opinió

Per fer sentir la veu dels sense veu

«Passem de "demanar" a "exigir" un pla de rescat per aturar les nefastes conseqüències que la pandèmia provoca als treballadors»

per Carme Teixidó , 25 de novembre de 2020 a les 20:00 |
Com molt bé tots sabem els sindicats són entitats on s'agrupen els treballadors i les treballadores i tenen com a objectiu la defensa dels seus drets laborals i la seva protecció davant les patronals. Habitualment ho relacionem amb els treballadors assalariats, és a dir els que treballen per compte aliè. Però hi ha un altre grup que malgrat que el seu treball és per compte propi,  també  precisen aquesta protecció;  són els treballadors i les treballadores autònomes.

A Catalunya, la desregulació del mercat laboral i les dificultats per trobar feina assalariada, ha fet que moltes persones hagin de treballar pel seu compte. Sigui com sigui, el col·lectiu de persones autònomes és molt nombrós i, tot i que ha disminuït en els últims anys, encara engloba prop de 550.000 persones. La Intersindical-CSC, per mitjà de la sectorial Som Autònoms, n’aplega aquelles que no tenen treballadors i treballadores a càrrec.


Els seus drets com a treballadors i treballadores, malauradament, no estan en absolut garantits. Ni el govern de l’Estat, ni el govern de Catalunya, ni les administracions locals tenen en compte les seves necessitats. Són  treballadors amb uns drets molt limitats i unes obligacions molt elevades amb una sèrie de casuístiques que els deixa indefensos davant el mercat laboral.

Per aquest motiu, el 2016 la Intersindical-CSC va apostar per agrupar a aquestes persones i defensar els seus interessos amb la creació de Som Autònoms. L’objectiu principal ha estat organitzar els treballadors i les treballadores autònomes del país i poder articular la seva defensa i les seves reivindicacions. Durant aquests 4 anys i escaig des del naixement de la sectorial hem fugit de declaracions buides, treballant des de la base i donant suport, assessorament i servei tècnic a totes les persones afiliades.


L’actual pandèmia de Covid-19 ha posat més que mai al descobert la situació d’indefensió d’aquest col·lectiu fins a extrems dramàtics, que posen en risc la supervivència d’una part important d’aquest sector clau pel país, que no podrà aguantar la pressió a què són sotmesos des de les diferents administracions. La manca d’un marc regulador propi en dificulta la defensa i la interlocució tant amb les administracions com amb la resta d’agents socials.

La Intersindical-CSC vol ser un actor principal davant de les administracions per fer sentir la veu del col·lectiu i revertir les injustes condicions actuals. Per això des de Som Autònoms de la Intersindical-CSC fa mesos que reclamem mesures específiques pels treballadors i treballadores autònomes, i ara passem de "demanar" a "exigir" un pla de rescat per aturar les nefastes conseqüències que la pandèmia del SARS-CoV-2 provoca al col·lectiu, que contempla:


L’exigència de mesures estructurals. Els ajuts i subvencions només són pedaços que no solucionen la manca d’activitat habitual durant més de sis mesos.

L’exigència de la regularització de la quota dels treballadors autònoms en funció dels seus ingressos.

L’aturada de la pressió fiscal, mentre els treballadors i treballadores no generin els suficients ingressos per poder subsistir.

L’aturada de la pressió del sector bancari en què fa referència a comissions, interessos i finançament.

A l’inici de la pandèmia vam crear la Xarxa Solidària de Treballadors i Treballadores Autònomes per estendre la nostra veu al màxim de llocs possibles. Ara us engresquem a participar en les accions reivindicatives que impulsarem i seguir-nos a canal de Telegram. El sindicalisme nacional i de classe és al servei de les majories socials d’aquest país. Feu-nos servir!

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació