i del món rural en general!), lligarà aviat algun projecte que ens enorgullirà com a cantonigrossencs i com a catalans que ens mostrem al món per alguna raó que fa que els altres ens envegin (ens ho diuen) per haver estat capaços de dur-la a terme.

Si us hi fixeu bé, veureu que el fil de seda encara hi és. Però, com les musses, no baixa del cel, cal treballar-lo. Som-hi. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Blanca Busquets
Escriu des dels 12 anys i treballa a Catalunya Ràdio des del 1986, on se sent com a casa. També se sent a casa a Cantonigròs, d’on són les seves arrels maternes. Ha publicat unes quantes novel·les, entre les quals Presó de Neu (2003), El jersei (2006), Tren a Puigcerdà (2007), La nevada del cucut (2010, Premi Llibreter 2011), La casa del silenci (2013, premi Alghero Donna 2015), Paraules a mitges (2014) i, l’última, El Crit (2019). Els seus llibres han estat traduïts a diverses llengües.

Web: www.blancabusquets.cat
@blancabusquets
23/11/2021

​Jeroglífics Endesa

11/11/2021

​Les fagedes no cremen

26/10/2021

​El seu Liceu

14/10/2021

​Boscos que parlen

28/09/2021

​Adeu a un amic

16/09/2021

​Bravo CantiBalli

27/07/2021

De fredes i calentes

13/07/2021

​Un fil de seda

15/06/2021

Art que amaga art

25/05/2021

​El fenomen Foradada

Participació