opinió

Podemos, Ciudadanos i PSC avalen la corrupció

«No es tractava de decantar-se a favor o en contra d’una determinada afinitat, herència o dependència política, sinó de ser coherents amb la responsabilitat que la institució municipal té com a acusació particular»

per Isidre Soler , Sabadell, 19 d'abril de 2021 a les 16:00 |
La sessió de la Junta de Portaveus del passat divendres per posicionar-se com Ajuntament, en qualitat d’acusació particular, sobre l’ingrés a presó de Manuel Bustos i de Josep Miquel Duran ha posat de manifest el paper hipòcrita de Podemos, Ciudadanos i PSC pel què fa a la lluita contra la corrupció i el lligam ben viu que encara existeix entre el PSC i el bustisme.

L’Ajuntament, com institució que representa els interessos de tots els sabadellencs i sabadellenques, està personada en la peça 30 del cas Mercuri com a acusació particular al ser part perjudicada pels delictes de tràfic d’influències, prevaricació i malversació de cabals públics comesos per l’exalcalde de la ciutat i l’excap de la Policia municipal. Durant el judici celebrat el juny de 2018, l’acusació particular, l’Ajuntament, va demanar pels dos acusats més penes de presó i d’inhabilitació que el mateix fiscal i l’acusació popular exercida per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció.


En conseqüència, l’Ajuntament és part activa en el procés judicial. Millor dit, és la part fonamental quant a perjudicada directa pel mal polític, econòmic i d’imatge ocasionat pels acusats i, en cap cas, l’Ajuntament pot desdir-se ara del que va proposar i defensar durant el judici: la imposició de 4 anys de presó i 12 d’inhabilitació per a Manuel Bustos i 6 anys i 6 mesos de presó i 19 d’inhabilitació per a Josep Miquel Duran. Finalment, van ser condemnats a 3 anys de presó i 16 d’inhabilitació i 15 mesos de presó i 11 anys d’inhabilitació respectivament. Una sentència ferma i ratificada pel Tribunal Suprem.

Retorçar el raonament i l’ètica per part de l’alcaldessa, del PSC, de Podemos i de Ciudadanos i forçar una abstenció inviable de la Junta de Portaveus -davant la clara posició d’ERC, la Crida i de Junts per Sabadell a favor del compliment íntegre de les penes- amb l’objectiu d’evitar una posició diàfana com acusació particular sobre l’ingrés a presó dels acusats és del tot irresponsable.


Podemos, Ciudadanos i PSC han demostrat “desconeixement” de la dinàmica del procés judicial i menyspreu pel paper de l’acusació particular com a defensora dels interessos de la ciutat i de la institució que representen. La seva abstenció implica inhibir-se de la lluita contra els comportaments corruptes i de la defensa dels interessos públics, però també comporta bloquejar el posicionament de l’Ajuntament davant el Tribunal de l’Audiència Provincial a la Vista per fer efectiu el compliment de les penes dels dos acusats.

Aquesta posició només es pot entendre des de l’òptica de qui posa els interessos partidistes o del seu clan per davant dels interessos de la ciutadania, dels interessos col·lectius. El PSC mai s’ha desfet del sector vinculat a la persona i a les pràctiques de Manuel Bustos per molt maquillatge interposat i l’alcaldessa Marta Farrés mai s’ha desempallegat de la influència d’haver tingut durant 14 anys a l’exalcalde de mentor.


El cas de Podemos és de manual de política mesquina i dependent: no mossegar la mà de qui et dona de menjar, per molta proclama de lluitar contra la corrupció feta en campanya electoral. I Ciudadanos escenifica la desubicació política i la deriva de qui no es vol mullar contra la corrupció tirant pilotes fora amb la falsedat de “és un tema jurídic i ho ha de decidir el jutge”.

A la Junta de Portaveus no es tractava de decantar-se a favor o en contra d’una determinada afinitat, herència o dependència política, sinó de ser coherents amb la responsabilitat que la institució municipal té com a acusació particular.

Era l’oportunitat per a posicionar-se de manera clara a favor del que la justícia ja ha decidit condemnant a Manuel Bustos i a Josep Miquel Duran a presó pels delictes provats, com a mesura per exemplificar que no hi ha lloc per la corrupció a les nostres institucions i a la nostra societat. Però Podemos, Ciudadanos i PSC han optat per avalar la corrupció.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Isidre Soler
Membre d'Entesa per Sabadell i de la Plataforma Soterrament FGC ARA!
Arquitecte Tècnic a l’EUAT de Barcelona (1977). Membre de la Plataforma Soterrament FGC ARA!. Participa a l’Entesa per Sabadell des de 1999, en va ser coordinador entre els anys 2001 i el 2004 i regidor a l'Ajuntament. Compagina les responsabilitats polítiques amb l’activitat laboral amb funcions tècniques i directives en el Servei de Bombers de l’Ajuntament de Barcelona. 
19/04/2021

Podemos, Ciudadanos i PSC avalen la corrupció

01/03/2021

Sabadell, la ciutat que no valora el seu patrimoni

22/01/2021

​La titularitat de l’aeroport: «Raó de Ciutat»

11/12/2020

Caserna de la Guàrdia Civil, negociar què?

28/11/2020

Volem el millor Passeig de la Plaça Major

28/10/2020

Parlem d’habitatge?

27/09/2020

Transformar o maquillar la Gran Via?

13/07/2020

Quitrà o vida

18/06/2020

Per un veritable pla de xoc post-Covid

14/02/2020

Qui té por de reconèixer les irregularitats del contracte de neteja?

Participació