OPINIÓ

El Pla Delta, abans de posar el crit al cel, pensem-ho una mica

«Què ha de prevaldre? L'interès general de l’ecosistema deltaic o els interessos particulars dels que estan a primera línia de costa?»

per Jesús Colomé, Amposta | 8 de febrer de 2021 a les 10:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La setmana passada, es va fer públic l’esborrany del Pla Delta, on es detallen les intencions del Ministerio de Medio Ambiente pel que fa a les accions a emprendre per protegir el litoral deltaic. I la notícia, ni que siga per fugir del monotema de la pandèmia, que ja fa un any que dura, ha generat força reaccions.

La Taula de Consens rebutja frontalment el nou pla i el considera un atac al territori, ja que no recull cap de les propostes que es van fer fa un any, arran del temporal Gloria. Una novetat sorprenent del Pla Delta, i que satisfà posicions ecologistes i conservacionistes, és que el Ministerio renuncia explícitament a les mesures dures de protecció de la costa, considerant-les insostenibles i contraproduents. Jo mateix havia manifestat que les mesures dures per rigidificar la costa tenen un gran impacte i són una mala solució i que calia optar per les solucions que imiten la naturalesa, com dunes i aiguamolls, per protegir el litoral de temporals, un sistema que ja s’aplica a altres parts d’Europa, com al mar de Wadden, a Alemanya. Esta és la solució que ha adoptat finalment el Ministerio.


El Pla torna a enredar-se en estudis. Més estudis sobre sediments i subsidència. No cal gastar més pressupost en estudis, el Delta és un dels ecosistemes més estudiats, sinó el que més, del món. Més de 200 d’estudis en els últims 50 anys. Pareix que fer estudis per part de les administracions madrilenyes siga una manera de marejar la perdiu i fer veure que es fa quelcom.

No calen més estudis, tots acaben arribant a les mateixes conclusions i mentrestant anem deixant passar lo temps, el nou pla Delta arriba a les mateixes conclusions i proposa la mateixes accions que el primer pla integral de protecció del Delta redactat l’any 2006: Platges amples i aiguamolls a la línia de costa per protegir-la dels embats de la mar. 15 anys han transcorregut des d’aquell pla sense fer cap acció important de les previstes a un pla que s’havia d’executar, primer com a compensació al PHN i un cop derogat aquest, s’havia d’executar igualment no com una contraprestació, sinó perquè el delta certament ho necessitava.


Bé, és inexacte dir que no s’ha fet cap acció important, se n’han fet dues; es va expropiar la finca de Bombita a Deltebre per construir un sistema de protecció contra les inundacions en cas de temporals, perquè aquell punt era el més sensible a les inundacions, com es va demostrar fa un any, però apart d’expropiar no es va fer res més, i segon al litoral de la badia dels Alfacs es va començar a construir un camí de guarda, una mesura dura, una obra que ara es descarta i que queda a mig finalitzar, un nyap de planificació que demostra l’interès de les administracions espanyoles pel delta.

L’impacte del Gloria va obligar a redactar un nou pla de protecció del delta per tapar la inacció del primer pla, tot i que l’actual és un calc d’aquell. Però el fet que cal remarcar, que el document deixa en evidència i que ara se’n veuen les conseqüències, és la mala gestió de la costa deltaica que s’ha fet fins ara. La veritable agressió al delta no és transformar 300 hectàrees en aiguamolls i dunes, que és el que proposa el pla actual i que ja proposava el pla del 2006, sinó la destrucció que es va fer dècades enrere dels elements naturals que ajudaven a contenir la força de la mar i a retenir els sediments, i que ara els temporals ens demostren que fou una decisió nefasta de la qual ara ens lamentem.


Per això, abans d’engegar la matraca victimista i submergir-nos en l’agror, el pessimisme i el rebuig frontal a totes les solucions que es proposen, que crec que serà la reacció instintiva, és millor que tothom es faci la pregunta; què ha de prevaldre? l’interès general de l’ecosistema deltaic o els interessos particulars dels que estan a primera línia de costa? Defensem el delta o defensem els interessos d’alguns habitants del delta? Qui crida més necessàriament té més raó?

Una altra qüestió és l’escepticisme general sobre la voluntat del Ministerio de tirar endavant el pla que ha presentat. L’anterior pla de protecció del delta es va executar molt parcialment i este que s’acaba de presentar és probable que tinga el mateix destí. A Catalunya històricament, no per cosa d’este o altre govern, sinó per política estructural d’estat, no es compleix sistemàticament amb res del que es pressuposta per a Catalunya.

I malauradament el Ministerio és l’administració competent per actuar al litoral deltaic. El pitjor del pla no és que puga agradar-nos o no el que proposa, sinó que probablement no s’acabarà fent res. Per això pensem-ho bé abans de fer anar el carro pel pedregar, si el pla topa amb oposició frontal del territori, el més probable és que siga l’excusa que cerca el Ministerio per no fer absolutament res. I al delta ara mateix, la pitjor alternativa és no fer res.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Jesús Colomé
​Llicenciat en Ciències Polítiques i Màster en Comunicació
La política és la més humana de les relacions personals, d'aquí el seu cinisme i les seues contradiccions, que no arribaré mai a acceptar del tot. Per això, els politòlegs fem política, perquè tenim la tendència innata a qüestionar-ho tot.
@jcolome87
28/09/2021

​Per què la desigualtat desintegra el país?

11/04/2021

Mesures urgents per no morir d'èxit

08/02/2021

El Pla Delta, abans de posar el crit al cel, pensem-ho una mica

14/09/2020

​El victimisme ens fa petits

25/06/2020

Noves polítiques socials

07/05/2020

La Covid-19 no canviarà lo món

30/03/2020

La lliçó del curt any 2020

13/02/2020

Ara que el Gloria ha passat

30/01/2020

Salvem lo Delta (però de veritat)

02/12/2019

La ferida franquista ebrenca

Participació