OPINIÓ

La planxa

«No, Carmen: el "temazo" és a quina hora es planxa i qui posa la rentadora i planxa»

per Alba Carreres, 8 de juny de 2021 a les 20:01 |
Hi ha moltes coses que no s’entenen sobre la nova factura de la llum. En primer lloc, perquè aquesta mena de factures, ja de per si, són indesxifrables per la majoria de mortals. Des de fa uns dies entre les 00:00 i és 8:00 és més barat planxar, posar la rentadora o el forn i se suposa que és en nom de la sostenibilitat.

El cas és que durant el mes d’abril del 2021, més de la meitat de l’increment de preus de la cistella de despeses d’una família es deu a la pujada de la llum. De fet durant l’abril hem pagat l’electricitat més cara de l’última dècada. No se’ns havia promès que baixaria? Ens hem de convertir en noctàmbuls a partir d’ara perquè així sigui? 


Sí, el consum d’electricitat ha de baixar per frenar l’emergència climàtica, i la mobilitat sense emissions no existeix. Però consumir de nit per si sol no redueix el consum, només perjudica les usuàries, que hauran de fer el "bath cooking" en "after hours" per no haver de pagar més en l’electra. 

A qui beneficia tot plegat? A la família amb pocs recursos que haurà de fer una rave per tots els veïns amb el soroll de la rentadora a les cinc de la matinada o al progre nou-ric que aparcarà el Tesla i el deixarà endollat tota la nit? De debò ens creiem que l’oligopoli amagat darrere de logos amb fulles i moltes floretes pensarà en sostenibilitat? O en com fer-te creure sostenible al mínim cost i màxim benefici?


I què passa amb la pobresa energètica? Fa ben poc vaig entrevistar una família de Barcelona que vivia sense llum, sense aigua calenta, amb una criatura petita. Aquí, no a un altre país, ben a prop de casa. Podem fer veure que no passa, amagar el cap sota l’ala, però el subministrament essencial d’energia és un dret humà. A aquesta família no li parlis de quina hora ha de posar la rentadora, perquè bàsicament no en té. 

Tal com explica Tom Kucharz, d’Ecologistas en Acción, la clau rau en regular el sistema marginalista de fixació de preus del mercat majorista d’electricitat, de tal manera que s’eviti que les empreses verticalment integrades puguin manipular l’oferta de les seves centrals de producció, sí que seria un bon començament per ser més sostenibles. 


I sí, repeteixo que entre tots i totes ens hem de conscienciar per baixar el consum de l’electra i frenar així l’emergència climàtica, però també s’ha de frenar l’extensió dels oligopolis que ara es vesteixen de pseudosostenibles per vendre encara més. Disfressar el llop amb pell de xai no el farà ser més amable, anomenar les coses pel seu nom permetrà que com a societat en parlem. 

Fa unes setmanes Carmen Calvo desviava l’atenció quan se li preguntava sobre la nova factura de la llum: "el temazo no es a qué hora se plancha, sino quién plancha", utilitzant el feminisme com una nova cortina de fum. No, Carmen: el "temazo" és a quina hora es planxa i qui posa la rentadora i planxa.

I sí, és important el repartiment de tasques en una unitat familiar, però utilitzar el feminisme en va, com a cortina de fum, només farà devaluar la seva tasca, la seva missió i els seus objectius. Ah, i ja que treus el tema, no només "el temazo" és qui fa les tasques físiques, també qui duu la càrrega mental. I dit això, si no s’ajuda a qui realment ho necessita, les persones perjudicades són les de sempre. 

Famílies nombroses que van a rentadora per dia, famílies monoparentals que no poden decidir a quina hora la posen perquè aprofiten qualsevol moment que puguin per fer-ho, famílies que els costa una barbaritat conciliar, que ho fan com poden i que ara a més hauran de fer malabars per posar el forn, la rentadora o el rentaplats a l’hora que s’ha decidit perquè és el que toca.

Perquè en lloc d’ajudar i fer-ho més fàcil tot plegat sembla que ens vulguin posar més pals a les rodes i al final ens haurem de plantejar la vida familiar com si fos una gimcana. No seria més senzill promocionar l’ús d’energia solar i les plaques fotovoltaiques amb fets i lleis directes? Ui no, que s’ha de pagar el "Castor".

No seria més senzill explicar-nos els motius reals d’aquest canvi? És més senzill utilitzar una cortina de fum de feminisme, desvirtuant així qualsevol vincle d’interseccionalitat. I què passa amb el green washing que està havent-hi amb tot plegat. De debò ho fan perquè creiem que tot plegat és més sostenible? Perquè només així serem més sostenibles.

I així només aconseguiran, que en lloc d’estimar la natura, la nostra terra i els recursos naturals, l’odiem encara una miqueta més, com si no en tingués prou, i hi haurà qui s’apuntarà al carro d’allò de “és que ser sostenibles ens farà ser més pobres”, i tot i que pensem tot el contrari no els ho podrem negar.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Alba Carreres
Periodista i coordinadora de Criar.cat, el portal de criança de NacióDigital. A Twitter és @albacarreres
08/06/2021

La planxa

26/05/2021

Conciliar a l’estiu val 500 euros

11/05/2021

Maternar ens fa ser més anticapitalistes

03/05/2021

Per què un permís menstrual?

Participació