La Raval: Cooperativa d'Habitatge Generacional a Manresa

«A les fortaleses musulmanes existien nuclis urbans autogestionats, sense la pressió dels governs de la ciutat. Els seus habitants, coneguts com a "rabadis", construïen cases per protegir-se del desemparament de ser d'extramurs»

per La Raval, 23 de novembre de 2020 a les 14:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La cooperativa d'habitatges La Raval SCCL es constitueix el 5 de maig de 2018 amb l'objectiu de crear un espai de cohabitatge generacional urbà a la ciutat de Manresa. La voluntat és construir una comunitat cooperativa i solidària, centrada en les persones i en les seves relacions amb la finalitat de poder cuidar i ser cuidades; i amb la voluntat, també, d'implicar l'administració en la creació de nous models d'accés a un habitatge digne per part de la ciutadania organitzada i poder generar així alternatives que difereixen de l'individualisme i l'aïllament social imperant.

Aquesta iniciativa neix de l'Associació Barri Bell, constituïda el gener de 2017, una associació formada per ciutadanes d'orígens, edats i realitats heterogènies, representant totes les etapes de la vida, per fer realitat un projecte d'habitatge cooperatiu generacional urbà en cessió d'ús, en concret, al barri antic de Manresa. Amb la motivació de participar activament en la revitalització del barri, algunes rabadis saben que no estan soles en aquest repte, i que tindran el suport del barri perquè l'estimen i formen part del veïnatge actiu i crític.


La idea bàsica del cohabitatge és posar en pràctica una nova manera d'accedir a l'habitatge més digne, generant una comunitat de cara endins, compartint uns espais de vida relacionals i comunitaris, sense renunciar a l'espai privat i posant al centre de tot les cures, que han de ser la base del model de convivència generacional que imaginem, cures que pensen en totes les franges d'edat, i cures que, lluny de quedar-se portes endins, s'obriran al barri i seran una resposta a les necessitats de l'entorn que ens acollirà.

Esperem que aquesta idea que presentem no sigui un fet puntual, i com passa en altres ciutats, es pugui replicar i es vagi creant una xarxa que, poc a poc, permetrà anar canviant les opcions d'accés a l'habitatge.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació