​Lectures coeducatives per Sant Jordi

«Recomanem contes i llibres que parlen de sexualitat, diversitat familiar, identitat de gènere i noves masculinitats»

per Mireya Hidalgo , Sant Cugat , 14 d'abril de 2021 a les 20:10 |
Aprofitant que s'apropa Sant Jordi, i que acabàvem d'estrenar Google Site d'Escoles Coeducatives on hi ha, entre altres recursos, recomanacions de contes i llibres que parlen de sexualitat, diversitat familiar, identitat de gènere i noves masculinitats, entre altres aspectes, us destaquem quatre llibres.

L'aventura de l'heroic cavaller Filibert per vèncer el drac i acabar amb l'avorriment de Anne-Gaëlle Balpe i Guillaume Plantevin (França: Baula 2019) és un bon llibre, a les portes de St. Jordi, que neix trencant estereotips. A més de ser divertit per les situacions que es donen, deixa clar que, a vegades, les expectatives o creences que tenim sobre certs models poden arribar a trencar-se i sempre hi ha la possibilitat de poder fer les coses d'una altra manera.


Atrévete a hablar de sexo con tu hijo de Nora Rodríguez (Barcelona: Ediciones B 2017) és un llibre per educar en la sexualitat des de la infància on es proposen claus i estratègies adaptades i fonamentades per a cada edat del creixement evolutiu sexual dels nostres infants. Cada capítol va dedicat a una etapa evolutiva, i compleix amb la funció d'alliberar a les famílies de l'estrès que causa abordar certs temes relacionats amb la sexualitat dels nostres infants a la societat actual, on la cultura digital exposa als nens i nenes a una informació irreal que els desconnecta del seu propi cos i el de l'altra.

La meva superfamília de Gwendoline Raisson i Magalí Le huche (Barcelona: Flamboyant 2019) és un clar reflex de les famílies contemporànies. Actualment, els arbres -o més aviat boscos- genealògics responen a situacions ben complexes i que trenquen amb la família tradicional. Bé doncs, aquest gran llibre, perquè és en gran format, està ple de sorpreses on trobem pestanyes que es despleguen, finestres que s'obren i pàgines que s'allarguen... Una manera molt visual per apreciar la diversitat familiar.


Julia, la niña que tenía sombra de chico de Christian Bruel, Anne Galland i Anne Bozellec. (Madrid: El jinete azul 2011) és un llibre il·lustrat que aborda el tema de la identitat des d'un punt simbòlic. La Júlia sent constantment que és diferent de la resta de les nenes. Així inicia un procés de transformació amb aquesta ombra de nen. A poc a poc, va acceptant-se i integrant la seva personalitat. Realment, és un llibre molt potent i inusual dins la literatura infantil, però crec molt necessari que defensa el dret a la diferència, a la individualitat i l'autonomia.

Que vagi de gust la lectura!

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Mireya Hidalgo
Membre d'Escoles Coeducatives
14/04/2021

​Lectures coeducatives per Sant Jordi

Participació