La Canal i la xarxa europea URBACT Re-growCity

«La Canal és un nou espai de trobada, intercanvi i ajuda mútua gestionat per les veïnes del Centre Històric»

per Sònia Puyol , 5 de gener de 2021 a les 16:43 |
Segons les Nacions Unides, dues terceres parts de les accions que calen per assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) necessiten de la complicitat directa dels governs locals i regionals. L'Agenda Urbana Europea i la renovada Carta de Leipzig posen l'èmfasi en les ciutats com a motor del canvi cap a un futur just, verd i productiu del continent. En aquests fulls de ruta, s'insta els governs a incorporar els objectius globals a la seva estratègia particular, fomentar les aliances publico-privades i impulsar la participació ciutadana. Sense l'apoderament i l'acció efectiva de la ciutadania no es podrà eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a les generacions presents i futures. Però com aconseguir que prenguin part en les decisions col·lectives, (co)gestionin serveis o controlin l'acció de govern?

A Manresa, un exemple el trobem en la recent creació de La Canal, un nou espai de trobada, intercanvi i ajuda mútua gestionat per les veïnes del Centre Històric. El projecte ha estat impulsat per l'Ajuntament, el col·lectiu L'Antic i un grup motor de persones amb ganes de fer coses per millorar el barri. Compta amb el suport de la xarxa Re-growCity i el programa europeu URBACT.


La xarxa URBACT Re-growCity va ser creada per la ciutat alemanya d'Altena per mostrar la seva experiència reeixida en revertir el declivi a llarg termini, fruit de processos de deslocalització industrial, de la consegüent pèrdua i envelliment de la població, i de l'arribada de població immigrant amb risc d'exclusió social. A Altena, un cas d'èxit va ser la creació d'una plataforma de voluntariat. A Manresa, vam adaptar l'exemple alemany al Centre Històric, amb processos similars de declivi demogràfic, econòmic i social, i així va néixer La Canal. 

La xarxa europea la composen també les ciutats de Melgaço (Portugal), Isèrnia (Itàlia), Nyirbator (Hongria), Aluksne (Letònia), Igoumenitsa (Grècia) i Idrija (Eslovènia). La posada en comú dels problemes que patim cadascuna ens ha fet entendre que els reptes de la nostra ciutat no són tan diferents dels de la resta, que totes formem part d'una cultura europea i d'un sistema global, i que la recerca de solucions, per bé que adaptades a cada territori, és més eficient si compartim les idees, els coneixements, les dificultats del camí, els èxits i els fracassos. El suport mutu entre ciutats, com entre les veïnes de La Canal, ha estimulat la nostra creativitat i les ganes de millorar plegats, i sobretot ens ha fet veure que totes necessitem anar de la mà de la nostra comunitat local per superar els reptes urbans a què ens enfrontem.


El més emocionant, però, és poder connectar ciutadanes d'arreu i fer que parlin entre elles, es reconeguin i se sentin fortes i acompanyades per una comunitat europea més enllà del seu barri i del seu entorn més immediat. Que s'adonin que formen part activa del canvi local i global, cadascuna des del seu dia a dia i aportant el seu granet de sorra particular.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Sònia Puyol
Coordinadora de projectes europeus a l'Ajuntament de Manresa
05/01/2021

La Canal i la xarxa europea URBACT Re-growCity

Participació