opinió

Quarta onada?

«Estem en un període de transició cap a la immunitat de grup i no en sabem el temps de durada»

per Marina Geli , 5 d'abril de 2021 a les 20:00 |
Estem davant d'una nova amenaça de "quarta onada". Les noves variants circulants (britànica majoritària, brasilera...), el baix percentatge de vacunacions i l'increment de l'activitat social expliquen, de nou, l'augment de la transmissió i de les hospitalitzacions.
En realitat, entre la segona i la tercera onada en cap moment s'ha arribat a fase de control (risc de rebrot inferior a 100, taxa de contagi menor a 1% i positius menys del 5%).

Més de 130 milions de persones confirmades d'infecció SAR-CoV2 en el món i 2,8 milions de persones mortes de Covid-19. Àsia i Oceania en fase de control de la pandèmia, amb casos aïllats i brots esporàdics. Els continents americà i europeu amb alta transmissió i vacunacions desiguals. El continent africà continua com geografia invisible, amb poques dades.

Europa i Amèrica confien el control de la pandèmia a les vacunes. Austràlia i Nova Zelanda són dos exemples de control de la pandèmia amb tests, rastreig massius i confinaments molt estrictes generalitzats o locals. Austràlia, amb 26 milions de persones, ha declarat 29.341 casos, 909 persones mortes. Dues onades, Març i Agost, i, en aquest moment, activitat econòmica i social normalitzada sense deixar de fer test molt proactivament. La caiguda de l'economia és mínima i la població vacunada molt baixa.

Nova Zelanda, amb 4,9 milions d'habitants, ha controlat la pandèmia amb mínima afectació. 2501 casos amb 26 persones mortes. Tancament total primera onada, el Març 2020, i control fins al moment. Test i seguiment del cas amb rastreig i quarantenes molt estrictes; mínima taxa de població vacunada.

La recerca global entorn de la Covid-19 continua intensivament, més de 250 grups investigant en tots els àmbits. Recerca epidemiològica, bàsica, clínica, farmacològica, vacunal. La mortalitat per Covid-19 ha disminuït els darrers mesos, gràcies a diagnòstics i tractament que minimitzen les complicacions i l'efecte de les vacunes en persones de major risc.


Catalunya té capacitat de fer vacunacions massives. La xarxa sanitària d'atenció primària és la garantia. 443 centres de salut i 52 grans espais habilitats permeten diàriament vacunar a milers de persones (arribant a 60.000 al dia en aquests moments). Els professionals d'infermeria són el baluard. Moltes hores treballades, amb professionalitat i compromís. La universalitat del sistema i la història clínica electrònica compartida permeten la traçabilitat. La prioritat és vacunar a les persones de més de 55 anys, amb preferència a les de majors edats.

A finals d'abril les persones de més de 80 anys estaran immunitzades i cal poder vacunar a les persones entre 70 i 79 anys. Per arribar en tres mesos a un 70% de la població immunitzada caldria vacunar de mitjana unes 50.000 persones al dia. Tot dependrà de la disponibilitat de vacunes i de les indicacions de cadascuna d'elles. Hi ha recerca en relació amb la necessitat de vacunar a nens i joves. La vacuna de Janssen (Johnson) és d'una dosi. L'empresa catalana Reig Jofre fabricarà les vacunes a la seva planta de Sant Joan Despí. En tres mesos Catalunya ha vacunat un milió de persones (6% dues dosis i un 7%, 1 dosi) i hauria de poder vacunar a quatre milions en tres mesos.

El debat entorn a la vacuna Oxford-AstraZeneca continua a Europa i internacionalment. Els Països Baixos han decidit prescindir d'aquesta. USA, amb suficiència de vacunes Pfizer i Moderna, no l'administra. Alemanya demana autoritza la vacuna russa, Sputnik. Els dubtes i les diferències de criteri té efecte en l'acceptació de les vacunes, però especialment a l'AstraZeneca.

Des de l'inici de la vacunació les negatives eren baixes a Catalunya, entorn del 3%, superior entre les dones (2% homes 4% dones). Els dies de suspensió temporal de l'autorització de la vacuna AstraZeneca les negatives passen a ser del 9% (11% dones i 7% homes). Les persones joves o adultes joves, sense factors de risc, i especialment les dones, tenen més dubtes de la necessitat de vacunació. La comunicació del risc en relació amb la Covid-19 i de les vacunes requereix, autoritat solvent, creïble, tècnica i política. La falta de transparència genera més incerteses.

Els problemes trombòtics relacionats amb la vacuna Oxford-AstraZeneca fan evidents la crisi d'autoritat independent de l'EMA i les dificultats de la Unió Europea per ser efectius per la disponibilitat de vacunes, en les indicacions prioritàries d'aquestes i en les polítiques preventives comunitàries. L'expectativa de tenir immunitat de grup (entorn 70%) a l'estiu obra moltes incerteses ja que el ritme, fins ara, de vacunació a la Unió Europea és molt inferior a l'esperat. El passaport comunitari que certifiqui la immunitat ha generat molts debats entorn l'equitat d'accés a la vacunació i a l'ètica de la privacitat de les dades quan la vacunació no és obligatòria.

Cal seguir les mesures preventives i estar molt amatents a les dades després de Setmana Santa. Estem en un període de transició cap a la immunitat de grup i no en sabem el temps de durada. Molts dubtes i cal que l'autoresponsabilitat sigui la norma. Una quarta onada (o rebrot de la tercera) pot fer regressar l'activitat econòmica i social, amb les greus conseqüències individuals i col·lectives que comporta. França ha decidit tornar a tancar escoles, universitats i restringir la mobilitat durant tres setmanes. Tenim poder a les nostres mans per frenar l'evolució negativa de la corba pandèmica.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
03/05/2021

Cal vacunar els menors de 18 anys?

19/04/2021

Generalitat i acció concertada

05/04/2021

Quarta onada?

22/03/2021

Control, recuperació i reformes

08/03/2021

Covid, immunitat i economia

22/02/2021

Amnistia, autodeterminació i bon govern

08/02/2021

Sindèmia

25/01/2021

La pandèmia i el segrest de l'autogovern

11/01/2021

Salut, economia i política

28/12/2020

Un extraordinari fenomen

Participació