opinió

Reobertura responsable

«Per tenir llibertat ara cal compromís i disciplina. La reobertura responsable permetrà anar deixant pel passat els confinaments»

per Marina Geli , 16 de novembre de 2020 a les 20:05 |
Immersos en una segona onada i amb indicadors epidemiològics de millora, s'ha de plantejar la reobertura de l'activitat en la restauració, en la cultura, en l'activitat física i esportiva. La reobertura podrà ser proporcional a la responsabilitat individual i col·lectiva i a la capacitat de rastreig, de cribratge de la Generalitat.

Les dades mundials indiquen que la infecció del SARS-CoV-2 continua creixent; Uns 53,5 milions de persones confirmades i 1,3 milions de persones mortes. En una part important dels països asiàtics i a Oceania la pandèmia està en fase de control. Europa i Amèrica continua creixent en una segona onada. Al continent africà poques dades comparables. Espanya declara 1,5 milions de persones amb infecció confirmada i gairebé 41.000 persones mortes.


A Catalunya, 318.669 persones confirmades i 15.132 persones mortes per la Covid-19 (recordar que Catalunya en la primera onada va declarar les persones mortes fora de l'àmbit sanitari a diferència de les dades del Ministeri de Sanitat). Gairebé 3 milions de proves fetes des de l'inici. La setmana del 4 al 10 de novembre, 241.467 proves fetes. 177.540 PCR i 63.927 test ràpid antigènic. La taxa de reproducció és, actualment, de 0,78. El risc de rebrot de 438, decreixent des de fa dues setmanes (per sota de 100 és quan comencem a poder dir que l'onada està més controlada). 2466 (16% dels llits disponibles) persones ingressades per Covid-19 i 583 (44%) ingressades a les UCI. Els darrers dies s'ha estabilitzat a la baixa la pressió assistencial.

La diferència entre la primera onada i la segona és la disponibilitat d'equips de protecció, de tests (PCR, antigènics ràpids, serològics fiables), majors coneixements dels factors de risc, alertes de gravetat i protocols de medicaments i de teràpies respiratòries.


Desconeixem la immunitat de grup, poblacional a Catalunya. Està en curs un estudi del Ministeri de Sanitat. Segons dades publicades per l'Agència de Qualitat i Avaluació del Departament de Salut gairebé un 30% de persones poden haver adquirit la infecció, simptomàtica o asimptomàtica. Des de març fins maig la capacitat de confirmació va ser molt baixa. Inicialment només en casos greus ingressats a hospitals.

Podem començar la reobertura? Considero que sí, si les dades epidemiològiques i de pressió assistencial milloren i es donen determinades condicions. Cadascú de nosaltres ha d'exercir amb responsabilitat la llibertat amb les mesures recomanades. Durant els pròxims mesos fins a adquirir immunitat de grup espontània i per vacunació.


Cada persona, amb autoresponsabilitat, ha de saber els seus riscos. Cadascú de nosaltres tenim dependències diferents: personals, familiars, laborals, de grup d'amics, de barri, de poble i ciutat. Minimitzar els contactes i els imprescindibles amb mascareta, distància, higiene. Les persones amb menys riscos han de ser solidàries amb les persones de més risc (per edat, per factors de risc de salut, socials i econòmics).

Les persones amb més probabilitat de gravetat amb la Covid-19 han de poder estar més protegides i alhora tenir espais de llibertat segurs. Igual que s'ha fet en l'àmbit educatiu de les llars d'infants i les escoles. El 3% dels alumnes estan confinats i 1.33% dels professors. Un 1.5% dels alumnes i professors positius. Un 21% de centres amb algun grup confinat. Els instituts i les universitats podran tornar a la presencialitat si tots complim també amb les recomanacions fora de les aules.

Podrem obrir bars i restaurants progressivament amb horaris ajustats i aforaments si tots ens convertim en agents de control de la transmissió.

Obrirem la cultura per cuidar l'ànima i obrirem les instal·lacions esportives i gimnasos per cuidar la salut amb compromís de construir junts seguretat. Necessitem que molts professionals de la cultura i de l'activitat física i l'esport tornin a la feina perquè ells són cuidadors de la nostra salut física i mental.

El Departament de Salut garantirà el massiu cribratge, rastreig i la disponibilitat de tests. Tests antigènics ràpids arreu: a les xarxes de farmàcies comunitàries, a les empreses (mútues laborals i de prevenció de riscos), autotest per indicació mèdica, a les escoles, als instituts, a la universitat, als barris, en els espais de comerç, lleure i esportius. Reforç de la xarxa de Salut Pública. És important treure activitat no imprescindible de l'atenció primària sanitària.

El sistema sanitari ha de ser prioritari per part dels responsables de l'administració i per la ciutadania per poder prevenir la pressió assistencial els pròxims mesos hivernals i poder atendre la resta de patologies. Necessitem un finançament extraordinari suficient i tenir cura dels professionals sanitaris. En paral·lel, consensuar les reformes estructurals per la sostenibilitat de la qualitat del sistema de salut, les garanties d'equitat i les condicions per poder exercir el professionalisme.

Catalunya, sense estructures d'estat, ha de reclamar, exigir a l'estat espanyol els recursos suficients (inclosos els fons europeus) per fer front a la crisi econòmica i social. Ara cal rescatar a les persones i a les empreses, als autònoms. La crisi sanitària ha obligat a tancar molta activitat econòmica i cal recuperar-la aprofitant per fer els canvis del model de desenvolupament i energètic. Els indicadors econòmics indiquen les necessitats. El PIB primer trimestre 2020 -5.6%, segon -16.9%, tercer +15.7%. Taxa de risc de pobresa a Catalunya és del 23.6%. El risc de privació severa del 5.7%. El nombre d'aturats el tercer trimestre és de 506.600 persones, un 13.23% d'atur.

És imprescindible la recuperació de la confiança, la comunicació raonada del risc i la corresponsabilitat individual i col·lectiva, política i cívica. La recerca ens ha fet avançar en l'anàlisi epidemiològica, en el diagnòstic, en la minimització de la gravetat i esperem disposar de la vacuna. Però està a les nostres mans, en les nostres accions el control raonable de la pandèmia en el present.

Per tenir llibertat ara cal compromís i disciplina. La reobertura responsable permetrà anar deixant pel passat els confinaments.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
22/02/2021

Amnistia, autodeterminació i bon govern

08/02/2021

Sindèmia

25/01/2021

La pandèmia i el segrest de l'autogovern

11/01/2021

Salut, economia i política

28/12/2020

Un extraordinari fenomen

14/12/2020

Un any de Covid-19: mortalitat i vacunes

30/11/2020

Covid-19: política i ciència

16/11/2020

Reobertura responsable

02/11/2020

El poder de la solidaritat

20/10/2020

Pandèmia Covid-19: tardor

Participació