Opinió

L'estela de la pandèmia

«Em sembla molt alarmant l'advertiment que ja no diagnostiquem precoçment un 17% dels càncers»

per Montserrat Tura , 20 de desembre de 2020 a les 20:05 |
Avui que TV3 ha fet aquest crit a la solidaritat econòmica que significa el programa La Marató, els seus espectadors habituals i els esporàdics per la temàtica, hauran pogut seguir relats colpidors conjugats en primera persona del que els ha representat la pandèmia d'infeccions pel SARS-CoV-2.

El programa gaudirà d'audiències importants, però els experts en comunicació hauran de fer i explicar-nos la poca adaptabilitat a les noves formes d'accedir a la informació i del percentatge de població que opta per un ús lúdic de les xarxes i al que no s'ha aconseguit fer arribar la base per aturar la pandèmia que és l'autoprotecció personal i la gravetat. La Marató és un recordatori anual i puntual que cal enviar recursos a la investigació. Un clam televisiu que se suma al de molts científics que ho reclamen des del fons del temps i que no aconsegueixen ser escoltats.


Darrere la primera vacuna que va anunciar Pfizer hi havia anys d'investigació d'un matrimoni alemany d'origen turc que desenvolupaven immunoteràpies individualitzades per a malalts de càncer i s'havien especialitzat en la replicació de les cadenes anòmales de material genètic present a les cèl·lules en forma de cadenes ADN i, en el cas dels coronavirus, d'ARN.

Sense tots aquests anys d'exitosa investigació no haurien pogut posar tota l'estructura de BioNTech a disposició del que tots necessitem. Sahin és el president de l'empresa i Türeci, la directora mèdica, i així ho proclamaven quan es va fer l'anunci públic: no partíem del no-res, la ciència és acumulativa.


Una cosa molt similar ha passat a tots els equips que han desenvolupat les vacunes que a partir d'ara (no sense dificultats logístiques) rebran determinats segments de la ciutadania, o una part d'aquests segments, ja que serà voluntària.

Aquesta setmana, també, hospitals de molt prestigi, situats a la ciutat de Barcelona (Sant Pau, Vall d'Hebron, Clínic i el Mar), han manifestat conjuntament la seva preocupació pel retrocés i els anys necessaris per a recuperar el nivell de salut del qual disposàvem amb anterioritat a la pandèmia i l'impacte sobre aquest retrocés en el cas que patim una tercera onada que torni a portar al col·lapse la capacitat d'atenció sanitària.


De l'escrit dels meus col·legues ha fet tètrica fortuna la comparació dels morts diaris amb un accident d'aviació i a mi em sembla molt alarmant l'advertiment que ja no diagnostiquem precoçment un 17% dels càncers o la caiguda de capacitat assistencial en matèria de salut mental de més del 40%. Hem d'afegir-hi l'empitjorament de moltes malalties cardiocirculatòries i la pèrdua de qualitat en l'atenció del pacient complex.

Els que hagin seguit el programa estrella dels volts de Nadal, la Marató de TV3, hauran sentit a dir que un percentatge elevat de persones que han patit la Covid-19 presenten símptomes molts mesos després i que hi ha símptomes que encara no podem afirmar que siguin plenament reversibles. Totes aquestes persones s'hauran de seguir en serveis especialitzats i dels que eren actius laboralment, recaurà sobre l'erari la seva baixa laboral de llarga durada. La despesa sanitària haurà d'incrementar-se o acceptar un gran retrocés en un dels elements de l'estat del benestar que havia millorat la durada i la qualitat de les nostres vides.

Quan valoren l'impacte econòmic de la pandèmia s'hauria de comptabilitzar totes aquestes alertes, que malauradament ja no són projeccions teòriques.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Montserrat Tura
Metgessa, especialitzada en gestió de serveis de salut i economia sanitària. Va ser alcaldessa de Mollet del Vallès (1987-2003), població on va néixer i on ha viscut sempre, diputada al parlament (1995-2003 i 2010-2012) i consellera d'Interior (2003-2006) i de Justícia (2006-2010). Actualment forma part de la direcció assistencial dels Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà. És mare de dues filles. A Twitter: @montserrat_tura.
28/02/2021

Geopolítica de les vacunes

12/01/2021

Maragall, un president contra la inèrcia

04/01/2021

Oblidem els seguidors

20/12/2020

L'estela de la pandèmia

07/12/2020

Raimoniana

22/11/2020

Política per adults

08/11/2020

La importància d'un vot

25/10/2020

Llocs comuns

27/09/2020

La salut pública és una ciència social

30/08/2020

Lectures en temps de pandèmia

Participació