opinió

El decret de desconvocatòria

«Ara mateix hi ha un senyor a qui ningú no podrà fer fora si decideix no convocar eleccions ni el 30 de maig ni mai»

per Maria Vila Redon , 22 de gener de 2021 a les 20:00 |
El problema de l’abús de la justícia per part de les estructures de poder espanyoles és que ara qualsevol intent de reclamar l’auxili judicial en la tutela de drets fonamentals és vist com un atac a l’autogovern. La incompetència o la mala fe dels nostres representants polítics no seran mai un problema, perquè sempre hi haurà un jutge a qui culpar de tot el que no funciona.

Dimarts passat vaig riure força veient càrrecs institucionals parlar de "155 encobert" o de "judicialització de la pandèmia" després d’haver perpetrat el decret més vergonyós que deu haver publicat mai el DOGC. Afirmacions del tipus "el 14F obligarà els ciutadans a triar entre dret de vot o dret a la salut", com la que dijous va fer Aragonès, ja no em van fer tanta gràcia per la mesquinesa que incorporen.


El problema del decret que el vicepresident en substitució de la presidència va signar divendres passat no és merament tècnic, com ens han volgut vendre insistentment alguns mitjans. El problema és que les eleccions ni tan sols s’ajornen, sinó que es cancel·len. Es desconvoquen i prou. I es desconvoquen en un moment en què el Parlament ja està dissolt en virtut del decret de convocatòria anterior. Que no hi hagi Parlament tampoc no és un detall absurd, perquè mentre no hi ha Parlament no hi ha mecanisme parlamentari per controlar el govern. És a dir, ara mateix hi ha un senyor (que, dit sigui de passada, ni tan sols era diputat) a qui ningú no podrà fer fora si decideix no convocar eleccions ni el 30 de maig ni mai.

Avui dia, a més, aquesta no és una possibilitat forassenyada si tenim en compte que ni al decret de desconvocatòria ni enlloc es detallen quines condicions s’han de donar perquè el govern consideri que les eleccions poden celebrar-se. Si cap llei preveu ja no la desconvocatòria d’unes eleccions, sinó el seu ajornament, és precisament per evitar situacions com aquesta.


Sospito que hi ha molta gent i molts mitjans que no donen importància a això simplement perquè són de la corda dels partits del govern. M’agradaria saber què dirien si el president de la Generalitat fos d’un partit unionista qualsevol i decidís desconvocar les eleccions amb el Parlament dissolt.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Maria Vila Redon
Advocada. Escric i xerro on em deixen, i com a bona catalana faig coses. Em molesta especialment que les circumstàncies m'obliguin a defensar posicionaments que en una situació de normalitat no defensaria, però suposo que ja es tracta d'això. Viure és prendre partit, i a vegades m'espanto si veig que em modero.
23/04/2021

La fi del confinament comarcal

26/03/2021

Una cosa que passa a altra gent

26/02/2021

Quatre mesos de toc de queda

16/02/2021

Com ser del Barça

22/01/2021

El decret de desconvocatòria

30/10/2020

La gestoria de plaça de Sant Jaume

02/10/2020

La repressió que salva

03/07/2020

Militar per Catalunya

11/06/2020

«Qui s'han pensat que som, nosaltres?»

10/05/2020

​Cientifisme autoritari

Participació