opinió

Debats que no tenim

«El 15-M va generar grans suports i va voler obrir grans debats per transformar aquesta societat»

per Jordi Mir, 19 d'abril de 2021 a les 20:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ada Colau hauria deixat Twitter fa 10 anys quan es preparava el 15-M? Ada Colau seria alcaldessa de Barcelona sense Twitter? Hauria existit el 15-M sense Twitter? Moltes de les mobilitzacions d'aquell 2011 a diferents llocs del món es van associar a les creixents xarxes socials, fins a l'extrem de trobar afirmacions que deien: "Sense Facebook, Twitter, les primaveres àrabs no haurien tingut lloc".

La fascinació per les xarxes, una realitat nova, emergent, potser va generar anàlisis massa ràpides i contundents. Cal tenir present que en tota mobilització al llarg de la història les xarxes han estat importants i cada època en té les seves (publicacions de diversos tipus, llocs de trobada, novetats tecnològiques...).


Al començament del segle XXI, en els moments precedents i posteriors al 15-M, tot espai de mobilització entrava a les xarxes socials, creava les seves identitats digitals, els seus comptes, i començava a fer circular diferents tipus de continguts. Les xarxes socials han servit i serveixen per comunicar, per trobar-se, per fer campanyes... Han estat una eina molt útil, especialment per qui no en tenia d'altres. "Ara ja m'és igual el que digui La Vanguardia, tinc Twitter!". Això ens deia en una recerca feta durant els mesos posteriors al 15-M una activista que anys després passaria a la política institucional. La Vanguardia segueix tenint molt poder, per veure-ho n'hi ha prou amb llegir amb ulls crítics el llibre que ara publica Màrius Carol sobre la seva etapa com a director i el procés. Que activistes del 2011 pensessin que Twitter podia oferir una alternativa al poder de La Vanguardia ens ha de convidar a analitzar la importància de les xarxes.

Les diferents raons que planteja Ada Colau per abandonar Twitter són de gran profunditat (les explica aquí) i ens haurien de portar a debats fonamentals per a la nostra societat. Però no els estem fent i no sembla que els haguem de fer... En Joan Serra Carné escrivia un interessant article per provar de no desaprofitar l'ocasió d'aprofundir en problemes que ens afecten. El 15-M diria que també buscava poder aprofundir en debats i transformacions pendents. El manifest originari de Democràcia Real Ja de la primavera de fa 10 anys acabava amb el següent punt: "És necessària una Revolució Ètica. Hem posat els diners per sobre de l'Ésser Humà i els hem de posar al nostre servei. Som persones, no productes del mercat. No soc només el que compro, per què ho compro i a qui l'hi compro".


Fa 10 anys el 15-M va sorgir d'una necessitat i reivindicació ètica, com acostuma a passar en moltes mobilitzacions. Va néixer d'allò que era insuportable i s'expressava la falta d'ètica existent a la política, a l'economia... La paraula ètica multiplicava la seva presència en aquells anys. El 15-M era una resposta. Una resposta que volia parlar d'allò que no es parlava prou on s'havia de parlar. A Twitter s'hi podia parlar, però no n'hi havia prou de parlar-ho a les xarxes. Tampoc n'hi havia prou de parlar-ho en els petits col·lectius mobilitzats.

Quan s'acosta el desè aniversari de 15-M, què mostra l'abandonament de Twitter per part d'Ada Colau? Ada Colau ja no necessita Twitter o ja no necessita aquest Twitter. I és molt comprensible que així sigui. Està carregada de bones raons. Però les seves causes necessiten Twitter? Qui diu Twitter pot voler dir aquelles xarxes que van fer visible allò que els mitjans dominants no feien visible. En aquests 10 anys és interessant analitzar com ha canviat la visibilitat, la presència, de determinades idees, de determinats posicionaments. Com ha canviat la visibilitat dels desnonaments? Com hi ha influït la gran xarxa que és la PAH, i tots els col·lectius pel dret a l'habitatge, i l'ús que fan de les xarxes socials? Com han canviat els mitjans de comunicació en el tractament dels desnonaments, del dret a l'habitatge? Com ha canviat el 15-M els mitjans de comunicació? Quines veus noves hi ha aportat? Nous enfocaments?


El 15-M ha tingut la capacitat d'assolir canvis rellevants, potser insuficients per qui n'esperava molt més; encara està per veure l'evolució que tindrà i les anàlisis que en farem. El 15-M va generar grans suports i va voler obrir grans debats per transformar aquesta societat. Debats que no estem tenint, perquè, tot i els grans suports obtinguts, el 15-M sempre ha estat un problema per qui té el poder o per qui no vol que les coses canviïn. El 15-M també ha tingut el problema que se'l confongués amb un partit i el partidisme ha dificultat l'aprofundiment de molt del seu potencial.

Ara 10 anys després aquelles causes que es concretaven en el 15-M continuen vigents i cal pensar la manera per tal que es facin presents i puguin contribuir als debats i la transformació de la societat que necessitem. Com podem fer possible el dret a l'habitatge? Com podem fer possible el dret a la salut? Com podem fer possible el dret a l'educació? Com podem aconseguir viure en una societat real ja? Colau aquests dies, a més de deixar Twitter, fet molt comentat, ha reivindicat alliberar patents, fet molt poc comentat... Com aconseguirem tenir els debats que no tenim?

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Jordi Mir
Doctor en humanitats, professor a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i a la de Ciències Polítiques i de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. És membre del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials (UPF) i l’Observatori del Sistema Universitari. A Twitter: @llambordes.
15/11/2021

Garantir el dret d’estudiar a la universitat

18/10/2021

Dret a l'habitatge i model policial: dels carrers als parlaments

20/09/2021

Què vol dir creixement?

11/09/2021

La Diada de l'Aeroport

23/08/2021

Com s'aconsegueixen les lluites compartides?

26/07/2021

Els nous incendis de la crisi climàtica

17/07/2021

La il·lusió del final de la pandèmia

14/06/2021

El sentit comú ecologista no és suficient

17/05/2021

15-M i 1-O: dues cares d'una mateixa moneda

19/04/2021

Debats que no tenim

Participació