Col·lapse ecològic, superpoblació i control de la natalitat

«La creença que cal buscar el creixement il·limitat, repetida com un mantra pel capitalisme, està produint l'esgotament dels recursos naturals»

per Israel Falcó Martínez, 17 de gener de 2021 a les 16:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El tema de la superpoblació i del control de la natalitat és un debat urgent i inajornable que hem de tenir com a societat, que ha estat tabú i s'ha evitat o s'ha tractat ben poc, tant des de la dreta com des de l'esquerra, en el que portem de segle XXI.

Cada cop és més evident que el col·lapse ecològic de la Terra és imminent, hi ha qui diu que ja és inevitable perquè ja hem superat alguns dels límits del planeta.


Aquest col·lapse s'està produint per causa del creixement tant de la població com del seu consum. Només durant el segle XX es va quadruplicar la humanitat (de 1.500 a 6.000 milions de persones) i encara no s'ha aturat el creixement.

La creença que cal buscar el creixement il·limitat, repetida com un mantra pel capitalisme, està produint l'esgotament dels recursos naturals amb unes conseqüències catastròfiques. S'està contaminant l'atmosfera i destruint la capa d'ozó, estem perdent biodiversitat a velocitats vertiginoses, s'estan degradant els sòls i contaminant i sobreexplotant aqüífers.


Estem generant una petjada ecològica insostenible per al planeta, és a dir, utilitzem més recursos dels que el planeta pot produir. En l'actualitat, globalment necessitaríem 1,7 planetes per a satisfer les nostres demandes de recursos naturals (Espanya en necessitaria 2,5).

Tot això ens ha de fer pensar que ens cal un desenvolupament sostenible real i un decreixement que arraconi el "New Green Deal". Ens cal modificar la forma de produir i de consumir (sobretot al Nord global) perquè no existeixen solucions tecnològiques que ens permetin mantenir aquest ritme i perquè un capitalisme respectuós amb el planeta, a part d'irreal, no és la solució per superar les desigualtats socials.


Aquest decreixement haurà de ser planificat, per aconseguir que sigui equitatiu, i no haurà de ser només econòmic. Ens cal també reduir la població, sobre tots als països que generen més CO₂ i més quantitat de residus (que no són precisament els del Sud global).

Cal que afrontem el problema de la superpoblació, perquè la reducció del creixement de la població mundial arribarà tant sí com no, perquè el planeta no té capacitat de sostenir-la. Així doncs, o ho fem d'una manera autoregulada, conscient i justa, o bé el previsible col·lapse de la civilització industrial basada en els combustibles fòssils ho farà (amb guerres pels darrers recursos i conflictivitat social) juntament amb el deteriorament dels ecosistemes, que provocaran més migracions climàtiques massives i catàstrofes pandèmiques. Perquè, si no aturem l'ecocidi, molt probablement el seguiran genocidis, en una lluita per la supervivència de l'ésser humà, on ja sabem qui serà qui en sortirà més malparada.

La qüestió és com afrontem aquest control de la població sense caure en tesis ecofeixistes i reaccionàries. Per exemple, des de l'ecofeminisme s'ha defensat que aquest control s'aconsegueix empoderant a les dones. Que aquestes tinguin el control de les seves vides, sobretot millorant les oportunitats educatives.

Tot això ho hem de fer tenint en compte la justícia social, però també és necessari que aquesta estigui subordinada a la justícia per a totes les espècies. La justícia social no pot aconseguir-se sense tenir en compte als animals no humans i la resta de planeta (ecojustícia). La societat que hem de refer no pot seguir fonamentant-se en l'opressió i el domini de les més febles, com s'ha estat fent fins al dia d'avui, perquè no seria just.

Com que som ecodependents i com que el planeta té uns límits físics i ambientals, ens cal una reeducació i un canvi de mentalitat que produeixin un canvi de valors i uns canvis culturals, on prioritzem viure amb menys i ser més eficients, perquè estem vivint per sobre de les possibilitats del planeta, això és un fet. També haurem de tenir en compte, per exemple, la possibilitat de renunciar a la descendència "reproductiva" i optar per l'adopció. Així reduïm la pressió demogràfica al planeta i reduïm costos mediambientals (hi ha dades que diuen que tenir descendència és una de les accions que més cost ambiental té) i ajudem a donar una "millor vida" a una criatura. Potser és una opció ètica molt valorable que cal posar més sobre la taula.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació